x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Bolnavul de inimă sau privitorul la vitrine

Bolnavul de inimă sau privitorul la vitrine

de Florin Condurateanu    |    16 Iul 2012   •   18:54
Bolnavul de inimă sau privitorul la vitrine

Inima poate fi de vina cand apare o oboseala si o stare de sfarseala, dupa ce am facut efort. E drept ca de oboseala mai pot fi si alti vinovati, cum ar fi kilogramele multe peste greutatea normala a corpului, dar si lipsa de conditie fizica. Se zice ca si ficatul isi manifesta schiopatarea printr-o stare de oboseala nesjustificata. Dar pana una-alta inima este cauza unei neputinte si oboseli. Un bolnav de inima nu poate merge mult, apar dureri in piept, carcei la picioare si respiratie grea.

Bolnavul de inima este chiar denumit cu o metafora inspirata "privitorul la vitrine'. Deoarece la acest bolnav este o proasta irigare a inimii, care aduce oboseala la mers si dupa numai 50-100 de metri cardiacul simte nevoia sa stea pe loc ca si cand ar admira hainele dintr-o vitrina. Tocmai de aceea, este foarte important, in stabilirea unui diagnostic si a unui tratament, ca bolnavul de inima sa fie supus unor testari in regim de efort. Adica testele de inima se fac punand bolnavul de inima sa pedaleze pe o bicicleta medicinala sau sa marsaluiasca pe un covor rulant. Se inregistreaza tensiunea si paramterii cardiaci in regim de efort fizic, viteaza covorului rulant crescand progresiv si chiar imprimandu-se o panta acestui covor.

Medicii vor sa streseze inima pentru a da semne despre care sunt capacitatile ei. Fara sa se tina seama si de influenta varstei, frecventa inimii in efort fizic trebuie sa fie in jur de 220 de pulsatii. Daca inima in regim de efort nu ajunge la aceasta frecventa, se intampla ceva care limiteaza bataile inimii. La bolnavi, in timpul efortului apare oboseala, apar durerile in piept si in picioare si asta chiar la 120 de batai pe minut. In astfel de situatii apar modificari si pe EKG si se pune eticheta de boala coronariana, de stenozare a vaselor mici de pe suprafata inimii. Testul in regim de efort se face si la cei cu o boala cardiaca cunoscuta, si la cei care au facut infarct. La un interval scurt dupa infarct, dupa doua-trei saptamani, se face testul de efort pentru a vedea starea inimii si cat de intensiv trebuie sa fie programul de recuperare.

Dupa infarct, este foarte important ce va urma. Sunt de mare importanta lasarea de fumat, trecerea la o viata cu multa miscare, tratarea diabetului, micsorarea colesterolului. Toti acesti factori de risc trebuie bine controlati. Stenoza, adica infundarea vaselor, daca depasesete 75% apar simptome.

×