x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei C mai rau decat B

C mai rau decat B

17 Mai 2005   •   00:00

Tot mai multi se plang de B si C. De ce au ajuns sperietoare aceste altadata simpatice litere de alfabet? Pentru ca niste hepatite grele si parsive au fost botezate cu B si C.

  • de FLORIN CONDURATEANU
  • PULSUL MEDICINEI

  • Unii zic cum ca C este un dusman mai crancen decat B. Si probabil ca au dreptate, fiindca virusul hepatitei C este mai viclean, isi transforma tot timpul structura, astfel ca nu s-a putut inventa un vaccin care sa-l puna cu botul pe labe.

    Cruzimea virusului C este si ea mai mare, fiindca cei infectati cu C fac in procent mai ridicat hepatita cronica si ciroza decat purtatorii de virus B. Profesorul doctor Adrian Streinu, directorul general al Institutului national de boli infectioase "M. Bals", spune ca situatia infectiei cu virus B in Romania s-a imbunatatit considerabil dupa ce s-a introdus obligativitatea vaccinarii impotriva virusului B a tuturor sugarilor si a altor categorii cu risc crescut. Astfel, numarul cazurilor de hepatita B s-a redus la jumatate dupa campaniile de vaccinare. Care sunt aspectele specifice ale actiunii virusului B? Doar 30%-40% dintre purtatorii de B fac o forma acuta, manifesta, de hepatita B, ceilalti duc hepatita B pe picioare, fara sa stie ca sunt bolnavi, si se trezesc dupa 15-20 de ani ca sunt bolnavi de hepatita cronica. Numerosi oameni infectati cu virusul B raman totusi sanatosi, ei sunt purtatori de virus B, dar virusul din organismul lor nu se mai multiplica, nu se mai inmulteste. Acesti purtatori sanatosi nu e cazul sa faca terapii antivirale, dar o data pe an trebuie sa se supuna analizelor. Pacientii purtatori de virus B, dar care au incarcatura virala in continuare, iar analiza transaminazelor le iese rau, cu valori mari, sunt declarati cu hepatita cronica si doar biopsia unui fragment prelevat prin punctie din ficat indica stadiul bolii, gradul de fibroza al ficatului. Ei sunt tratati cu interferon si ribavirina pentru a tine in frau sau chiar a limita fibroza ficatului, acea cicatrizare a celulelor hepatice care le impiedica sa-si exercite functiile. Bolnavii de hepatita cronica, in urma infectarii cu virusul B, trebuie sa faca analize, intre care si incarcatura virala la trei luni si la sase luni.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă hepatita