x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Calciul şi vitamina D pentru oase rezistente

Calciul şi vitamina D pentru oase rezistente

de Gina Matei    |    02 Noi 2010   •   00:00
Calciul şi vitamina D pentru oase rezistente

Un sfert din existenţa femeii se desfăsoară la menopauză, în condiţiile în care femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii.

40% dintre femei vor dezvolta o fractură osteoporotică, odată ajunse la vârsta menopauzei, afirmă doctorul Cătălin Codreanu. Statisticile prezentate de doctorul Cătălin Codreanu arată că numărul fracturilor osteoporotice este din ce în ce mai mare.  Cele mai frecvente sunt fracturile vertebrale, urmate de fracturile de antebraţ şi cele de şold.

Doctorul Cătălin Codreanu avertizează că se va înregistra o creştere dramatică a numărului fracturilor, reprezentând o provară financiară majoră pe "umerii" sistemului de asigurări de sănătate.

Osteoporoza este o boală tăcută, în sensul că se instalează fără zgomot. Totuşi, sunt câteva semne care trebuie să ne pună în gardă că ne pândeşte osteoporoza. Scăderea în înălţime cu 3 cm, după vârsta menopauzei. În aceste cazuri, medicul de familie are obli­gatia de a testa pacientele intrate la menopauză, în funcţie de înălţime, greutate, vârstă.


PREVENŢIE
Ţinând seama că există o tendinţă de creştere a speranţei de viaţă, că înaintarea în vârstă este asociată frecvent cu diverse tipuri de fracturi, extrem de costisitoare din punct de vedere al sistemului medical, specialiştii insistă asupra măsurilor de prevenţie prin:
● aport adecvat de calciu (1000ml/24 ore), de  vitamina D (800ui/24 ore)
● stimularea activităţii fizice, pentru că mişcarea protejează sistemul osos; sunt
recomandate exerciţiile fizice efectuate în aer liber
● evitarea fumatului
● consultarea periodică a medicului, mai ales de către femeile la menopauză.


OSTEOPOROZA. Afecţiune a scheletului caracterizată prin compromiterea rezistenţei osoase şi creşterea riscului de fractură, osteoporoza este o boală întâlnită frecvent la femei.

VÂRSTĂ. Femeile slabe şi scunde riscă mai mult decât femeile plinuţe şi înalte să sufere de osteoporozaă, ne avertizează profesorul doctor Horaţiu Boloşiu, membru al Societăţii Române de Reumatologie. Totuşi, boala poate să apară şi înainte de perioada menopauzei, situaţie în care osteoporoza este o consecinţă a unor boli endocrine şi boli digestive. Inclusiv bărbaţii pot suferi de osteoporoză, dife­renta fiind că la aceştia apare după vârsta de 70 ani, dar manifestările bolii sunt asemănătoare.

×
Subiecte în articol: sănătatea femeii