x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Campanie pentru copiii cu malformaţii cardiace

Campanie pentru copiii cu malformaţii cardiace

01 Oct 2008   •   00:00

Numărul copiilor cu malformaţii cardiace operaţi la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu-Mureş a crescut cu peste 50%, ca urmare a campaniei “Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri”.



Numărul copiilor cu malformaţii cardiace operaţi la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu-Mureş a crescut cu peste 50%, ca urmare a campaniei “Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri”. Cei 400.000 de dolari donaţi până la sfârşitul lui august în cadrul campaniei au fost investiţi în achiziţionarea de tehnică medicală de vârf pentru cel de-al doilea bloc operator de la institut: un eco-cardiograf cu sondă transesofagiană pediatrică (primul ecograf din România configurat pe investigaţii cardiologice intraoperatorii la copii şi nou-născuţi), o pompă de circulaţie extracorporeală, un monitor de anestezie-terapie intensivă şi o staţie de pompe volumetrice peristaltice. În timpul campaniei a crescut numărul copiilor cu afecţiuni cardiace care s-au prezentat la control medical. În ţara noastră, se nasc anual aproximativ 1.000 de copii cu malformaţii cardiace şi numai în jur de 200 sunt operaţi.
La încheierea campaniei, copiii operaţi de malformaţii cardiace şi cei din echipa lui Gică Popescu vor juca un meci de fotbal la Sala Floreasca.
Campania “Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri” s-a desfăşurat în perioada 1 iulie-30 septembrie.

Şeful Secţiei clinice de chirurgie cardiacă şi case mari ­ copii de la IBCvT, Horaţiu Suciu, a precizat că numărul acestor intervenţii chirurgicale la institut a crescut cu 57% între 1 iulie şi 15 septembrie, faţă de intervalul 1 aprilie-15 iunie.
Acest lucru a fost posibil datorită dotării unei a doua săli de operaţii la IBCvT, devenită funcţională încă din timpul campaniei. Cei 400.000 de dolari donaţi până la sfârşitul lui august în cadrul campaniei au fost investiţi în achiziţionarea de tehnică medicală de vârf pentru cel de-al doilea bloc operator de la institut. Este vorba despre un eco-cardiograf cu sondă transesofagiană pediatrică (primul ecograf din România configurat pe investigaţii cardiologice intraoperatorii la copii şi nou-născuţi), o pompă de circulaţie extracorporeală, un monitor de anestezie-terapie intensivă şi o staţie de pompe volumetrice peristaltice.
Fondurile provin din vânzarea produselor Procter & Gamble participante la campanie.
Valoarea finală a donaţiei aferente campaniei s-ar putea ridica la 550.000 de dolari. Ultima tranşă a donaţiei, în valoare de aproximativ 150.000 de dolari, va fi utilizată pentru achiziţionarea unor echipamente suplimentare pentru a doua sală de operaţii, pentru înlocuirea echipamentelor uzate din primul bloc operator al IBCvT, pentru dotarea blocului de terapie intensivă pediatrică din Secţia clinică de cardiologie pediatrică şi pentru o bursă în străinătate a unui medic neonatolog.
Pe de altă parte, Horaţiu Suciu a spus că şi campania de informare a fost eficientă, astfel că numărul copiilor cu afecţiuni cardiace care s-au prezentat la control medical a crescut. În timpul campaniei “Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri” s-a dublat numărul copiilor operaţi care au fost trimişi la IBCvT de către medici specialişti. Horaţiu Suciu a menţionat că s-a dublat şi numărul copiilor de peste 5 ani, cu afecţiuni mai vechi, operaţi, iar numărul intervenţiilor chirurgicale efectuate la vârsta optimă (1-12 luni) a crescut cu 50%.
În prezent, în evidenţele IBCvT sunt programaţi 218 copii pentru evaluare şi/sau tratament chirurgical, până la sfârşitul anului.
Site-ul de informare www.sansa la viata.ro va fi păstrat activ, astfel că cei interesaţi pot afla informaţii despre malformaţiile cardiace la copii, modalităţile în care acestea pot fi corectate şi tipurile de intervenţii efectuate la IBCvT.
Suciu a adăugat că în România se nasc anual aproximativ 1.000 de copii cu malformaţii cardiace şi numai în jur de 200 sunt operaţi.
În cadrul evenimentului care marchează încheierea campaniei, copii operaţi de malformaţii cardiace şi cei din echipa lui Gică Popescu vor juca un meci de fotbal la Sala Floreasca.
Campania “Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri” s-a desfăşurat în perioada 1 iulie-30 septembrie.

×