x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cancerul de rinichi e mut

Cancerul de rinichi e mut

de Florin Condurateanu    |    17 Oct 2011   •   21:00

Bolnavii de cancer in rinichi sunt panditi de o capcana periculoasa. Aceasta forma de neoplasm nu da simptome clare. De aceea, sufe­rin­zii ajung la medic in faza avansata, cu metasta­ze. Tocmai de aceea, solutia este ecografia facuta periodic. Studiile arata ca 50% dintre cancerele de rinichi sunt des­co­pe­ri­te la o ecografie obis­nui­ta. Cancerul de ri­nichi este cel mai ucigator spune medicul Cristian Surcel de la Clinica de transplant renal si urologie Fundeni. Simptomele incep cu o urinare cu sange, care apare si dispare. Dar semnal este si o durere lomba­ra suportabila, banuita ca porneste de la vertebre.

In 10% dintre cazuri tumora se palpeaza in zo­na burta-spate. Dar sesizarea acestor simpto­me se intampla in stadii avansate, chiar cu me­tas­taze. Unii au febra de 38 de grade C fara sa su­fere de vreo infectie. In faza de metastaze bol­navii tusesc, scuipa sange, respira greu. Simt dureri de oase si acestea se fractureaza usor, ficatul e marit cu analize ingrijoratoare. Tu­mora la rinichi poate invada duodenul, co­lo­nul, plamanul. Provoaca constipatie. Se afla in stare de risc de a se im­bol­navi de cancer de ri­nichi cei care au avut in familie ante­ce­den­te, dar si cei cu insuficienta renala, cei sub diali­za, cei cu chisturi pe ri­nichi, pe pancreas, pe fi­cat, cei cu anevrism pe vasele creierului.

Cei ce fu­mea­za au risc de 4 ori mai mare sa se im­bol­na­veas­ca de cancer de rinichi, iar obezii sunt si ei de 3 ori mai ex­pusi. Sporeste riscul si la cei care se trateaza cu diuretice impotriva hipertensiunii. Cand tumora nu depaseste 4 centimetri, ea se scoa­te cu bisturiul pana la tesutul neinvadat de cancer. Daca tumora este mai mare sau rau pla­sata, se scoate tot rinichiul, glanda su­pra­­re­na­la pe partea respectiva, ganglionii si gra­si­mea din zona. Daca celulele canceroase au invadat vecinatatile, se scot si colonul, si diafragma.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei