x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cancerul gastric şi biopsia virtuală

0
Autor: Magda Marincovici 29 Iun 2007 - 00:00
Cancerul gastric şi biopsia virtuală
Conf. dr Cristian Gheorghe, directorul medical al Institutului Clinic Fundeni, ne spune cine este in pericol de a face cancer gastric. Dar ne asigură că boala poate fi vindecată prin tehnici noi de diagnosticare precoce. Sunt tehnici folosite in Franţa, Germania, dar şi in Romănia, la Departamentul de Endoscopie Digestivă şi la Centrul de Gastroenterologie & Hepatologie Fundeni, coordonate de dr Cristian Gheorghe.

â– Jurnalul Naţional: Evident, din motive materiale nu se poate face endoscopie la toată populaţia intre 40 şi 50 de ani, aşa cum scrie la carte. Care este totuşi populaţia-ţintă care ar trebui să fie investigată endoscopic periodic? Â
Conf. dr Cristian Gheorghe: Populaţia-ţintă cuprinde căteva categorii de persoane cu risc crescut de cancer gastric: persoane cu polipi adenomatoşi, cu gastrită atrofică, cu metaplazie intestinală, fiind ştiut că pacienţii cu Helicobacter pylori in evoluţie fac acest tip de gastrită. Cu risc crescut de cancer gastric sunt şi pacienţii cu stomac tăiat (rezecat), pacienţii cu ulcer gastric, cei cu un anumit tip de anemie (pernicioasă). Este o populaţie numeroasă, de salvarea căreia depinde foarte mult de medicul de familie.

â– Care sunt simptomele care ar trebui să ne trimită la medicul de familie şi astfel să putem prinde din timp boala?
Din păcate, cancerul gastric precoce nu are simptome. In peste 90% din cazuri este asimptomatic. Omul pare sănătos şi atunci este greu să-l diagnostichezi. Apare uneori o dispepsie, durere abdominală, senzaţie de disconfort. La pacienţii in jur de 40 de ani care prezintă durere in timpul nopţii, anemie, stare proastă instalată brusc este necesară endoscopia. Aceste modificări le poate surprinde medicul de familie, care ar trebui să trimită pacientul la gastroenterolog, unde urmează etapa diagnosticului, prin efectuarea endoscopiei. Există endoscopia clasică prin lumină optică, aşa cum se face in 99,9% din centrele din Bucureşti. Dacă stomacul este privit cu atenţie de specialist, atunci el poate depista boala in faza precoce.
Intre roşu şi albastru

â– Aţi amintit de endoscopia clasică. Ce ne spuneţi despre tehnicile noi de endoscopie?
Există tehnici noi de vizualizare, de exemplu, endoscopia in bandă ingustă. Este o tehnică specială de filtrare a luminii albe, care ajută la depistarea unor zone anormale din stomac. Se trimite o lumină cu un anumit fascicul şi anumite zone patologice apar colorate diferit, adică in loc să apară toată zona albastră, se disting zone roşiatice. Este o tehnică nouă, care la clinica noastră a fost experimentată anul trecut. Iar acum, printr-un program de cercetare vom achiziţiona al doilea aparat, care efectuează endoscopie in bandă ingustă.
Dar tehnica cea mai performantă la ora actuală, aplicată şi la centrul nostru, se numeşte endomicroscopie optică laser confocală. Practic, prin această tehnică se efectuează o biopsie virtuală. Endoscopul vede mucoasa, apoi face nişte secţiuni cu ajutorul laserului confocal - adică "taie" virtual nişte felii din mucoasă - şi vede celula, fără ca ea să fie pusă la microscop să o analizeze anatomopatologul.

â– Ce avantaje prezintă această nouă tehnică de endoscopie?
Această tehnică, inventată de cercetătorii germani impreună cu cei japonezi, permite un diagnostic rapid şi o biopsie ţintită. De regulă sunt prelevate multe fragmente pentru a nimeri unul care este patologic. Dar in timpul investigaţiei este prezent anatomopatologul, care spune cănd apare o leziune şi cănd trebuie prelevate probe. Dacă vezi leziunea, iei de acolo biopsia şi, in loc să iei zece probe, este suficientă una. In prezent, in intreaga lume sunt doar 28 de aparate prin care se efectuează endomicroscopie optică laser confocală. In Europa, acest tip de aparat funcţionează in Germania, Franţa, Italia... Unul din cele 28 de aparate funcţionează la Centrul de Gastroenterologie Fundeni. Iar in sud-estul Europei, Romănia este singura ţară care beneficiază de un asemenea aparat.

Este o tehnică de diagnostic extrem de costisitoare şi consumatoare de timp. O explorare de acest gen durează peste 30 de minute, tocmai de aceea se efectuează sub anestezie, faţă de endoscopia obişnuită care se efectuează in căteva minute. Aparatul pentru efectuarea endomicroscopiei optic laser confocale costă 150.000 euro, fiind unul dintre cele mai scumpe aparate pentru endoscopie. Din luna mai, de cănd se foloseşte această tehnică la noi, au beneficiat de această investigaţie 15 pacienţi.

â– Prin această tehnică diagnosticul este cert 100%?
Acum, diagnosticul endoscopic este cert aproximativ 99%. Dar deocamdată nicăieri in lume nu există o tehnică atăt de performantă incăt să poată emite un diagnostic cert 100%. Probabil se va ajunge căt de curănd la faza cănd nu se vor mai face prelevări.
Competiţie

â– Cum s-a reuşit performanţa ca la Centrul de Gastroenterologie de la Fundeni să funcţioneze un asemenea aparat performant?
Printr-un proiect de cercetare foarte greu căştigat, a cărui derulare a inceput in 2006 prin fonduri europene. Eu am fost iniţiatorul şi coordonatorul proiectului. A fost o competiţie strănsă, proiectul nostru fiind al patrulea care a căştigat competiţia la care au participat aproximativ 1.000 de proiecte din diferite domenii. Proiectul este conceput in colaboarare cu Catedra de mecanica fluidelor din cadrul Institutului Politehnic, cu Institutul de Biodinamică, cu Institutul de Matematică Cluj. Este un proiect de anvergură, care işi propune să studieze de fapt vascularizaţia şi modificările acesteia in leziunile maligne şi premaligne cu nişte modele matematice.

 ■In afară de dotarea cu aparatură de ultimă oră, care ar fi priorităţile in gastroenterologia de la noi in aşa fel incăt să fie eficientă in lupta cu boala?
In primul rănd este necesară o finanţare adecvată. Apoi, implicarea medicului de familie in direcţionarea către specialist a pacienţilor suspecţi de cancer gastric. Avem nevoie de mai multe endoscoape şi de mai mulţi specialişti care să ştie să le folosească. In prezent avem un număr insuficient de endoscoape clasice. Toate spitalele ar trebui să fie dotate cu endoscoape. In ţările UE sunt centre dotate cu sute de endoscoape, iar la Fundeni avem 20 de aparate şi chiar aşa fiind, este considerat de colegii din ţară un centru privilegiat. Dar, pentru a răspunde cererii, la centrul nostru ar trebui să existe 60-100 de endoscoape.



Incidenţă



Romănia se află la jumătatea spectrului de incidenţă a cancerului gastric, unde Japonia se află pe primul loc, iar SUA pe ultimul. Totuşi, comparativ cu UE, la noi incidenţa este foarte mare. In Japonia, incidenţa mare a cancerului gastric are cauze legate de alimentaţie, dar şi de genetică. Japonezii mănăncă peşte, dar şi multe preparate afumate, sosuri calde din soia.


Şansa de a scăpa



Dacă este descoperit in fază incipientă, un cancer gastric chiar se poate vindeca prin terapie chirurgicală sau endoscopică. Dar in fază avansată, medicului nu-i mai rămăne decăt să aplice un tratament paliativ şi astfel să mai prelungească viaţa pacientului. Trebuie să ştim că acest tip de cancer are o particularitate. Perioada de la faza de cancer gastric precoce la faza avansată a bolii este de opt ani. In această perioadă, destul de lungă, este posibilă depistarea pacientului şi diagnosticarea bolii. Pe baza acestei evoluţii de istorie naturală, cum se numeşte in limbajul profesionist, există formidabila şansă a diagnosticării unui cancer gastric incipient.


Bacterie



Principalele cauze ale cancerului gastric in ţara noastră sunt: alimentaţia şi infecţia cu bacteria Helicobacter pylori. Un procent mare - intre 60% şi 70% - dintre cancerele gastrice este pus pe seama infecţiei cu bacteria Helicobacter pylori. Dintre pacienţii infectaţi cu această bacterie, 1%-2% vor face cancer gastric.
Citeşte mai multe despre:   viaţă sănătoasă,   cancer,   tehnică,   gastric

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Sufocarea - cauze frecvente și soluții de prim ajutor

Sufocarea - cauze frecvente și soluții de prim ajutor
Sufocarea este produsă de blocarea circulaţiei aerului prin laringe sau trahee. Este oprită astfel circulaţia aerului spre plămâni. În acest fel este blocată irigarea cu sânge bogat în oxigen a creierului şi...

Mușcături de animale și reptile - cum le tratezi?

Mușcături de animale și reptile - cum le tratezi?
Muşcăturile provocate de animale, sunt periculoase atât prin leziunile tisulare pe care le antrenează, cât şi prin riscul unor infecţii grave, dintre care cele mai cunoscute sunt rabia (turbarea) sau...

Leşinul - cauze și soluții de prim-ajutor

Leşinul - cauze și soluții de prim-ajutor
Leşinul reprezintă starea de pierdere a cunoştinţei pentru scurt timp din cauza unei slabe oxigenări a creierului. Starea de leşin poate apărea şi în cazul unor unor boli sau numai din cauza oboselii. Uneori...

Analgezicele precum paracetamolul nu ar trebui prescrise pentru tratarea unei categorii anume de boli. Detalii

Analgezicele precum paracetamolul nu ar trebui prescrise pentru tratarea unei categorii anume de boli. Detalii
Experţii din Marea Britanie avertizează că analgezicele, precum paracetamol, ibuprofen şi opioide, nu ar trebui prescrise pentru tratarea unei categorii anume de afecțiuni, pentru că astfel de medicamente pot face...

Poți să slăbești fără înfometare, ba chiar mâncând mai mult. Iată cum

Poți să slăbești fără înfometare, ba chiar mâncând mai mult. Iată cum
Multă lume are senzația că trebuie să mori de foame ca să fii slab(ă). Greșit. Adică este și asta o variantă dar una extrem de proastă. Faptul că obezitatea a ajuns una dintre cele mai mari probleme a lumii...

Torticolis – leacuri naturale ca să alungi durerea

Torticolis – leacuri naturale ca să alungi durerea
Sub numele de „torticolis” se înțeleg acele dureri de gât care pot fi însoțite de dureri de spate și care duc, de obicei, la o „blocare” a gâtului. În caz de torticolis, fiecare mișcare poate provoca...

Ești mahmur? Această băutură simplă îți limpezește mintea și „te repară” după o beție

Ești mahmur? Această băutură simplă îți limpezește mintea și „te repară” după o beție
Un cercetător rus în științe biologice, Mihail Luşcik, a vorbit despre proprietățile unice ale unei băuturi foarte populare în ţările arabe. Medicul susţine că această băutură potolește...

De ce este atât de important să bei un pahar de apă pe stomacul gol

De ce este atât de important să bei un pahar de apă pe stomacul gol
Apa înseamnă viaţă şi sănătate, iar un pahar de apă consumat pe stomacul gol este extrem de important pentru metabolismul nostru, pentru sănătatea pielii și a părului, la această concluzie a ajuns un grup de...

Sarea, apa și nămolul de la Marea Moartă - ce beneficii au pentru sănătate

Sarea, apa și nămolul de la Marea Moartă - ce beneficii au pentru sănătate
Pentru cine vrea să vadă Marea Moartă nu doar ca o simplă destinație turistică, demnă a fi bifată în agenda călătoriilor unei vieți, ci și ca un loc al redobândirii sănătății pierdute, recomand,...

Un iaurt pe zi reduce riscul de cancer la sân

Un iaurt pe zi reduce riscul de cancer la sân
Potrivit oamenilor de știință britanici, unele tipuri de cancer de sân pot fi rezultatul inflamației cauzate de bacteriile dăunătoare. În acest caz, remediul preventiv împotriva celui din urmă ar fi pur și...

Mustățile te protejează de cancer. Află detalii

Mustățile te protejează de cancer. Află detalii
A-ți expune barba sau mustața ingenios coafate și suficient de lungi ca să atragă atenția reprezintă, de vreo 20 de ani, mai mult decât o probă personală de hair styling. Cei mai zeloși purtători de barbă...

Râsul și starea de sănătate - ce legături există între acestea

Râsul și starea de sănătate - ce legături există între acestea
O echipă de cercetători de la Universitatea din oraşul Basel, Elveția, a descoperit că râsul acţionează ca un tampon împotriva stresului. O persoană râde în medie de 18 ori pe zi, cel mai adesea atunci...

Un nutriţionist avertizează asupra consumului exagerat de pepene verde. Ce riști dacă nu mănânci corect acest fruct

Un nutriţionist avertizează asupra consumului exagerat de pepene verde. Ce riști dacă nu mănânci corect acest fruct
Un nutriţionist atrage atenţia asupra faptului că un consum foarte mare de pepene verde poate determina unele persoane vulnerabile să crească în greutate. Într-un interviu acordat postului de radio rus Govorit...

Opt reguli de păstrare a alimentelor, prin care reducem risipa

Opt reguli de păstrare a alimentelor, prin care reducem risipa
Galerie Foto Risipa alimentară este una dintre cele mai importante probleme ale lumii în care trăim. Se produce foarte mult, dar din păcate se aruncă la fel de multă mâncare, iar dezechilibrele între zonele dezvoltate și...

Cartoful, garant al siguranței alimentare

Cartoful, garant al siguranței alimentare
Rolul pe care cartoful l-a avut în siguranța alimentară, de-a lungul secolelor, în America sau în Europa, ca și peste tot în lume, este de necontestat. O țară ca Irlanda, de exemplu, a reușit să se ridice...
Serviciul de email marketing furnizat de