x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cancerul gastric şi biopsia virtuală

Cancerul gastric şi biopsia virtuală

de Magda Marincovici    |    29 Iun 2007   •   00:00
Cancerul gastric şi biopsia virtuală

Conf. dr Cristian Gheorghe, directorul medical al Institutului Clinic Fundeni, ne spune cine este in pericol de a face cancer gastric. Dar ne asigură că boala poate fi vindecată prin tehnici noi de diagnosticare precoce. Sunt tehnici folosite in Franţa, Germania, dar şi in Romănia, la Departamentul de Endoscopie Digestivă şi la Centrul de Gastroenterologie & Hepatologie Fundeni, coordonate de dr Cristian Gheorghe.

■Jurnalul Naţional: Evident, din motive materiale nu se poate face endoscopie la toată populaţia intre 40 şi 50 de ani, aşa cum scrie la carte. Care este totuşi populaţia-ţintă care ar trebui să fie investigată endoscopic periodic? Â
Conf. dr Cristian Gheorghe: Populaţia-ţintă cuprinde căteva categorii de persoane cu risc crescut de cancer gastric: persoane cu polipi adenomatoşi, cu gastrită atrofică, cu metaplazie intestinală, fiind ştiut că pacienţii cu Helicobacter pylori in evoluţie fac acest tip de gastrită. Cu risc crescut de cancer gastric sunt şi pacienţii cu stomac tăiat (rezecat), pacienţii cu ulcer gastric, cei cu un anumit tip de anemie (pernicioasă). Este o populaţie numeroasă, de salvarea căreia depinde foarte mult de medicul de familie.

■Care sunt simptomele care ar trebui să ne trimită la medicul de familie şi astfel să putem prinde din timp boala?
Din păcate, cancerul gastric precoce nu are simptome. In peste 90% din cazuri este asimptomatic. Omul pare sănătos şi atunci este greu să-l diagnostichezi. Apare uneori o dispepsie, durere abdominală, senzaţie de disconfort. La pacienţii in jur de 40 de ani care prezintă durere in timpul nopţii, anemie, stare proastă instalată brusc este necesară endoscopia. Aceste modificări le poate surprinde medicul de familie, care ar trebui să trimită pacientul la gastroenterolog, unde urmează etapa diagnosticului, prin efectuarea endoscopiei. Există endoscopia clasică prin lumină optică, aşa cum se face in 99,9% din centrele din Bucureşti. Dacă stomacul este privit cu atenţie de specialist, atunci el poate depista boala in faza precoce.
Intre roşu şi albastru

■Aţi amintit de endoscopia clasică. Ce ne spuneţi despre tehnicile noi de endoscopie?
Există tehnici noi de vizualizare, de exemplu, endoscopia in bandă ingustă. Este o tehnică specială de filtrare a luminii albe, care ajută la depistarea unor zone anormale din stomac. Se trimite o lumină cu un anumit fascicul şi anumite zone patologice apar colorate diferit, adică in loc să apară toată zona albastră, se disting zone roşiatice. Este o tehnică nouă, care la clinica noastră a fost experimentată anul trecut. Iar acum, printr-un program de cercetare vom achiziţiona al doilea aparat, care efectuează endoscopie in bandă ingustă.
Dar tehnica cea mai performantă la ora actuală, aplicată şi la centrul nostru, se numeşte endomicroscopie optică laser confocală. Practic, prin această tehnică se efectuează o biopsie virtuală. Endoscopul vede mucoasa, apoi face nişte secţiuni cu ajutorul laserului confocal - adică "taie" virtual nişte felii din mucoasă - şi vede celula, fără ca ea să fie pusă la microscop să o analizeze anatomopatologul.

■Ce avantaje prezintă această nouă tehnică de endoscopie?
Această tehnică, inventată de cercetătorii germani impreună cu cei japonezi, permite un diagnostic rapid şi o biopsie ţintită. De regulă sunt prelevate multe fragmente pentru a nimeri unul care este patologic. Dar in timpul investigaţiei este prezent anatomopatologul, care spune cănd apare o leziune şi cănd trebuie prelevate probe. Dacă vezi leziunea, iei de acolo biopsia şi, in loc să iei zece probe, este suficientă una. In prezent, in intreaga lume sunt doar 28 de aparate prin care se efectuează endomicroscopie optică laser confocală. In Europa, acest tip de aparat funcţionează in Germania, Franţa, Italia... Unul din cele 28 de aparate funcţionează la Centrul de Gastroenterologie Fundeni. Iar in sud-estul Europei, Romănia este singura ţară care beneficiază de un asemenea aparat.

Este o tehnică de diagnostic extrem de costisitoare şi consumatoare de timp. O explorare de acest gen durează peste 30 de minute, tocmai de aceea se efectuează sub anestezie, faţă de endoscopia obişnuită care se efectuează in căteva minute. Aparatul pentru efectuarea endomicroscopiei optic laser confocale costă 150.000 euro, fiind unul dintre cele mai scumpe aparate pentru endoscopie. Din luna mai, de cănd se foloseşte această tehnică la noi, au beneficiat de această investigaţie 15 pacienţi.

■Prin această tehnică diagnosticul este cert 100%?
Acum, diagnosticul endoscopic este cert aproximativ 99%. Dar deocamdată nicăieri in lume nu există o tehnică atăt de performantă incăt să poată emite un diagnostic cert 100%. Probabil se va ajunge căt de curănd la faza cănd nu se vor mai face prelevări.
Competiţie

■Cum s-a reuşit performanţa ca la Centrul de Gastroenterologie de la Fundeni să funcţioneze un asemenea aparat performant?
Printr-un proiect de cercetare foarte greu căştigat, a cărui derulare a inceput in 2006 prin fonduri europene. Eu am fost iniţiatorul şi coordonatorul proiectului. A fost o competiţie strănsă, proiectul nostru fiind al patrulea care a căştigat competiţia la care au participat aproximativ 1.000 de proiecte din diferite domenii. Proiectul este conceput in colaboarare cu Catedra de mecanica fluidelor din cadrul Institutului Politehnic, cu Institutul de Biodinamică, cu Institutul de Matematică Cluj. Este un proiect de anvergură, care işi propune să studieze de fapt vascularizaţia şi modificările acesteia in leziunile maligne şi premaligne cu nişte modele matematice.

 ■In afară de dotarea cu aparatură de ultimă oră, care ar fi priorităţile in gastroenterologia de la noi in aşa fel incăt să fie eficientă in lupta cu boala?
In primul rănd este necesară o finanţare adecvată. Apoi, implicarea medicului de familie in direcţionarea către specialist a pacienţilor suspecţi de cancer gastric. Avem nevoie de mai multe endoscoape şi de mai mulţi specialişti care să ştie să le folosească. In prezent avem un număr insuficient de endoscoape clasice. Toate spitalele ar trebui să fie dotate cu endoscoape. In ţările UE sunt centre dotate cu sute de endoscoape, iar la Fundeni avem 20 de aparate şi chiar aşa fiind, este considerat de colegii din ţară un centru privilegiat. Dar, pentru a răspunde cererii, la centrul nostru ar trebui să existe 60-100 de endoscoape.



Incidenţă



Romănia se află la jumătatea spectrului de incidenţă a cancerului gastric, unde Japonia se află pe primul loc, iar SUA pe ultimul. Totuşi, comparativ cu UE, la noi incidenţa este foarte mare. In Japonia, incidenţa mare a cancerului gastric are cauze legate de alimentaţie, dar şi de genetică. Japonezii mănăncă peşte, dar şi multe preparate afumate, sosuri calde din soia.


Şansa de a scăpa



Dacă este descoperit in fază incipientă, un cancer gastric chiar se poate vindeca prin terapie chirurgicală sau endoscopică. Dar in fază avansată, medicului nu-i mai rămăne decăt să aplice un tratament paliativ şi astfel să mai prelungească viaţa pacientului. Trebuie să ştim că acest tip de cancer are o particularitate. Perioada de la faza de cancer gastric precoce la faza avansată a bolii este de opt ani. In această perioadă, destul de lungă, este posibilă depistarea pacientului şi diagnosticarea bolii. Pe baza acestei evoluţii de istorie naturală, cum se numeşte in limbajul profesionist, există formidabila şansă a diagnosticării unui cancer gastric incipient.


Bacterie



Principalele cauze ale cancerului gastric in ţara noastră sunt: alimentaţia şi infecţia cu bacteria Helicobacter pylori. Un procent mare - intre 60% şi 70% - dintre cancerele gastrice este pus pe seama infecţiei cu bacteria Helicobacter pylori. Dintre pacienţii infectaţi cu această bacterie, 1%-2% vor face cancer gastric.

×