x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei "Cancerul nu înseamnă condamnare la moarte"

"Cancerul nu înseamnă condamnare la moarte"

de Magda Marincovici    |    30 Iun 2009   •   00:00
"Cancerul nu înseamnă condamnare la moarte"

Prima campanie de informare şi educare intitulată "Cancerul nu înseamnă condamnare la moarte" se derulează în luna iulie. Scopul principal: accesul bolnavilor la cele mai noi terapii poate prelungi speranţa de viaţă sau chiar poate aduce vindecarea.



În calitate de susţinători, acestei campanii s-au alăturat conf. dr Tudor Eliade Ciuleanu de la Institutul Oncologic Cluj şi actriţa Oana Pellea. "Este cineva printre noi care să nu fi avut în familie sau printre prieteni pe cineva cu această boală?" Este întrebarea pe care Oana Pellea a pus-o celor prezenţi la conferinţa de presă care anunţa această campanie.

Şi dintre cele aproximativ 40 de persoane prezente, doar una a declarat că nu a trecut prin această experienţă traumatizantă. Conf. dr Tudor Eliade, medic oncolog, a vorbit despre tatăl sau care, în urmă cu 10 ani, a plătit cu viaţa viciul fumatului printr-un cancer bronhopulmonar. Şi tot cancerul a despărţit-o de părinţii ei pe binecunoscuta actriţă Oana Pellea.

Atât oncologul medical Tudor Eliade, cât şi actriţa Oana Pellea sunt convinşi că părinţii lor ar fi supravieţuit mai mult cancerului, graţie terapiilor noi, administrate la ora actuală: "Terapii ţintite, specifice celulei tumorale, care nu vătămează ţesutul normal".

MOLECULE ŢINTITE
Companiile producătoare de molecule ţintite au pornit de la faptul că fiecare om are propriile modificări celulare tumorale. Cancerul este ca o amprentă genică a modificărilor celulare. Terapiile de ultimă generaţie oferă şansa creşterii ratei de supravieţuire, a calităţii vieţii şi chiar vindecarea unor forme de cancer.

Dar trebuie precizat că aceste terapii noi sunt de 4-5 ori mai scumpe comparativ cu cele clasice, problema financiară fiind valabilă în toare ţările UE. Dar rezultatele înregistrate sunt spectaculoase în multe forme de cancer: bronhopulmonar, colo-rectal, hepatocarcinoame, pancreas etc. În prezent, suntem într-o fază de tranziţie de la terapiile clasice la cele personalizate.

Campania, organizată de compania Roche, care vizează transmiterea unui mesaj optimist către bolnavi, familie şi prietenii acestora, se reia din toamnă şi va continua până la finele anului. Ea pune la dispoziţia tuturor o sursă de informare rapidă şi corectă asupra acestei boli prin site-ul www.invingecancerul.ro.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă