x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cănd aluniţele innebunesc

Cănd aluniţele innebunesc

05 Iun 2007   •   00:00

J.N. Melanomul malign e o problemă de sănătate ingrijorătoare oriunde in lume, inclusiv in Romănia. Sunt pregătiţi medicii romăni să facă faţă acestei boli severe?

Prof. Dr Alessandro Testori. Cred că doctorii romăni sunt bine pregătiţi să depisteze toate aspectele legate de diagnosticul şi tratamentul melanomului. Profesorii Olga Simionescu şi Irinel Popescu au dovedit acest lucru prin expunerile in cadrul Conferinţei consacrate melanomului de la Bucureşti, din 24-25 mai.
  • J.N. Melanomul malign e o problemă de sănătate ingrijorătoare oriunde in lume, inclusiv in Romănia. Sunt pregătiţi medicii romăni să facă faţă acestei boli severe?

Prof. Dr Alessandro Testori. Cred că doctorii romăni sunt bine pregătiţi să depisteze toate aspectele legate de diagnosticul şi tratamentul melanomului. Profesorii Olga Simionescu şi Irinel Popescu au dovedit acest lucru prin expunerile in cadrul Conferinţei consacrate melanomului de la Bucureşti, din 24-25 mai. Din referatele prezentate de cei doi profesori reiese că, in materie de melanom, ceea ce se face in Romănia este similar cu programele practicate in restul lumii, inclusiv in Italia. Mi se pare important să transmitem populaţiei şi doctorilor un mesaj privitor la faptul că diagnosticul de melanom trebuie să fie rezultatul unei abordări pluridisciplinare.

  • Concret, ce inseamnă in acest caz "abordare pluridisciplinară"?

Această abordare presupune crearea de grupuri de medici formate din epidemiolog, medic de familie, dermatolog, chirurg, oncolog, radioterapeut, medic de medicină nucleară, care trebuie să lucreze impreună, foarte bine organizat. Numai astfel pacienţii vor putea beneficia de soluţiile cele mai eficiente. Acest concept ne permite să oferim pacienţilor tehnica biopsiei ganglionului santinelă, probabil cea mai modernă abordare de care poate beneficia pacientul cu melanom, similară celei din cancerul de săn. Tehnica ganglionului santinelă permite un diagnostic corect şi modern.

Â

  • In ce constă conceptul ganglionului santinelă?

Conceptul ganglionului santinelă este legat de faptul că, in melanom, tumoarea ia naştere, desigur, undeva in piele. Dar problema reală constă in posibilitatea pe care o au celulele pornite din tumoare de a se răspăndi in intregul corp. Deci, dacă medicul este capabil să depisteze in care parte a corpului migrează aceste celule tumorale şi dacă descoperă precoce această zonă, operaţia in această arie reduce riscul ca aceste celule să se răspăndească. Deoarece in melanom, ca şi in cancerul de săn, celulele tumorale au un comportament biologic similar: celulele tumorale migrează prin vasele limfatice şi ajung să se concentreze in ganglionii limfatici, care joacă rolul de filtre. Prin biopsia ganglionului santinelă, medicul poate extirpa o mică parte din sistemul care e reprezentat de acest ganglion limfatic (cei mai apropiaţi ganglioni se numesc loco-regionali n.r.). Astfel, prin această abordare chirurgicală specializată, dar recunoscută şi practicată oriunde in lume, putem să evităm migrarea in altă parte a corpului a celulelor tumorale.

  • La Clinica dumneavoastră de la Milano aţi avut inclusiv pacienţi romăni cu melanom malign. Cum apreciaţi modul in care este depistat, tratat şi controlat melanomul malign in ţara noastră?

Consider că fiecare ţară trebuie să fie capabilă să-şi trateze pacienţii. Cred, de asemenea, că migrarea pacienţilor trebuie limitată exclusiv la cazuri foarte grele, situaţie care cred că va fi din ce in ce mai rară in următorii 10 ani. Actualmente, soluţiile specializate care pot fi oferite in Italia sau in Vestul Europei diferă de cele din Romănia. De exemplu, in melanom şi in sarcoame, metoda perfuziei izolate a membrului, prin tehnica extracorporeală, izolează membrul spre a oferi un tratament specific in locul soluţiei radicale care este amputarea (n.r. tăierea piciorului bolnav). Cred că in următorii ani conceptul ganglionului santinelă se va aplica pe scară largă şi in Europa de Est, şi in Romănia, astfel că pacienţii cu melanom şi cancer de săn vor primi un tratament rezonabil.

  • Care sunt motivele principale pentru care aţi venit in Romănia?

Motivele sunt in principal educaţionale, deoarece unul dintre scopurile pe care le avem este de a oferi pacienţilor europeni aceleaşi posibilităţi. Noi suntem acum in aceeaşi comunitate şi nu cred că e corect ca pacienţii care trăiesc in Romănia să fie trataţi altfel decăt cei care trăiesc la Milano sau la Paris. Deci conceptul educaţional este valabil şi pentru noi inşine, foarte importantă fiind posibilitatea de a coopera cu doctorii romăni in cercetarea clinică internaţională. Aceasta este chiar o misiune strategică pentru noi.

  • Ce mesaje aveţi către populaţie şi medici?

Mesajul către populaţie este foarte important. In primul rănd trebuie informată să se teamă de riscul reprezentat de o leziune foarte simplă de pe piele: probabil o aluniţă, pe care cineva o are de foarte mult timp, chiar de la naştere, sau de puţin timp, ii poate ameninţa viaţa. Deci acesta este primul mesaj şi aceşti oameni ar trebui să ţină seama de el. Al doilea mesaj vizează educaţia medicilor de familie. Dacă aceştia sunt avizaţi asupra posibilităţii ca o leziune brună de pe piele să fie melanom, ei vor indruma pacientul către dermatolog, pentru un diagnostic corect, clinic şi histopatologic, după biopsie.Â

  • In condiţiile in care se inmulţesc avertismentele privind incălzirea globală, melanomul malign ne va ataca şi mai puternic?

Problema soarelui se referă la expuneri prelungite şi neprotejate, dintre care cele mai importante se inregistrează in primii 10-15 ani ai vieţii noastre (n.r. capitalul de soare pe care-l inmagazinăm in celulele din piele). Nu cred că o persoană, după vărsta de 20-25 ani, mai face aceste greşeli de a se expune prelungit şi neprotejat la soare. De obicei, riscul major al expunerii la soare este in prima perioadă a vieţii şi acesta este un mesaj foarte important pentru mame, care trebuie să supravegheze copiii care se joacă pe plajă vara, fără hăinuţe protectoare sau agent ecran. Trebuie să reţinem că micuţii nu sunt incă pregătiţi să se autoprotejeze corect impotriva unei expuneri excesive la radiaţiile ultraviolete. Ceea ce reprezintă un risc potenţial.

EVENIMENT. Intre 24 şi 25 mai, grupul romăn de melanom, coordonat de conf. dr Olga Simionescu, şeful Secţiei Dermatologie de la Spitalul Clinic Colentina, s-a intălnit la Bucureşti cu specialişti din Milano, in frunte cu Alessandro Testori, şeful grupului de melanom din Milano, şeful Departamentului Melanom din cadrul Institutului European al Cancerului. In cadrul acestei intălniri, specialiştii italieni şi romăni au făcut un schimb de experienţă teoretic, prin prezentări de referate, şi practic, prin intervenţii chirurgicale, efectuate la Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni.

SOLUŢII. In Europa, incidenţa melanomului este in continuă creştere. Din perspectiva acestei creşteri, melanomul este a doua tumoare după cancerul de plămăni, acesta fiind produs in principal de fumat. Pentru a stopa incidenţa cancerului de plămăni, trebuie să renunţăm la fumat. Pentru a stopa riscul melanomului in intreaga lume, trebuie să reflectăm, mai ales doctorii şi politicienii, care trebuie să ajute la crearea de grupuri naţionale, pluridisciplinare care să lucreze la diagnosticul, tratamentul şi cercetarea acestei boli.Â

"Vrem să stabilim un program educaţional din punct de vedere ştiinţific cu doctorii romăni. Profesoara Olga Simionescu a avut iniţiativa acestei intălniri, ajutăndu-ne să le impărtăşim colegilor romăni din experienţa noastră practică, dar şi din informaţiile teoretice. Astfel, am putut să facem schimb de mesaje cu comunitatea ştiinţifică din Romănia".

prof. dr  Alessandro Testori

,,Practic, unei paciente cu melanom malign i s-a găsit ganglionul santinelă pozitiv. S-a dat preparatul la examenul histopatologic şi in circa două săptămăni va afla dacă rezultatul de certitudine se confirmă, spre a i se indepărta ganglionul. Un alt pacient a fost supus unei intervenţii asupra formaţiunii primare, sub anestezie locală. Tot sub anestezie locală i s-a efectuat ganglionul santinelă. Pacientului i s-au indepărtat toţi ganglionii, sub anestezie generală."

conf. dr Olga Simionescu

×