x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Capcana numită cancer de colon

0
Autor: Florin Condurateanu 03 Mar 2009 - 00:00


Medicul şi numai medicul poate distinge între o mai puţin periculoasă criză de hemoroizi şi diagnosticul de cancer de colon. Această precizare medicul o poate face numai în urma unor investigaţii serioase. Punerea punctului pe i este asigurată, fără doar şi poate, de examinarea cu endoscopul pe tot parcursul intestinului gros, investigaţie care se numeşte colonoscopie.



Explică motivele pentru care apare cancerul de colon profesorul doctor Alexandru Oproiu, întemeietor de şcoală în gastroenterologie. Există două căi pe care se poate ivi riscul de cancer de colon, fie genetic, printr-o şubrezenie moştenită de la înaintaşi care au suferit de astfel de cancere, fie prin agresivitatea mediului, în principal prin alimentaţia nepotrivită.

Cauze
Una dintre cauzele cele mai importante de instalare a cancerului de colon este alimentaţia prea bogată în grăsimi animale. În intestinul gros al fiecărui om există o floră microbiană, un amestec de microbi buni şi de microbi răi, între aceste două tabere de bacterii instalându-se un echilibru propice stării de sănătate.

Când mâncăm prea multe grăsimi animale, se înmulţesc şi devin mai numeroşi unii microbi din flora colonului, care transformă aceste grăsimi animale în substanţe cancerigene. Dar acţiunea rea a excesului de grăsimi animale nu se opreşte aici. Multe grăsimi animale stimulează secreţia de bilă. Acizii biliari prea mulţi sunt şi cei descompuşi de microbii citaţi mai sus, ajungându-se tot la substanţe cancerigene. Cercetările au arătat că, în rândul obezilor, cancerul de colon este de trei ori mai frecvent. Explicaţia este că graşii au mai multe secreţii biliare din ficat. Şi, astfel, se ajunge tot la substanţe cancerigene.

Altă cauză care măreşte riscul de cancer de colon este o hrană cu prea puţine alimente vegetale, bogate în fibre nedigerabile. Omul modern mănâncă prea puţine legume şi fructe, aşa că este sărăcie de celuloză, este puţină lignină. Celuloza şi lignina nu se digeră şi constituie un balast care absoarbe apă din colon. În plus, prezenţa acestor fibre celulozice care nu se digeră stimulează contracţiile colonului în vederea unui scaun bun, unui tranzit intestinal rapid. Aşa că tranzitul mai accelerat prin colon creează un alt avantaj: substanţele chimice ce se pot descompune din cauza microbilor răi în substanţe cancerigene stau mai puţin timp în contact cu mucoasa colonului. Deci este vorba de un timp redus de atac asupra mucoasei intestinului gros ce duce la cancer. Iată câteva exemple de legume bogate în fibre care nu se digeră. Cea mai importantă legumă este varza. Dar în categoria legumelor bogate în celuloză nedigerabilă intră şi fasolea verde, salata verde, conopida, andivele. Iată şi câteva exemple de fructe cu zestre mare de fibre nedigerabile: perele, merele, grepfruturile, portocalele. Bineînţeles că indicate a se consuma, dată fiind bogăţia lor în fibre nedigerabile, sunt şi cerealele. Adică tărâţele de grău, tărâţele de ovăz, tărâţele de orz. Tocmai de aceea medicina tubului digestiv recomandă ca fiecare om să ia un supliment de tărâţe de cereale: circa două linguri cu vârf cu tărâţe, pe care le poate amesteca cu lapte, iaurt, miere.

Vinovate de cancer de colon pot fi şi mesele prea bogate în carne roşie. În această categorie intră carnea de viţel, de porc, de vită, de oaie. Din punct de vedere al riscului redus de cancer rectocolonic, cel mai bun este peştele. Iată o altă hrană periculoasă pentru îmbolnăvirea de cancer a colonului: carnea la grătar mâncată prea des. Bineînţeles că se poate prepara la grătar, dar din când în când, şi nu trebuie să devină o practică zilnică. Pusă pe grătar, carnea creează următorul risc: proteinele din carne şi peşte supuse temperaturilor mari şi produsele de piroliză rezultate din expunerea pe grătar sunt cancerigene.

Moştenirea

În categoria motivelor genetice de cancer de colon se încadrează acele cancere din polipi de pe intestin, polipi ce se cancerizează. Cancer ereditar, dar nu provenit din polipi, se întâlneşte în familiile lovite de cancer din generaţie în generaţie. Urmaşii celor care au avut diverse tipuri de cancer, nu numai de colon, sunt şi ei supuşi unor riscuri crescute de a se îmbolnăvi de cancer al intestinului gros. Când apar tulburări ale scaunului, ivite tam-nesam, apărând ba diaree, ba constipaţie, ba alternanţă între diare şi constipaţie, ceva este în neregulă. Iar prezenţa sângelui în scaun este semnalul de alarmă. Dacă acest sânge este amestecat cu materiile fecale şi are o culoare mai vişinie, alarma de cancer rectocolonic sună mai strident.

AMĂGIRE. Cancerul de intestin gros, din păcate, se întâlneşte tot mai des şi atacă la vârste tot mai tinere. Lumea, pe bună dreptate, bănuieşte că această formă de cancer localizată pe colon este cauzată în principal de ce punem în farfurie. Şi, colac peste pupăză, această formă de cancer de colon ascunde şi o periculoasă capcană. Rezumăm în câteva cuvinte această pistă înşelătoare pe care păşesc mulţi suferinzi, depărtându-se de diagnosticul adevărat. De frica auzirii diagnosticului ghilotină de cancer oamenii se amăgesc, punându-şi singuri diagnostice. Şi atunci când pierd sânge în scaun se autoliniştesc cum că de vină sunt hemoroizii. Se întâmplă să fie şi aşa în destule cazuri. Dar sângerarea o dată cu scaunul poate să fie provocată şi de boli urâte cum este tocmai cancerul de colon.

FAST-FOOD. Medicina tubului digestiv a declarat că, în materie de cancer de colon, o nenorocire sunt alimentele conservate. Se măreşe riscul de cancer de colon şi când se consumă produse fast-food în care există mulţi acizi graşi polihidrogenaţi foarte nocivi. Ca să nu mai amintim de faptul că produsele fast-food favorizează şi depunera grăsimilor pe vase, acentuând ateroscleroza.
Citeşte mai multe despre:   cancer,   colon,   sanatatea noastra

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Adrian Streinu Cercel: În fiecare an, în România se înregistrează 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin

Adrian Streinu Cercel: În fiecare an, în România se înregistrează 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin
Managerul Institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel, a declarat sâmbătă, la Râmnicu Vâlcea, că, în fiecare an, se înregistrează în România 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin, femeile...

Psiholog român dezvăluie: Treci printr-o criză personală? Iată cum să rămâi concentrat la locul de muncă

Psiholog român dezvăluie: Treci printr-o criză personală? Iată cum să rămâi concentrat la locul de muncă
Când lucrurile merg bine, ne este ușor să avem emoții și experiențe pozitive, care duc adesea la o motivație și productivitate sporite la locul de muncă. Cu toate acestea, în perioadele de criză, cu...

Celebru hipnoterapeut dezvăluie: 7 idei practice pentru a controla și a combate frica

Celebru hipnoterapeut dezvăluie: 7 idei practice pentru a controla și a combate frica
Indiferent dacă te ghemuiești când te uiți în jos de la mare înălțime sau tremuri când vezi un păianjen, fie că te temi de mușcăturile unui șarpe veninos sau nu suporți spațiile strâmte, nu ești, cu...

Serviciile medicale sunt prea scumpe pentru români

Serviciile medicale sunt prea scumpe pentru români
În Uniunea Europeană, 3,6% dintre persoanele de 16 ani şi peste au raportat în 2018 nevoi nesatisfăcute în domeniul examinării sau tratamentului medical, arată datele Oficiului European de Statistică...

Top 15 alimente ideale când vrei să slăbești

Top 15 alimente ideale când vrei să slăbești
Pentru că au proprietatea de a favoriza arderea grăsimilor. Nu, eliminarea grăsimilor din alimentație nu este soluția pentru a nu te îngrășa sau pentru a slăbi. O dietă fără grăsimi vă va afecta organismul...

Bolnavii cronici, „logodiţi” pe viaţă cu terapia prescrisă de medic

Bolnavii cronici, „logodiţi” pe viaţă cu terapia prescrisă de medic
Medicii dezavuează la unison automedicaţia. Unii află de la un vecin, de la un neam că le-a făcut bine un oarece tip de medicament şi atunci cel care a ascultat lauda se apucă, după propria iniţiativă, să ia...

Cât plastic ajunge în organismul nostru în fiecare săptămână

Cât plastic ajunge în organismul nostru în fiecare săptămână
Cinci grame de plastic ajung, săptămânal, în organismul fiecărui locuitor al planetei, în timp ce cantitatea de plastic aflată în oceane este estimată, în prezent, la circa 150 de milioane de tone. Din...

România, printre statele din UE cu cea mai mică rată de vaccinare împotriva gripei

România, printre statele din UE cu cea mai mică rată de vaccinare împotriva gripei
Cea mai scăzută rată de vaccinare împotriva gripei în rândul persoanelor de 65 de ani şi peste din Uniunea Europeană s-a înregistrat în 2017 în Estonia, Letonia, Slovenia, Slovacia, Lituania şi România,...

Hobby-uri care te ajută să slăbești

Hobby-uri care te ajută să slăbești
Și, mult mai important decât atât, te ajută să fii mai puțin sedentar(ă). Sedentarismul duce nu doar la îngrășare, e posibil să previi asta dacă nu mănânci mult sau ai un metabolism bun, dar stă la baza un...

Pericolele ascunse în pastilele împotriva răcelii și gripei

Pericolele ascunse în pastilele împotriva răcelii și gripei
Unele pastile de supt împotriva răcelii şi gripei conţin peste 10 aditivi alimentari de tip E, potrivit rezultatelor unui studiu publicat de asociaţia de protecţie a consumatorilor InfoCons. Organizația...

A fost inventată pastila contraceptivă care se ia o singură dată pe lună

A fost inventată pastila contraceptivă care se ia o singură dată pe lună
Cercetătorii testează o pilulă contraceptivă orală care se ia o dată pe lună și despre care spun că le-ar oferi femeilor mai multe opțiuni și control asupra fertilității. Odată înghițită,...

Zahărul, ascuns în alimente sub 60 de denumiri

Zahărul, ascuns în alimente sub 60 de denumiri
Zahărul se găseşte, în zilele noastre, în alimente despre care nici nu bănuiam că ar putea conţine acest produs. Este considerat de mulţi un fel de „drog”, pentru că dă dependenţă şi cu greu scăpăm...

Atenție la pateurile vegetale. Sunt pline de aditivi alimentari

Atenție la pateurile vegetale. Sunt pline de aditivi alimentari
Mai mult de jumătate din produsele tip pate vegetal/pastă vegetală au 7 aditivi sau chiar mai mulţi, potrivit unui studiu realizat de Infocons. Organizația precizează că a realizat un studiu comparativ cu...

Alarmant! Infertilitatea masculină, la cel mai înalt nivel în Europa Centrală și de Est!

Alarmant! Infertilitatea masculină, la cel mai înalt nivel în Europa Centrală și de Est!
Conform statisticilor medicale oficiale, la nivel global, 48,5 milioane de cupluri care au contact sexual neprotejat suferă de infertilitate, iar aceasta reprezintă un procent de aproximativ 15% din totalul...

Neuronii afectaţi de accidentul vascular cerebral trebuie „treziţi” rapid

Neuronii afectaţi de accidentul vascular cerebral trebuie „treziţi” rapid
Când se opreşte irigarea cu sânge a inimii şi a creierului, în infarct şi în accident vascular cerebral, se desfăşoară un sprint pentru a fi eficace acţiunea medicilor. Există însă o diferenţă de grad al...
Serviciul de email marketing furnizat de