x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Capcanele verii: Conjunctivită, otită, micoze ale tălpilor, infecţii respiratorii şi digestive.

Capcanele verii: Conjunctivită, otită, micoze ale tălpilor, infecţii respiratorii şi digestive.

de Dr Dana Tinică    |    16 Iun 2011   •   21:00
Capcanele verii: Conjunctivită, otită, micoze ale tălpilor, infecţii respiratorii şi digestive.

Vara este perioada bailor in piscine, bazine, lacuri sau alte spatii neamenajate. Excesul de apa din canalul auricular poate ge­nera insa o afectiune dureroasa, numita urechea inotatorului. Aceasta este o forma de otita externa, de cauza bacteriana - mai rar virala sau fungica - manifestata prin mancarime, disconfort sau durere si roseata in canalul auricular. Ulterior, se ajunge la durere intensa, senzatia de presiune, aparitia unei secretii locale, scaderea auzului. Copiii sunt cei mai afectati, dar poate fi intalnita si la adulti. In SUA s-a estimat ca aceasta maladie costa cam 500 de milioane de dolari anual, impunand 2,4 milioane de vizite la medic, aproape 1% dintre americani primind tratament cel putin o data pe an pentru aceasta afectiune. Pentru a evita aceasta neplacere, folositi o casca pentru inot, scuturati bine capul la iesirea din apa pentru a elimina picaturile de apa si uscati bine urechile dupa aceea, eventual aplicati cateva picaturi auriculare cu alcool.

O alta infectie des intalnita in acelasi context este conjunctivita. Aceasta este inflamatia conjunctivei, membrana care acopera interiorul pleoapei si suprafata ochiului. Aceasta este de origine virala sau microbiana si se manifesta prin: inrosirea ochiului, durere, man­carime, urmata de aparitia unei se­cretii locale, care poate fi clara, a­poa­sa in conjunctivitele virale, si groasa, lipicioasa, galbena sau ver­zuie in cele bacteriene. Pentru prevenire, folositi oche­lari speciali in timpul inotului, spalati bine mainile si fata la iesirea din apa. Daca infectia s-a declansat aplicati comprese calde pentru reducerea durerii si inflamatiei si neaparat mergeti la un consult oftalmologic pentru prescrierea unui tratament corect.

Tot in preajma strandurilor sau in vestiare poate fi contactata o alta infectie si anume: tinea pedis. Aceasta este o micoza (o ciuperca), manifestata initial prin aparitia de roseata, mancarime, arsura intre degetele de la picioare (mai ales ultimele doua degete) si pe talpa. Ulterior, apar fisuri (crapaturi) dureroase. Alteori, infectia se manifesta prin producerea de vezicule pe talpa si laba piciorului sau aparitia de zone ingrosate, cu scuame si fisuri. Unghiile pot fi si ele afectate, devenind groase, deformate, galbui. Pentru prevenire evitati sa umblati cu picioarele goale in jurul strandurilor, piscinelor, vestiarelor sau dusurilor comune. Piciorul trebuie bine spalat si uscat. Odata aparute leziunile trebuie aplicat un antimicotic local, sub forma de unguent, lotiune, spray.

Poate credeati ca macar in timpul verii scapam de infectiile respiratorii. Desi sunt mai rare acestea sunt totusi intalnite. Cel mai frecvent sunt de natura virala si se manifesta prin febra joasa, nas infundat, secretie nazala abundenta, durere in gat, tuse iritativa. Unele virusuri determina o faringo-amigdalita dureroasa, cu aparitia de vezicule sau ulceratii locale sau alteori aparitia unor vezicule rosii, dureroase in cavitatea bucala, faringe si concomitent pe palme sau talpi. Dar fireste cele mai frecvente infectii sunt cele digestive, adica toxiinfectiile alimentare. De natura virala sau bacteriana, ele se manifesta prin greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree (uneori cu sange), febra joasa, aparute izolat sau deseori in mici epidemii. Masurile igienice sunt, de obicei, suficiente pentru prevenirea lor, iar tratamentul impune o hidratare corecta si un regim alimentar usor, de crutare, fara a se recurge la antibiotice, acestea fiind re­zervate numai cazurilor speciale, la recomandarea medicului.

×