x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cât de simplu e să te laşi după 27 de ani de fumat?

Cât de simplu e să te laşi după 27 de ani de fumat?

24 Feb 2012   •   21:00
Cât de simplu e să te laşi după 27 de ani de fumat?

Dupa 27 de ani de fumat, Susannah Hayward a strivit ultimul muc de tigara. Dupa ce a scapat de simptomele de sevraj, s-a simtit renascuta. 'Totul miroase si are un gust mai bun, pielea este mai roz si mai sanatoasa, pot alerga fara sa respir greu si am, in general, mai multa energie', spune Hayward. 'De asemenea, sunt mult mai relaxata. Nu ma mai simt agitata intr-un mediu fara fumatori.' Care e cel mai mare avantaj pentru Susannah? Un mare respect de sine. 'Daca pot renunta la fumat, pot face orice!', spune ea.

Si a reusit. A scris o carte despre renuntarea la fumat – Breathe Easy (Respira usor). Numeroase femei consi­dera ca fumatul le ajuta sa reziste peste zi.
In realitate, fumatul va face sa tusiti, sa va pierdeti respiratia si sa va simtiti mult mai stresata cand nu puteti fuma. Fumatul este responsabil pentru 9 din 10 cazuri de cancer pulmonar in Marea Britanie, iar plamanii femeilor sunt mai sensibili comparativ cu ai barbatilor. Fumatul poate determina aparitia unei boli cardiace, accident vascular si cancer de laringe, cavitate bucala, vezica urinara, col uterin, pancreas si rinichi. Femeile isi risca, de asemenea, sanatatea reproducerii. De fapt, fumatul ucide 120.000 de persoane pe an in Marea Britanie, un caz din cinci decesuri in total, conform cifrelor Departamentului de Sanatate.

Daca tehnicile de aten­tio­na­re ar func­tio­na, ni­meni nu ar mai fu­ma. In realitate, nico­tina da aceeasi de­pen­denta ca si co­ca­i­na si hero­i­­na. Nu e niciodata prea tar­ziu sa re­­nun­tati – sau sa in­cer­cati din nou sa re­nun­tati. Re­nun­­tarea cu suc­ces elimi­na a­proa­pe in in­tre­gime e­fec­tele no­cive ale fu­ma­tului mo­de­rat de tigari daca renuntati inaintea vars­tei de 35 de ani – cand incep sa apara pentru prima data urmarile negative la fumatorii de tigari, cum ar fi bronsita, emfizemul si periodontopatia. Abandonarea acestui obicei va poate chiar prelungi viata; fumatorii tind sa moara cu sapte ani mai repede, comparativ cu nefumatorii.

De ce fumeaza oamenii?
La sapte pana la zece secunde dupa ce este inhalata, nicotina elibereaza cantitati mai mari decat normale de noradrenalina si dopamina, substante de la nivelul creierului care va ofera placere. Veti simti mai multa satisfactie decat daca radeti, priviti un apus de soare sau beti apa rece intr-o zi calduroasa.

Dar, dupa un timp, organismul devine dependent de nicotina pentru eliberarea acestor substante si are nevoie de o cantitate mai mare pentru a genera acelasi nivel de placere. Dar iata ce mai fac componentele din fumul de tigara:

n Ingusteaza arterele, unele dintre ele nefiind mai groase decat mina unui creion, si determina scaderea fluxului sangvin catre inima.

n Va priveaza de oxigen inima si vasele sangvine ore sau zile dupa ce ati fumat, din cauza efectului monoxidului de carbon care se leaga de e­ritrocitele ce transporta oxigenul.

n Scade HDL – colesterolul 'bun' si creste LDL – colesterolul 'nociv', ceea ce duce la formarea placilor si acumularea lipidelor in arterele deja afectate.

n Declanseaza tulburari de ritm cardiac sau in­farct miocardic daca inima este privata de oxigen.

n Afecteaza sinteza osoasa, contribuind la osteoporoza;

n Afecteaza mi­nus­culii saculeti cu aer de la nivel pulmonar, reducand schimburile de oxigen.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei