x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cataracta si miopia

Cataracta si miopia

de Florin Condurateanu    |    11 Feb 2006   •   00:00

PULSUL MEDICINEI
Prof. dr. Monica Pop, directoarea Spitalului de Urgente oftalmologice, explica cataracta si faptul ca evolutia acesteia este imprevizibila.

PULSUL MEDICINEI
Prof. dr. Monica Pop, directoarea Spitalului de Urgente oftalmologice, explica cataracta si faptul ca evolutia acesteia este imprevizibila.
Simptomul principal este ca apare o incetosare progresiva a vederii intai la un ochi si apoi la celalalt. Aparitia cataractei se insoteste de instalarea unei miopii. Un pacient care a purtat ochelari cu plus constata ca ii scad dioptriile cu plus atunci cand apare cataracta. Acesti prezbiti sau hipermetropi, carora le scade dioptria cu plus, ajung la un moment dat sa nu mai aiba nevoie de ochelari, ba chiar sa vada cu lentile cu minus. Omul care citea cu plus 3, cand apare cataracta cu miopie, incepe sa citeasca cu plus 2, apoi cu plus 1 si chiar fara ochelari.
Mai este o situatie, omul a avut ochelari cu plus si la un moment dat vede la distanta fara ochelari, iar apoi are nevoie de ochelari cu minus. Este vorba de o miopie data de cataracta, caci nu apare miopia la 50-60 de ani. In cazul celor miopi, aparitia cataractei si miopia cristalina maresc dioptriile cu minus. Omul vedea cu minus 2, apoi are nevoie de ochelari cu minus 3 si ajunge la chiar minus 5.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă ochelari