x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ce este și ce trebuie să știm despre șocul anafilactic

Ce este și ce trebuie să știm despre șocul anafilactic

07 Iun 2015   •   18:57
Ce este și ce trebuie să știm despre șocul anafilactic

Fiecare individ dispune de un sistem imun complex, care are rolul de apărare a organismului împotriva agresiunilor din exterior, venite din partea unor bacterii, virusuri etc. Există însă persoane al căror sistem imunitar este hipersensibil şi reacţionează la contactul cu substanţe care în mod normal nu ar cauza o reacţie imună. Persoanele cu astm, rinite, eczeme sau alergii sezoniere (alergia la polen) prezintă un risc mai mare de anafilaxie.

Mai mult decât o alergie obişnuită

Reacţie sistemică acută, anafilaxia nu este o simplă alergie. Se declanşează la contactul organismului cu o cantitate foarte mică de alergen, contact ce se poate realiza prin ingestia, inhalarea, injectarea sau prin simpla apropiere de substanţa alergenă. Cea mai severă formă a anafilaxiei, explică dr. Carmen Chirtes, este şocul anafilactic, care apare ca urmare a declanşării unui răspuns imun puternic, cuplat cu eliberarea unor cantităţi ridicate de mediatori imunologici (histamina, prostaglandine etc.).

Simptomele anafilaxiei:

1. Reactii cutanate - Urticarie, pustule de culoare rosie, tumefiate, deseori, insotite de prurit.

2. Inrosirea fetei si senzatia de caldura la nivelul fetei, gatului si in partea de sus a toracelui.

3. Transpiratie excesiva.

4. Edem (umflarea pielii) in jurul nasului, ochilor si a gurii. Inrosirea ochilor.

5. Congestie nazala si aparitia de secretii nazale apoase.

6. Umflarea buzelor si a limbii.

7. Posibilitatea aparitiei unui gust metalic.

8. Dificultate in respiratie: respiratie superficiala, rapida, sacadata.

9. Tuse si respiratie suieratoare, senzatie de constrictie toracica.

10. Raguseala si schimbarea vocii.

11. Senzatie de sufocare.

12. Puls rapid si neregulat al inimii.

13. Scaderea tensiunii arteriale care poate provoca ameteala sau lesin.

14. Simptome digestive: crampe abdominale, varsaturi, diaree.

15. Simptome neuro-psihice: agitatie, anxietate, ameteala, lesin, pierderea brusca a constientei, convulsii, sentiment de "sfarsit iminent", confuzie mentala, vorbire incoerenta.

16. Reactie bifazica sau reactie alergica de tip intarziat: intre 1-20% dintre persoanele care au avut un soc anafilactic, pot prezenta din nou simptomele. Acest lucru se poate intampla oricand intre 8-72 de ore de la criza initiala, fara sa existe expunere la alergen. De aceea, in cazul in care aveti o prima reactie alergica severa, trebuie sa cereti ajutorul, in timp util, si sa fiti pregatiti pentru o alta posibila reactie de tip anafilactic.

Măsurile de prim-ajutor

În cazul în care întâlneşti o persoană ce manifestă simptome specifice şocului anfilactic, paşii de care trebuie să ţii cont sunt următorii:

Sună imediat la 112

Verifică dacă persoana respectivă deţine un autoinjector cu epinefrină, substanţă ce se administrează pentru ameliorarea reacţiilor la diverşi factori alergeni.

Aşeză persoana pe spate, pe o suprafaţă plană.

Îndepărtează sau slăbeşte orice articol de vestimentaţie strâns pe corp şi, dacă acest lucru este posibil, acoperă persoana cu o pătură.

Sub nicio formă nu-i da cuiva aflat în şoc anafilactiv să bea niciun fel de lichid.

Dacă persoana prezintă stări de vomă şi vărsături sau expectoraţii cu sânge este recomandat ca aceasta să fie întoarsă pe burtă pentru a preveni riscul de a se îneca.

Solicită ajutorul personalului medical de specialitate chiar dacă starea pacientului se îmbunătăţeşte. În cazul şocului anafilactic există riscul de recurenţă a simptomatologiei.

Cum se poate preveni şocul anafilactic?

O persoană cu antecedente de şoc anafilactic trebuie să respecte câteva reguli:

Să citească foarte atent etichetele produselor înainte de a le achiziţiona, pentru a îndepărta pericolul unei alergii alimentare.

Să adopte o atitudine precaută atunci când îşi desfăşoară activitatea într-un mediu populat de insecte precum albine, viespi, furnici roşii. În acest caz este necesară alegerea unui stil vestimentar potrivit, mâneci şi pantaloni lungi, colorit discret, încălţăminte nedecupată şi evitarea utilizării unui parfum.

Să poarte întotdeauna în geantă o trusă de prim-ajutor care să includă medicaţie antialergică, o brăţară de avertizare şi eventual o seringă preumplută cu adrenalină.

×
Subiecte în articol: socul anafilactic