x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ce fite face vitamina D

Ce fite face vitamina D

19 Mar 2004   •   00:00

Auzi adesea urmatorul vaiet: "Am osteoporoza si ma dor toate cele".

Numai ca zicerea e gresita. Explica seful de lucrari Daniel Grigorie, medic primar endocrinolog la Institutul de endocrinologie "Parhon": osteoporoza nu doare, dor insa alte boli asociate, de exemplu artroza. Om de stiinta cu comunicari stiintifice in strainatate, doctorul Daniel Grigorie mentioneaza inca o data ca osteoporoza nu inseamna demineralizarea oaselor, ci oasele devin mai subtiri, mai fragile si se pierde masa osoasa. Instrumentul de descoperire a osteoporozei este osteo-densimetria, dar gradul de osteoporoza nu este dictat pana la urma de densitate, ci de numarul de fracturi.

Nu doare osteoporoza, dar doare sufletul varstnicului cu osteoporoza cand il macina spaima ca la cea mai banala cazatura i se rup oasele. Deci, osteoporoza nu inseamna demineralizare. Osteomalacia este corespondentul la adult al rahitismului care afecteaza unii copii. Nu exista o metoda de apreciere a osteomalaciei. Cand oasele, la o anumita varsta si dupa menopauza, au densitati mici e semn ca pe langa osteoporoza exista si ceva osteomalacie. Osteoporoza si osteomalacia se trateaza diferit. Osteomalacia se trateaza cu injectii cu vitamina D. Vitaminele D2 si D3 nu sunt active cand le luam din diverse alimente, in ficat si in rinichi, ele insa se activeaza devenind un hormon, calcitriol, care se amesteca in procesul de absorbtie a calciului. Vitamina D insa nu se prea gaseste in alimente, cel mai bine iei vitamina D prin expunere 20 de minute la soare.

Deficitul de vitamina D este important dupa 45 de ani, tocmai de aceea se recomanda la menopauza administrarea si de calciu, dar si de vitamina D. Reamintim ca si atunci cand nu esti bolnav e indicat sa suplimentezi zilnic din cutie aportul de calciu si vitamina D. FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă vitamina osteoporoza