x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ce inseamna scorurile la ficat?

Ce inseamna scorurile la ficat?

28 Apr 2006   •   00:00

Fara teama de a gresi, se poate spune ca virusurile B si C, vinovate in bolile grave de ficat, reprezinta veritabili capcauni in stare a lovi cand nu se asteapta omul. Virusurile B si C produc hepatite cronice ce evolueaza multe dintre ele spre ciroza si spre cancer hepatic.

Fara teama de a gresi, se poate spune ca virusurile B si C, vinovate in bolile grave de ficat, reprezinta veritabili capcauni in stare a lovi cand nu se asteapta omul. Virusurile B si C produc hepatite cronice ce evolueaza multe dintre ele spre ciroza si spre cancer hepatic.

Hepatita A. Nu acelasi lucru privind gravitatea se poate spune despre virusul A, care provoaca hepatite acute, dar care de regula nu lasa urme la ficat. Acest virus A ce da hepatita mainilor murdare nu lasa consecinte grave asupra ficatului, asa ca nu se adevereste vorba care umbla in popor cum ca, daca un copil s-a imbolnavit de hepatita la scoala sau gradinita, ramane cu ficatul in pioneze toata viata. Hepatita A este si o consecinta a igienei rele care se intalneste in colectivitati. De aceea, copiii de scoala sau de gradinita trebuie invatati lucruri simple: sa se spele des pe maini si sa se spele pe maini intr-un anume fel dupa ce au fost la WC. Astfel, dupa ce a iesit din toaleta, copilul trebuie sa deschida robinetul la chiuveta cu mana stanga, evitand sa manevreze robinetul cu mana dreapta, cu care a folosit hartia igienica, tocmai pentru a nu imprastia virusul hepatic A.

Hepatitele B si C. Partea rea este ca in cazul virusurilor B si C episodul acut, adica hepatita in plina desfasurare, de foarte multe ori nu este sesizabil. Astfel ca omul face faza acuta a hepatitei B sau C pe picioare. Nu se trateaza, nu se odihneste si pe nesimtite se ajunge la hepatita cronica. In general, perioada de evolutie spre hepatita cronica este lunga, chiar 20-30 de ani. Nu apar semne. Si la un control oarecare, omul afla ca este purtator de virus B sau de virus C si ca s-a ajuns la faza de hepatita cronica. Urmatoarea etapa in sporirea gravitatii situatiei este trecerea la ciroza si poate si spre cancerul de ficat. Din pacate, din pricina capacitatii de a imbraca diverse structuri, virusul C nu a permis oamenilor de stiinta sa descopere un vaccin antiviral C. In privinta virusului B s-a descoperit un vaccin. Hotararea Romaniei de a-si vaccina obligatoriu si gratuit toti nou-nascutii a dus la injumatatirea cazurilor de hepatita B. Raspandirea ei a scazut de la 12% la 7%.

Tratament pe baza de punctaj. In ordinea stabilita de comisia Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, un rol important in aprobarea dosarului de tratament il are si un anume scor, un anume punctaj stabilit pentru fiecare purtator de virus B sau C. Profesorul Adrian Streinu Cercel, liderul Institutului de Boli Infectioase "M. Bals", explica cum se stabilesc aceste scoruri pentru ficatul fiecarui om infectat cu virusul B sau C. Aceste scoruri se traduc in punctaje ce stabilesc ordinea pe lista de asteptare la tratament.

Iata cum se stabilesc punctajele pentru cei cu virus hepatic C. Un criteriu este varsta bolnavului, daca el are sub 40 de ani, primeste 2 puncte, iar daca depaseste etatea de 40 de ani, i se acorda doar 1 punct. Alt parametru de care se tine seama este valoarea transaminazelor in analize. Daca aceste transaminaze sunt de doua-cinci ori mai mari decat valoarea normala, bolnavul primeste 1 punct, iar daca valoarea depaseste de cinci ori, suferindul primeste 2 puncte. Si incarcarea virala intra in calcul. Daca ea este sub 800.000 de copii de virus, pacientul primeste 1 punct, iar peste 800.000 primeste 2 puncte.

In hepatitele cronice, punctia hepatica este foarte importanta, caci ea poate "developa" starea ficatului. Punctia hepatica nu este periculoasa, este o prelevare de tesut din ficat cu ajutorul unui ac special si analiza acestei mici portiuni arata gradul de inflamatie si de fibroza care a afectat ficatul. Daca in urma punctiei se descopera o fibroza de gradul II, in dosar bolnavul primeste 2 puncte, la gradul III i se acorda 4 puncte, iar la gradul IV 6 puncte.

Si vechimea dosarului aflat la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate conteaza. Daca dosarul omului bolnav a stat la casa de asigurari 6-12 luni, la scoruri el primeste 1 punct. Daca dosarul asteapta 12-18 luni, se acorda 2 puncte, iar peste 18 luni se acorda 3 puncte. Daca boala de ficat este cauzata de locul de munca, deci este o boala profesionala, pacientului i se acorda 5 puncte. Insumandu-se aceste punctaje, fiecare pacient are un scor hepatic care il plaseaza mai in fata sau mai la coada pe lista de asteptare a tratamentului la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Cum se acorda punctele in cazul virusului B de hepatita cronica? Daca varsta bolnavului este sub 40 de ani, i se dau 2 puncte, iar peste 40 de ani 1 punct. Daca transaminazele din sange depasesc de doua-cinci ori limita normala, suferindul primeste 2 puncte, iar daca transaminazele sunt mai mari de peste cinci ori, in dosar se pun 3 puncte.

Si criteriul markerului viral se ia in consideratie. Daca prin acesti markeri se constata prezenta antigenului Hbe, se acorda 2 puncte, daca bolnavul nu are antigen Hbe, el primeste doar 1 punct. In privinta incarcaturii virale, adica incarcatura cu virusuri, daca aceasta este 10 la puterea 5, se dau 0,5 puncte, la 10 la puterea 6 – 1 punct, la 10 la puterea 7 – 1,5 puncte, la 10 la puterea 8 – 2 puncte, la 10 la puterea 9 – 2,5 puncte.

In cazul punctiei hepatice, se ia in considerare inflamatia ficatului, si nu fibroza. Daca virusul B a dat inflamatie de 4-8 puncte, in scor se noteaza 2 puncte. Daca inflamatia hepatica se evalueaza la 9-12 puncte, la scor se adauga 4 puncte, iar daca inflamatia ficatului este intre 13 si 18 puncte, se acorda la scor 5 puncte.

Si la virusul B conteaza vechimea dosarului. Daca dosarul asteapta la CNAS de 6-12 luni, se acorda 1 punct. Daca dosarul sta la rand de 12-18 luni, se acorda 2 puncte, iar daca el are o vechime de 18-24 de luni, se insumeaza 3 puncte la scor. Daca boala de ficat a aparut ca urmare a unei boli profesionale, se obtin 5 puncte. Cu scorul final, bolnavul isi da seama unde se situeaza pe lista de asteptare la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si cat are de asteptat pentru a incepe terapia impotriva virusului B sau C.

Alti factori ce intra in discutie: de exemplu, peste 65 de ani, cu o fibroza 3-4 si lipsa altor boli ce dau contraindicatii la terapia hepatica, dintre acesti pacienti se aleg cei care intra in tratament si monitorizare. Dar daca bolnavul are sub 40 de ani, prezinta o inflamatie a ficatului peste 8 si fibroza 1, el este tratat antiviral, caci organismul raspunde bine.

CONTRAINDICATII. Bolnavii de insuficienta renala aflati sub dializa cu hemofilie, cu boala de sange si cu alte contraindicatii de a fi supusi punctiei hepatice primesc tratament impotriva virusului B sau C. Nu se da tratament impotriva virusului B sau C pacientilor cu boli psihice, cardiace, neurologice, endocrine, hematologice si metabolice. In cazul lor, se aplica alte strategii de tratament.

COSTURI. Tratamentele impotriva virusurilor B si C sunt foarte scumpe. Tratamentul cu Interferon, Lamivudina, Ribavirina sau Interferon pegylat, cel cu actiune prelungita ce permite o singura injectie pe saptamana, costa Casa de Asigurari de Sanatate zeci de mii de euro. Un tratament de acest fel pentru un pacient in cursul unui singur an costa 30.000-40.000 de euro. Tocmai de aceea se asteapta pentru a beneficia de aceste tratamente in medie cam sase luni in Romania. Iar aprobarea de pornire a tratamentului se face pe baza unui dosar intocmit de medici, ce este analizat de o comisie a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

LISTE. Si in tarile bogate se asteapta pe liste pentru a incepe tratamentul impotriva hepatitelor cronice B si C. Si asta se poate si pentru ca evolutia e lenta, cum am spus 10-30 de ani. De exemplu, in Franta, pentru a beneficia de tratamentul antiviral B sau C se poate sta la coada pe liste de asteptare si doi-trei ani.
×