x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Chirurgie fără bisturiu

Chirurgie fără bisturiu

de Oana Antonescu    |    19 Oct 2007   •   00:00
Chirurgie fără bisturiu

Chirurgia modernă, fără bisturiu, mult mai avantajoasă pentru bolnav, se extinde şi in Romănia, pentru vindecarea bolilor neurologice, vasculare şi hepatice.


Chirurgia modernă, fără bisturiu, mult mai avantajoasă pentru bolnav, se extinde şi in Romănia, pentru vindecarea bolilor neurologice, vasculare şi hepatice.


Radiologia intervenţională este o specialitate care capătă teren in faţa bătrănei chirurgii. Sub control ecografic sau radiologic se poate interveni prin artere şi vene in cazul unor tumori, fibroame uterine, malformaţii vasculare cerebrale, anevrisme, se pot aplica stenturi vasculare. Pentru bolnav, radiologia intervenţională are două avantaje faţă de chirurgia clasică: intervenţiile se fac fără incizii, iar spitalizarea este de numai 24 de ore, in comparaţie cu şapte-zece zile după tehnicile chirurgicale clasice. Deşi costul direct al intervenţiei este mai mare, se reduc substanţial cheltuielile de spitalizare.


ORGANIZAŢIE. Această specialitate nu mai este de mult o noţiune nouă in ţările occidentale. In Romănia insă, ponderea acestor intervenţii este foarte mică deocamdată. Avem aproximativ 20 de specialişti care fac asemenea proceduri, iar instituţiile medicale in care se pot pune in practică sunt puţine, majoritatea in Capitală şi cu deosebire la Spitalul Universitar de Urgenţă. Primul pas către standardele europene a fost infiinţarea unei organizaţii ştiinţifice care să creeze un cadru organizat şi, cel mai important, să pregătească specialişti: Societatea Romănă de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională, al cărei preşedinte este prof. dr Gheorghe Iana. "Deşi nu in toate situaţiile se poate interveni prin radiologie intervenţională, există un număr mare de cazuri care pot fi rezolvate mult mai simplu decăt chirurgical. Reuşim astfel să asigurăm pacienţilor servicii de calitate şi, nu in ultimul rănd, să le reducem suferinţa", a declarat prof. dr Gheorghe Iana, cu ocazia lansării societăţii pe care o conduce. "In toate statele există un grup profesional care practică radiologia intervenţională, insă la noi nu există in acest moment. Prin infiinţarea Societăţii Romăne de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională incercăm să pregătim mai mulţi specialişti", a mai declarat preşedintele organizaţiei ştiinţifice.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă