x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Chirurgie in miopie

Chirurgie in miopie

24 Noi 2004   •   00:00

Conferentiar doctor Monica Pop, directoarea Spitalului de urgente oftamologice, spune ca principalul tratament este corectia, adica purtarea ochelarilor. In special la miopii pana-n 40 de ani, masurarea dioptriilor trebuie sa se faca cu autorefractometrul si, pe cat posibil, o data pe an pentru a vedea cu cat a crescut miopia.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Se impune o regula stricta: sa se aleaga pentru miop lentila cea mai mica cu care vede clar. Daca vede bine si cu minus 3 si cu minus trei si jumatate si cu minus patru, atunci miopul trebuie sa poarte minus trei. Daca dioptria este mai mare decat cea potrivita, miopul vede imaginile mai mici. Daca ochiul este fortat cu o lentila prea puternica, el devine hipermetrop si nu mai poti sa-l readuci la dioptria lui fireasca. De exemplu, daca ochiul are miopia minus 5, insa omul a purtat lentile de minus 7, ochiul nu mai poate fi adus la minus 5. Daca diferenta de dioptrii intre cei doi ochi este mai mare de 3, trebuie purtate lentile de contact.

In miopie se pot practica doua tipuri de interventii chirurgicale, dar numai dupa varsta de 18 ani. Interventia cu laser dureaza putin, necesita o anestezie cu picaturi, se suporta usor si omul vede bine a doua zi. Nu e bine sa se faca la dioptrii mici, de minus 1 sau 2. Interventia cu laser se aplica numai cand miopia a stagnat, nu mai progreseaza. Operatia nu stopeaza miopia, ci o reduce. Laserul remodeleaza corneea ca sa dispara viciul de refractie. Operatia cu laser reuseste daca e bun fundul de ochi. Daca insa exista leziuni pe fundul de ochi, interventia e inutila.

Al doilea tip de operatie este cu inlocuirea cristalinului, ca in cataracta. Se pune un cristalin corespunzator cu miopia omului. Nici in acest caz nu se face operatia daca exista leziuni pe fundul de ochi. Daca miopul nu vede cu ochelari, nu va vedea nici dupa operatie. Inlocuirea cristalinului in miopie este mai ieftina. Gaurile pe retina si leziunile degenerative trebuie blocate cu laser, pentru a evita dezlipirea retinei.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă minus