x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ciclul abundent

de Magda Colgiu    |    15 Iun 2010   •   00:00
Ciclul abundent
Sursa foto: /THINKSTOCK

Care este limita între ciclul menstrual normal şi menoragie (ciclul abundent) ne spune medicul Cătălin Haiduc, specialist obstetrică-ginecologie la Spitalul Filantropia din Bucureşti. De asemenea, medicul Cătălin Haiduc explică cititoarelor Jurnalului de sănătate dacă menoragia poate fi un semn că sistemul reproducător nu funcţionează la parametri normali.

"În mod obişnuit, menstruaţia se instalează la un interval între 26 şi 30 de zile. O menstră normală durează patru-cinci zile, dintre care primele două-trei zile cu o sângerare mai abundentă, ulterior ea scăzând în intensitate.
Menoragia reprezintă un flux abundent nu doar în primele două trei zile, ci în toată perioada şi chiar mai mult", spune medicul Haiduc. Această sângerare este asociată, în general, cu anemia (aşa-numita anemie secundară), dar şi cu o scădere a formei fizice a pacientei care trece printr-o perioadă de menoragie.
Un alt simptom al menoragiei este durerea deosebit de puternică din timpul menstruaţiei.

ANEMIA
"Se ştie că sângele conţine celule roşii care transportă oxigenul în organism. În cazul unei femei care pierde mult sânge prin menstruaţie, este posibil ca organismul să nu mai aibă suficiente celule roşii pentru oxigenare. În aceste condiţii, se instalează anemia. Aceasta se caracterizează printr-o senzaţie permanentă de oboseală, leşin sau chiar afecţiuni ale inimii".

Din păcate, nu există semne specifice prin care o femeie îşi poate da seama dacă are sau nu menoragie. Astfel, femeile pot consulta medicul doar pentru că au sesizat o creştere a cantităţii de sânge pierdută prin menstruaţie. "Orice modificare faţă de fluxul obişnuit trebuie să atragă atenţia", precizează medicul Haiduc.
Este important de precizat că menoragia nu este o afecţiune în sine, ci este un semn al unei alte afecţiuni. De aceea, schimbarea bruscă şi aparent fără motiv a cantităţii de sânge de la menstruaţie trebuie să fie un semnal care să ne dirijeze către medic. Un alt aspect care nu trebuie ignorat este vârsta pacientei care suferă de menoragie. Astfel, în cazul în care femeia are peste 45 de ani, un ciclu abundent poate avea o cauză organică. Poate fi semnul prezenţei unui fibrom, care modifică interiorul uterului şi chiar al existenţei unor formaţiuni tumorale, neoplazice. În cazul acestor femei, este recomandată o intervenţie chirurgicală, care are rolul de a îndepărta formaţiunile tumorale sau fibromul.

Sunt predispuse menoragiei femeile care urmează anumite tratamente, dar şi cele supraponderale.
"La vârste mai tinere, menoragia poate apărea din cauza unor dereglări hormonale. În această situaţie, cauza nefiind organică, nu este nevoie de tratament medicamentos. Sunt tinere care suferă de menoragie din cauze organice. Atunci, şi în cazul lor se administrează unele medicamente".

IMPORTANT
- Tampoanele interne nu ar trebui folosite în perioada de flux intens al sângelui. Motivul îl reprezintă riscul de SST (sindromul şocului toxic), ce poate apărea dacă se păstrează un tampon mai mult de opt ore. Pentru că femeile care au menoragie folosesc mai des tampoanele, riscul de a contacta această infecţie este mai mare. Printre simptomele acestei infecţii se numără: gâtul umflat, voma şi diareea.
- Fibromul uterin este o formaţiune non-canceroasă care apare în interiorul uterului.
- Orice femeie a avut cel puţin o dată menoragie.

SIMPTOME
Dacă vă confruntaţi cu una din următoarele situaţii:
- e obligatoriu să vă schimbaţi tamponul sau absorbantul o dată pe oră;
- sângeraţi şi între menstruaţii;
- aţi avut mai multe menstruaţii în care aţi sângerat masiv;
- aveţi dureri mari în timpul menstruaţiei;
Atunci este clar că aveţi menoragie şi se impune consultarea în cel mai scurt timp a medicului.

×
Subiecte în articol: sănătatea femeii