x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cine face harababură în gură

Cine face harababură în gură

de Florin Condurateanu    |    31 Oct 2011   •   21:00
Cine face harababură în gură

Silueta ireprosabila, picioare subtiri si sprintene de gazela, fata armonioasa si dragalasa. Insa de multe ori, cand superba deschide gura, vezi o paguboasa harababura in dantura ei. Dinti nealiniati, incalecati unii peste altii, strambi, incat brambureala din gura i-a stricat toata imaginea de miss. Probail ca atunci cand eleva fiind a refuzat sa poarte aparatul ortodontic, acele sarmulite care ii impingeau dintii sa i se alinieze, a iesit uratirea danturii.

Arhitectura danturii
Presiunile pe dinti si pe masele trebuie sa fie exact pe axul radacinii. Cand dintii calca gresit dezaxati, ei migreaza, se apleaca unii peste altii, se incaleca si dantura arata rau. Principala cauza a dezordinei din gura se afla in perioada dintilor de lapte. Nu se trateaza caria aparuta in dintii de lapte, pasamite fiindca acestia tot cad si sunt inlocuiti de dintii definitivi.
O alta cauza a harababurii din gura apare cand se scot dintii sau maselele. Nu trebuie lasat locul gol, ci acolo trebuie facuta o lucrare, o inlocuire cu o proteza. Locurile libere lasate de dintii extrasi imping la stricarea arhitecturii intregii danturi.

Iata si alte cauze ale aparitiei dezordinei in dantura, cu migrarea dintilor, care cer aparate ortodontice. Unii oameni au anomalii ale gurii. Mama lasa mostenire maxilare mici, iar de la tata se mostenesc dintii lati, asa ca, din lipsa de spatiu, dintii se incaleca, fiindca n-au loc sa erupa. Alta cauza a migrarii dintilor este o anomalie ­genetica in care maxilarul inferior este impins in fata. Explica in continuare profesorul doctor Constantin Gaucan.

Copiii
Alte cauze in incalecarea dintilor vin din formele de rahitism, care inmoaie oasele unora. Copiii care dorm cu degetul in gura, iar apoi la scoala tin creionul intre dinti sunt predispusi si ei la dezordine in aparitia dintilor. Copiii care sufera de polipi mariti respira cu predilectie pe gura si nu pe nas, dorm cu gura deschisa, asa ca muschii fetei sunt intinsi, preseaza dintii si ii obliga la migrari. Cand dintii de lapte se extrag prea devreme, ei migreaza, se bulucesc in fata, asa ca premolarii si caninii definitivi n-au spatiu sa erupa si rasar strambi ca la rinoceri.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei