x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ciocolata, aliatul inimii

Ciocolata, aliatul inimii

de Magda Marincovici    |    02 Aug 2007   •   00:00
Ciocolata, aliatul inimii
Sursa foto: Showface/

Zilnic, aproximativ şapte grame de ciocolată neagră, bogată in cacao. Iată o reţetă ieftină şi eficientă prescrisă persoanelor hipertensive. La ora actuală, cea mai răspăndită boală cronică este hipertensiunea.Â



Zilnic, aproximativ şapte grame de ciocolată neagră, bogată in cacao. Iată o reţetă ieftină şi eficientă prescrisă persoanelor hipertensive. La ora actuală, cea mai răspăndită boală cronică este hipertensiunea. Â

Cacao se inscrie intre alimentele care protejează sănătatea, numeroase studii atribuindu-i această calitate cu argumente ştiinţifice. Cel mai recent studiu aduce dovezi că acest aliment este un aliat de nădejde al persoanelor suferinde de boli de inimă.

INIMĂ. Pentru a inţelege cum se face utilă ciocolata suferinzilor de inimă trebuie să ştim că in cacao există polifenoli, substanţe antioxidante. Polifenolii fac parte din marea familie a flavonidelor, care ajută organismul să lupte contra radicalilor liberi, substanţe răspunzătoare in mare parte de degradarea celulelor. Antioxidanţii au particularităţi benefice, unice, de care ar trebui să profităm: intărzie procesul de imbătrănire şi previn bolile cardiovasculare şi cancerele.
Revenind la studii, precizăm că, pănă acum, experimentele s-au bazat pe administrarea unor doze mari de cacao. Pornind de la acest aspect, cercetătorii au fost interesaţi să ştie dacă efectele benefice asupra sănătăţii se menţin şi atunci cănd e vorba despre cantităţi realiste de cacao, aşa cum se consumă in Europa. Â


STUDIU. Un lot format din 40 de persoane cu valori ale tensiunii mai mult sau mai puţin peste cele normale au fost incluse intr-un studiu. Timp de patru luni, jumătate dintre aceste persoane au măncat zilnic 6,3 grame de ciocolată neagră (30 mg polifenoli, 30 de calorii, echivalentul a două pătrate de ciocolată). Grupa cealaltă s-a delectat cu ciocolată albă in aceeaşi cantitate, sortiment care nu conţine celebrii polifenoli. Concluzia: consumul sistematic al unei cantităţi mici de ciocolată neagră, bogată in cacao este asociat cu scăderea cu 2,9 mmHg a tensiunii arteriale sistolice şi cu 1,9 mmHg a tensiunii diastolice. Cu precizarea că nu suntem in pericol să luăm in greutate, să apară modificări ale lipidelor din sănge sau a glicemiei. La finalul studiului, proporţia hipertensivilor s-a modificat in sens favorabil: de la 86% iniţial la 68% hipertensivi la inchierea studiului. In schimb, cu ciocolata albă nu s-a inregistrat nici o modificare. Aşadar, cănd cumpărăm ciocolată să ne orientăm spre sortimentele de ciocolată neagră cu concentraţia de cacao 60% mergănd pănă la 90%. Este o ciocolată plăcută la gust şi care pe deasupra nici nu ingraşă.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă ciocolata cacao