x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ciuperca piciorului

Ciuperca piciorului

00 0000   •   00:00

Pentru unii dintre noi, mai putin norocosi, concediul lasa si urme neplacute. Piscinele si bazinele de inot in care ne-am racorit de arsita verii, hotelurile in care ne-am cazat si toate locurile straine ne pot transmite ciuperci. Cel mai frecvent, la picioare. Dr. Carmen Madeleine Curea, medic primar dermatolog in cadrul Spitalului Clinic Colentina, apreciaza ca un numar foarte mare de romani au aceasta ciuperca. "Aceasta afectiune dermatologica apare la aproape 80% din populatia Romaniei, deopotriva la barbati si femei, dar indeosebi la varsta adulta", precizeaza dr. Carmen Madeleine Curea.  

Manifestari  

Afectiunea este provocata, in 60% dintre cazuri, de o ciuperca numita Tricophyton rubrum, dar exista si alte doua tipuri de ciuperci: Tricophyton mentagrophytes interdigitale si Epidermophyton floccosum. Aceste ciuperci se dezvolta foarte bine in zonele cu piele umeda, unde exista transpiratie. Tocmai de aceea, ciuperca piciorului apare cel mai frecvent intre degete, unde exista pliuri care pastreaza transpiratia si umiditatea. De cele mai multe ori, ciuperca apare intre penultimul si ultimul deget al piciorului. Dar afectiunea se intalneste in multe cazuri si in talpa. Pielea de pe aceste suprafete se descuameaza sau prezinta basicute, apar mancarimi, roseata, fisuri in piele si miros neplacut al picioarelor. Ciuperca poate ramane in pliurile dintre degete vreme de mai multi ani de la contaminare, fara sa existe nici o manifestare. Insa caldura si transpiratia activeaza ciupercile, iar primele manifestari incep sa apara la cateva saptamani de la incheierea verii.  

Complicatii 

Ciuperca piciorului se poate extinde si la unghii. Lama unghiala devine mata, iar sub ea pot sa apara depozite albe si sfaramicioase. "In vreme ce talpa si pielea dintre degete se pot trata cu creme si pudre antimicotice aplicate local, atunci cand este afectata si unghia numai un tratament medicamentos poate trata afectiunea", precizeaza dr. Carmen Madeleine Curea. Mai grav este ca ciuperca piciorului provoaca si o reactie in alte zone ale corpului. Exista situatii in care pe fetele laterale ale degetelor de la maini apar basicute. Ele sunt mult mai neplacute decat cele de la picioare, fiind insotite de mancarimi si usturimi.  

Masuri de igiena 

Astfel de ciuperci se transmit foarte repede, prin contact direct cu suprafete contaminate: cada de baie, gratarul de la dus, covorasul de baie, piscina, pantofii. De aceea, nu doar tratamentul este important pentru a scapa de neplacuta afectiune, ci si respectarea igienei. Un alt pas este dezinfectarea suprafetelor cu care ati intrat in contact, astfel incat sa nu transmiteti ciuperca celorlalti membri ai familiei, dar si pentru a evita o noua contaminare. Se impune dezinfectarea ciorapilor si a prosoapelor, prin fierberea lor. "Tocmai pentru ca aceste ciuperci se transmit foarte usor si afecteaza un numar foarte mare de persoane in Romania, purtati papuci in preajma piscinelor, bailor folosite in comun si evitati imprumutul pantofilor", avertizeaza dr. Carmen Madeleine Curea.  

PANTOFI. Ciuperca piciorului este cunoscuta si sub numele de "picior de atlet", pentru ca afecteaza frecvent persoanele care poarta pantofi sport. Interiorul acestor pantofi are o textura sintetica care favorizeaza aparitia si persistenta transpiratiei. De aceea, alegeti doar incaltamintea captusita in interior cu piele si purtati intotdeauna sosete de bumbac, pentru a permite absorbtia umezelii.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul ciuperca piciorului