x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cocteil Molotov de Sărbători

Cocteil Molotov de Sărbători

de Florin Condurateanu    |    13 Dec 2010   •   17:23

Zic specialiştii că prea multe grăsimi, excesul de proteine şi, colac peste pupăză, alcoolul se constituie într-un veritabil cocteil Molotov atât pentru oamenii sănătoşi, cât mai ales pentru cei care au deja o neplăcere de sănătate.

Dar să vedem de unde vin capcanele ospăţului de Sărbători. Mâncărurile de sărbătoare sunt doldora de grăsimi, carnea este din belşug, deci preparatele de porc sunt veritabile magazii de proteine. Iar vinişorul, ţuiculiţa, vodculiţa şi chiar berea îngreunează sarcinile tubului digestiv. Mâncărurile prea bogate în grăsimi şi proteine se elimină mai greu din stomac. Timpul de golire a stomacului în astfel de excese este dublu sau triplu. Mâncărurile atât de consistente şi grele părăsesc stomacul în 3-4 ore şi nu în 1-1,5 ore, cât ar fi normal. Acest fapt favorizează refluxul gastroesofagian şi aciditatea.

Mâncărurile grase sporesc grăsimile şi trigliceridele din sânge, acestea găsind culcuş bun pe pereţii vaselor, de unde atacul de cord, accidentul vascular cerebral, hipertensiunea. Bogăţia de proteine duce la o excitaţie puternică în stomac şi creşte secreţia gastrică, dar şi secreţia pancreasului. Cu ocazia Sărbătorilor se mănâncă şi o gamă largă de prăjituri care sunt fala gospodinelor, dar acestea aduc mulţi hidrocarbonaţi care nu fac bine deloc. Alcoolul măreşte şi el secreţia gastrică a pancreasului. Băuturile alcoolice irită local mucoasa, zgândărind gastritele şi duodenitele. Toate aceste bunătăţi ne încântă de Sărbători, dar înseamnă şi mult prea multe calorii. Şi astea nu prea sunt arse prin mişcare, pentru că oamenii stau ore lungi la masa de Sărbători, iar cheltuirea de energie este redusă.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei