x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Colonul, in suferinta

Colonul, in suferinta

20 Mai 2005   •   00:00

Tubul digestiv este cu adevarat coordonat cu atata rafinament, cu nuante atat de complexe, incat pe buna dreptate dirijarea aceasta se aseamana cu lucrarea unui creier.

  • de FLORIN CONDURATEANU
  • PULSUL MEDICINEI

  • O misiune complexa are si intestinul gros, colonul, cum e denumit de gastroenterologi. Afectiunile care vizeaza colonul sunt tot mai des intalnite la oameni de diverse varste. Semnele ingrijoratoare, mai ales pentru persoanele trecute de 50 de ani, sunt explicate de conferentiar doctor Nicolae Iordache, sef de sectie chirurgie la Spitalul de Urgenta "Sf. Ioan". Trebuie sa dea de gandit o constipatie aparuta recent, de cateva saptamani sau luni, cand ritmicitatea scaunelor s-a rarit. Nu este in regula nici cand se semnaleaza diareea, o consistenta moale, aproape apoasa a scaunului. E un semn ca a aparut un obstacol incomplet pe colon, fecalele se aglomereaza inaintea acestui obstacol, absorbtia apei este deficitara. Dar alarmanta este si alternanta constipatie-diaree.

    Prezenta sangelui in scaun complica situatia. Daca sangele este inchis la culoare si amestecat cu fecalele, inseamna ca leziunea care produce sangerarea se afla in prima parte a intestinului gros. Daca sangele are culoare mai rosie si este amestecat cu fecalele, inseamna ca leziunea se situeaza in colonul descendent, in partea stanga. Leziunea pe colon poate fi canceroasa, pot fi de vina si polipii iviti pe intestinul gros, dar si diverticulii (acele mici pungi, niste umflaturi iesite din peretele colonului, care pot sangera). Daca sangele nu este amestecat cu fecalele, doar le manjeste pe exterior, sursa sangerarii se afla in partea finala a intestinului gros, in portiunea rectului sau anusului. De vina in acest caz pot fi tumorile, afectiunile inflamatorii sau complicatiile provocate de hemoroizi. Gastroenterologii sunt singurii care pot pune diagnosticul si pot stabili terapiile. Un examen indispensabil este colonoscopia.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă