x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Combateţi stresul

Combateţi stresul

04 Feb 2012   •   21:00
Combateţi stresul

Nu puteti incepe sa controlati stresul daca nu sunteti sigura ce se afla dincolo de el. La primul semn ca un anumit aspect nu este in regula, incercati sa patrundeti in profun­zime. Un mod de a face aceasta este de a tine un jurnal.

Cateva minute in fiecare zi scrieti despre ceea ce va preocupa. Nu pierdeti timpul cu maruntisuri, cum ar fi coada la supermarket. Incercati sa ajungeti la sursa a ceea ce va de­ranjeaza. In acest moment, puteti incepe sa va rezolvati problemele. Alcatuiti o lista cu cateva optiuni: luati-va ajutor pentru treburile casei, cautati o slujba noua, discutati cu un consilier si asa mai departe.

Dupa ce ati inceput sa identificati factorii declansatori ai stresului si aveti in vedere solutiile, veti simti un control pe care nu l-ati avut anterior si care este una dintre cele mai bune metede de a combate stresul.

Nu rareori, femeile se simt atat de obosite si de epuizate, incat nu pot gasi energia necesara pentru a rezolva problema. In acest moment va fi foarte utila vizitarea imediata a unui psiholog. Veti invata mai multe despre propria persoana si veti descoperi de asemenea modalitati practice de a aduce un plus de calm in viata dumneavoastra.

Pasul 2: Practicati 'raspunsul calm'

Am discutat deja despre modificarile de ordin fizic care insotesc stresul. Chiar daca aceste schimbari reprezinta o parte necesara supravietuirii, pot determina un real disconfort pentru o mare perioada din viata.

Urmeaza cateva modalitati de a controla simptomele stresului si de a aduce un plus de calm in viata dumneavoastra.

Respirati adanc. Strangeti pumnii in timp ce respirati adanc. Probabil ca nu veti putea mentine tensiunea foarte mult timp, deoarece respiratia o elimina in mod natural, dar se intampla frecvent totusi ca oamenii sa respire superficial atunci cand resimt stresul – ceea ce poate inrautati disconfortul. Medicii recomanda frecvent pacientelor sa practice exercitii de respiratie, dar chiar simplul fapt de a va reaminti sa respirati adanc din cand in cand va poate ajuta. Poate fi util sa puneti biletele autocolante pe frigider sau in masina, de exemplu, pentru a va aduce aminte. De fiecare data cand vedeti aceste semne, luati o pauza pentru a va relaxa umerii, respirati adanc si lasati sa dispara o parte din tensiune.

Mergeti in vacanta – pentru 30 de secunde. Nisip fierbinte sub picioarele dumneavoastra. O briza va racoreste fata. Zgomotul inegalabil al marii in urechi. Corpul se tensioneaza la perceperea stresului, astfel incat il puteti calma gandindu-va la ceva linistit.

Respingeti stresul. Cand presiunile vietii pun stapanire pe dumneavoastra, folositi-va ima­ginatia. Imaginati-va ca sunteti un stejar puternic. Trunchiul copacului resprezinta esenta dumneavoastra interioara si nici un fel de vant nu o va afecta. 'Dar ramurile se indoaie pentru dumneavoastra', spune dr Pamela Peeke, conferentiar de medicina la Facultatea de Medicina a Universitatii din Maryland. Cand va confruntati cu un blocaj in trafic, de exemplu, spuneti-va ca miezul dumneavoastra este puternic si rezistent. Nu trebuie sa va enervati din aceasta cauza.

Stati la soare. Chiar daca vi se pare ca nu aveti timp, iesiti la aer pentru cateva minute. Expunerea la razele solare creste nivelurile de serotonina, un hormon natural care reduce stresul si determina sentimente de calm si stare de bine.

Luati pauze mici. Daca va lasati mintea sa se odihneasca timp de cel putin 5 minute la fiecare ora, veti descoperi ca este cel mai usor sa ramaneti calma si concentrata. Inchideti ochii si derulati ganduri linistite – sau ridicati-va si faceti niste exercitii de intindere. Dar, mai bine, plimbati-va incet cateva momente; stimuleaza eliberarea de endorfine, substante chimice din organism care neutralizeaza hormonii de stres.

Distrageti-va atentia. Um­ple­rea timpului liber cu activitati pe care le indragiti va va ajuta sa va mentineti mintea departe de stresul de maine. 'Oamenii sunt foarte priceputi in a-si distrage atentia', spune dr Belle. 'Si avem nevoie sa ne hranim sufletul in felul acesta.'

Rescrieti scenariul. Cand va aflati in starea in care un ambuteiaj vi se pare o catastrofa, priviti situatia dintr-o noua perspectiva. Vi s-a stricat acoperisul si motorul masinii a explodat in aceeasi zi? In loc sa va pierdeti cumpatul, radeti de ironia sortii. Faceti din viata o comedie, in locul unei drame.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei