x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Complicatii - Diabetul si cancerul de colon

Complicatii - Diabetul si cancerul de colon

de Oana Antonescu    |    05 Noi 2005   •   00:00

Persoanele care sufera de diabet sunt predispuse la cancer de colon, a aratat o echipa de cercetatori prezenti la a 70-a intrunire a Colegiului American de Gastroenterologie.
"La bolnavii care au variatii mari de insulina, asa cum este cazul diabeticilor, mucoasa colonului sufera o serie de transformari, care intr-un final pot duce la aparitia cancerului de colon", a explicat pentru Reuters coautorul studiului, dr. Donald Garrow.

RISCURI. Din datele prezentate de cercetatorii americani mai reiese ca nivelul crescut al glicemiei caracteristic diabeticilor este si el responsabil de aparitia cancerului de colon. Echipa de la Universitatea de Medicina Carolina de Sud a precizat ca diabeticii au un risc de 59% mai mare de a dezvolta cancer de colon. Mai mult decat atat, pacientii diabetici cu varste de peste 50 de ani, de rasa alba si fumatori prezinta riscuri mai mari decat ceilalti. Datele oferite de americani au fost obtinute in urma unui studiu la nivel national, derulat intre anii 1997-2003 si care a cuprins 227.000 de oameni.

PREVENIRE. Dr. Donald Garrow a mai precizat ca, impreuna cu echipa sa, va incerca sa afle daca tinerea sub control a glicemiei poate reduce acest risc. Pana la viitoarele rezultate, el i-a sfatuit pe diabeticii fumatori de peste 50 de ani sa apeleze periodic la metodele de investigatie specifice depistarii cancerului de colon.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă colon