x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Copiii pufoşi şi gravidele prea grase

Copiii pufoşi şi gravidele prea grase

de Florin Condurateanu    |    24 Iul 2010   •   00:00
Copiii pufoşi şi gravidele prea grase
Sursa foto: /Thinkstock

Obezitatea e soartă grea. Te urâţeşte şi îţi face vraişte în organism. E suficient, să zicem atât, că în cazul obezilor inima lor pompează ca şi cum ar alimenta cu sânge două persoane, nu una. Supusă unor astfel de cazne, firesc, inima cedează în cazul obezilor mult mai devreme.



ONU semnalează o situaţie gravă. Atenţie, copiii sunt din ce în ce mai obezi. Marii obezi de mai târziu "se construiesc" încă din copilărie. Încă din anii mici, celulele copilului se umflă cu grăsime şi rămân lăbărţate toată viaţa, necesitând mereu un surplus în construcţia celulei de bază. Tocmai de aceea nu e bine să-i dai copilului să roadă mereu tot felul de dulciuri şi chipsuri. După cum trebuie retezată proasta practică de a sărbători ziua de naştere a copilului cu ceilalţi puşti tocmai la fast-food, unde se îndoapă cu ditamai chiftele pufoase, având la mijloc o bucată de carne scăldată în ulei descompus de prea multe prăjeli. Ba ar trebui ca să se încerce micşorarea poftei de mâncare a copilului, dându-i înainte de masă o prăjiturică sau un fursec tocmai pentru a-i crea senzaţia de sătul şi a nu mai mânca atât de mult. Bine ar fi ca şi oamenii maturi să-şi "ciuntească" pofta de mâncare prea mare printr-o păcăleală. E bine să bea un pahar cu apă înainte de a începe masa pentru a dilua secreţiile gastrice, pentru a tempera pH-ul acid, pentru că aciditatea duce la pofta de mâncare exagerată.

Şi fiindcă vorbim de vârstele mici să fim atenţi şi la adolescente când ajung la maturitatea sexuală şi li se schimbă metabolismele. Pentru că în acea perioadă de trecere la statutul de femeie există o tendinţă naturală de îngrăşare. Aceasta se suprapune şi cu perioada examenelor la şcoală. Adolescenţii învaţă mai mult, sunt mai tensionaţi şi simt nevoia să ronţăie chipsuri, să mănânce ciocolată, să bea sucuri. Este de semnalat pericolul îngrăşării la femeile care folosesc prea mult anticoncepţionale. Ocupându-ne tot de femei, la ele există o tendinţă de îngrăşare în perioada gravidităţii. În timpul sarcinii, femeia nu trebuie să ia în greutate mai mult de 12 kilograme, incluzând şi greutatea fătului, şi lichidul, şi anexele mărite, şi fireasca îngrăşare.

Dacă în timpul gravidităţii, femeia se îngraşă cu mai mult de 12 kg, apare riscul de hipertensiune, dar şi de diabet. Există pericolul de diabet şi la femeile care nasc copii mai mari de 4-5 kg. De aceea gravida trebuie să-şi supravegheze greutatea şi în timpul sarcinii, dar şi după naştere, când e mai sedentară şi, evident, sporesc kilogramele.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă