x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Copiii, victime ale diabetului

Copiii, victime ale diabetului

de Oana Antonescu    |    15 Noi 2007   •   00:00
Copiii, victime ale diabetului
Sursa foto: Eugene Bochkarev/

Diabetul zaharat de tip 2 era pănă nu demult o raritate la copii. Avem insă din ce in ce mai mulţi copii obezi, motiv pentru care a crescut şi incidenţa acestei forme de diabet la cei mici.

Tendinţă - boala adulţilor apare acum şi la cei mici

Diabetul zaharat de tip 2 era pănă nu demult o raritate la copii. Avem insă din ce in ce mai mulţi copii obezi, motiv pentru care a crescut şi incidenţa acestei forme de diabet la cei mici.

Diabetul zaharat de tip 2 era asociat vărstei adulte in urmă cu căţiva ani. Aproape toţi copiii şi tinerii erau diagnosticaţi in trecut cu diabet de tip 1, insulinodependent. Registrul Naţional de Diabet arată că in Romănia sunt 1.950 de copii cu această formă de boală. "Mai nou, diabetul zaharat de tipul 2 are o incidenţă din ce in ce mai mare la copii şi adolescenţi. In 80%-90% dintre cazuri, el se asociază cu obezitatea", atrage atenţia conf. dr Maria Moţa, de la Centrul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Craiova. Ziua Mondială a Diabetului, sărbătorită ieri, a fost dedicată in acest an copiilor cu diabet şi a avut ca deviză "Nici un copil nu ar trebui să moară de diabet". Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste un sfert din elevii din Europa sunt obezi, iar de vină pentru aceasta este stilul de viaţă sedentar şi consumul de alimente de tip fast food.

Stil de viaţă. Pentru a preveni apariţia diabetului zaharat de tip 2 la vărste mici, trebuie să prevenim obezitatea şi aceasta nu se poate face decăt prin respectarea unui stil de viaţă sănătos, mai spune conf. dr Maria Moţa. Specialiştii recomandă mai nou testarea glicemiei şi la vărste mai tinere, cu atăt mai mult in cazul in care copilul sau tănărul este supraponderal sau obez, dacă una dintre rudele de gradul intăi are diabet, dacă tensiunea arterială este mai mare de 140/90 mm Hg sau dacă valoarea colesterolului depăşeşte limitele normale.

oana.antonescu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă diabet