x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Coplată zero pentru medicamentele de pe listele C

Coplată zero pentru medicamentele de pe listele C

de Gina Matei    |    02 Iul 2010   •   00:00

Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănă­tate, a precizat că pentru medicamentele de pe listele C, respectiv cele care cuprind programele naţionale, bolile rare, tratamentele post transplant, coplata este zero.

Totodată, acesta a precizat că numărul medicamentelor compensate cu 90% (lista A) s-a triplat, iar al celor compensate cu 50% (lista B) s-a dublat.

Astfel, 25% dintre medicamentele de pe listele A şi B vor avea o rată medie de creştere a coplăţii între 15 şi 20%.

De asemenea, în cazul în care bolnavii vor dori să-şi păstreze aceeaţi schemă de rată unică şi după introducerea noului sistem de compensare, ei ar putea plăti până la maximum 15% mai mult decât plăteau până acum.

"În­ce­pând din 1 iulie, pacienţii vor merge la medic pentru a re­con­fi­gura schema terapeutică. Me­dicul va explica bolnavului că pentru boala lui există mai multe me­dicamente cu acelaşi efect tera­peutic. În cazul în care bolnavul va opta pentru un medicament mai scump, atunci el va plăti contra­valoarea acestuia", a mai adăugat Duţă.

Toate aceste precizări infirmă informaţiile transmise de aso­ciaţiile de pacienţi conform cărora, potrivit unui calculator al contribuţiei personale a fiecărui pacient, disponibil pe site-ul CNAS, la unele medicamente gratuite din programele de hepatită, diabet, HIV/SIDA sau transplant se aplică coplata.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă