x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Corneea, acceptată de organism după transplant

Corneea, acceptată de organism după transplant

de Florin Condurateanu    |    19 Sep 2010   •   00:00
Corneea, acceptată de organism după transplant
Sursa foto: /Thinkstock

Ochiul este, de fapt, un aparat de fotografiat. Corneea este o lentilă de mare performanţă al cărei rol foarte important este acela că este acea parte a ochiu­lui aflată în contact cu mediul înconjurător. Supusă unor factori diverşi, corneea îşi poate pierde transparenţa. Şi asta prin lovituri, prin infecţii, prin boli care aglo­merează unele substanţe în cornee.

Corneea suferă, uneori, şi traumatisme din lovituri, dar şi traumatisme chimice, atunci când sar substanţe chimice în ochi. Prin trecerea anilor, la unii oameni, corneea suferă o degene­ra­re şi îşi pierde din transparenţă. O alt­­ă boală care afectează starea corneei es­te cheratoconus.

Soluţia în aceste necazuri la cornee este transplantul de cornee. Explică operaţia de transplant de cornee colonelul doctor Gheorghe Anghel, şeful Clinicii de Oftalmologie de la Spitalul Universitar de Urgenţă Mili­tar Central "Dr Carol Davila", unul dintre cei mai valoroşi medici de ochi.

Cor­neea se poate preleva numai de la do­na­tori în moarte cerebrală. În România, le­gea nu mai permite recoltarea de cornee de la cadavre, deşi această pre­le­vare s-ar putea realiza. Dar trebuie să existe un acord de preluare de grefă de cornee de la familia celui aflat în moarte clinică, şi asta nu se întâmplă prea des. Ochiul se poate pre­leva fie în totalitate sau se poate recolta doar corneea.

Odată prelevată, corneea se poate introduce într-o bancă de cornee sau se poate aduce la clinica de oftal­mo­logie, unde există o listă de aş­tep­ta­re cu pacienţii posibili a fi transplantaţi. Spi­talul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr Carol Davila" este acre­ditat să facă transplanturi de cornee.

Sub anestezie, se recoltează printr-un tub o "rondea" din corneea donatorului. Se decupează cu un cuţit porţiunea de cornee care şi-a pierdut transparenţa şi "rondeaua" de la donator se coase la corneea bolnavului.

Firele după coasere rămân pe loc şi timp de şase luni, deoarece, în acest caz, cicatrizarea este de lungă durată. Un aspect favorabil este că grefa de cornee este acceptată bine de organism şi nu este respinsă. Corneea este puţin vascula­rizată şi prin sânge nu vin elemente de imunitate care să respingă un ţesut străin. Tratamentul după grefă se face cu picături de antibiotice şi antiinflamatoare, iar controalele trebuie să fie periodice.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă