x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Creierul bătrânilor rivalizează cu cel al tinerilor

Creierul bătrânilor rivalizează cu cel al tinerilor

de Magda Marincovici    |    12 Sep 2011   •   21:00
Creierul bătrânilor rivalizează cu cel al tinerilor

Creierul persoanelor in varsta, care se bucura de o stare de sanatate buna, poate fi comparabil din punct de vedere al performantelor cu cel al tinerilor. Iata un motiv intemeiat sa nu ne mai temem de batranete. Dar pentru a be­neficia de un creier tanar, activ cat mai mult, trebuie respectate doua conditii: o stare de sanatate buna si mobilizarea resurselor creierului.

Un recent studiu, publicat in revista Cerebral Cortex (numarul din 24 august a.c.) demonstreaza ca, desi inregistram pierderi de neuroni pe masura ce inaintam in varsta, totusi creierul seniorilor poate rivaliza foarte bine cu cel al persoanelor chiar de doua ori mai tinere. Explicatia: facultatea deosebita a creierului de a-si optimiza resursele, precizeaza pentru publicatia Le Figaro profesorul Oury Monchi din cadrul centrului pentru cercetari al Institutului Universitar de Geriatrie din Montreal.

Pe parcursul studiului, cercetatorii canadieni au monitorizat 14 persoane cu varste intre 18 si 35 de ani si 10 persoane intre 55 si 75 de ani, cu o stare de sanatate buna. Acestor persoane li s-a cerut sa efectueze unele teste, in timp ce activitatea lor cerebrala era observata imagistic (RMN). La subiectii tineri reactionau doua circuite cerebrale: primul circuit pentru luarea deciziilor intr-o noua strategie, respectiv, planificare; al doilea circuit pentru executare, respectiv, actiune. La subiectii varstnici, creierul mobilizeaza imediat cele doua circuite cerebrale, dar numai daca situatia o impune. Ceva in genul: sa asteptam sa vedem daca este necesara planificarea?

Concluzia profesorului Monchi este urmatoarea: performantele cerebrale ale celor doua categorii de persoane sunt foarte apropiate. Si pentru a delecta subiectii inclusi in acest studiu, profesorul Monchi le-a spus ca usorul decalaj in privinta timpului de executie, probabil, este legat de viteza cu care sunt actionate butoanele calculatorului, citeste creierului. Dar profesorul Monchi si-a rezervat dreptul sa ii aduca rapid cu picioarele pe pamant pe participantii la acest studiu si, de fapt, pe noi toti. El considera ca totusi creierul unei persoane in varsta trebuie sa faca apel la mai multe resurse cerebrale, comparativ cu tinerii, pentru a obtine aceleasi rezultate.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei