x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cu acul prin articulaţie

Cu acul prin articulaţie

de Florin Condurateanu    |    21 Apr 2009   •   00:00
Cu acul prin articulaţie
Sursa foto: /STOCKEXPERT

Ortopedia susţine, cu voce apăsată că, metoda de a implanta într-o articulaţie uzată de artroză o înlocuitoare de articulaţie, numită proteză, îi scuteşte de dureri pe bolnavi şi le permite să revină la o viaţă foarte apropiată de normal.



Dar există şi un dar, fiindcă după o anumită perioadă, de 10-20 de ani, îşi trăieşte viaţa şi proteza care trebuie înlocuită cu altă proteză.

Numai că această a doua operaţie, numită revizie, este o intervenţie chirurgicală mai complicată care sacrifică mai mult os. Ortopezii susţin că, în cazul artrozei de degradare a articulaţiei, de stricare a cartilajului, chirurgul ortoped trebuie să intrevină la timp şi nu foarte târziu. Din păcate, de multe ori persoanele cu artroză vin la chirurgul ortoped când articulaţia lor e făcută praf şi atunci operaţia taie mult din os.

Reumatologii, adică nechirurgii, susţin că se poate încerca o vreme şi tratamentul medicamentos în cazul artrozelor, ca şi procedurile de fizioterapie, precum şi curele de băi cu tratamente.

TRATAMENTUL
În ce constau tratamentele cu medicamente? Miza este să se micşoreze durerea în articulaţii, să facă un pas înapoi inflamaţia şi să se păstreze cât mai mult timp mobilitatea articulaţiei. Bineînţeles că omul respectiv trebuie să mai slăbească pentru a nu mai apăsa cu kilograme în plus articulaţia. De asemenea, este bine să se ajute cu un baston şi să folosească o încălţăminte specială. În artroză nu trebuie uitate nici exerciţiile izometrice, de întărire a muşchilor.

Medicamentele împotriva artrozei pot să se ia pe cale orală. Să fie introduse direct în articulaţie prin infiltraţii sau să se aplice medicamente local prin unguente. Se folosesc medicamente împotriva durerilor începând cu bătrânul paracetamol. Apoi se recomandă medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. Trebuie să se procedeze cu atenţie să nu fie acutizate boli paralele ale tubului digestiv.

Spre pildă, atât de folositele medicamente ca aspirina şi indometacinul nu sunt chiar blânde, căci în timp ele accelereeză degradarea cartilajului şi ascut bolile digestive colaterale. Trebuie folosite medicamente antialgice împotriva durerilor, dar medicamente puternice.

INFILTRAŢII
Pentru cazurile obişnuite de artroză se folosesc medicamente cu acţiune lentă, ce întârzie degradarea cartilajului şi asigură hrănirea lui. Curele acestea durează 6-8 săptămâni. Se apelează şi la infiltraţii cu medicamente pe bază de cortizon în articulaţii. Dar introducerea cu acul în articulaţie a medicamentelor nu trebuie făcută de mai mult de trei-patru ori pe an, căci infiltraţiile frecvente favorizează degradarea cartilajului.

Omul cu artroză trebuie să evite frigul, umezeala, iar mersul în staţiuni la băi trebuie să însemne proceduri cu băi calde, ultrasunete, infraroşii etc.

×
Subiecte în articol: medicamente ortopedie