x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cu bunicul la dentist

Cu bunicul la dentist

00 0000   •   00:00

Gerodontia este stomatologia pentru varstnici. Pentru cei care nu au atins varsta de pensionare, varstnici sunt toti cei care au depasit 65 de ani. Decat diverse aprecieri arbitrare, luam in considerare varsta biologica. Problemele stomatologice majore la persoanele varstnice sunt legate de: schimbarile cauzate de varsta (fiziologice si patologice), de asigurarea ingrijirii, de boli si de terapia medicamentoasa.

Carii, parodontopatii, proteze

Aceste probleme includ aspecte restaurative, cum ar fi cariile radacinilor, care pot aparea din cauza expunerii suprafetelor radiculare, a retragerii gingivale, asociate cu dieta, scaderea autoingrijirii si scaderea debitului salivar, uzura dintilor, schimbarile pulpare, ce includ necroza si scaderea capacitatii de refacere. De asemenea, apar problemele parodontale.

Sunt inregistrate problemele protetice. Ele apar in legatura cu:
  • atrofierea mucoaselor si resorbtia osoasa;
  • puterea de adaptare este redusa.

    Aceste probleme sunt cu atat mai grave cu cat pacientul prezinta edentatii (lipsa dintilor). In acest caz, lucrarile dentare migreaza in toate sensurile, facand dificil tratamentul.

    Ingrijirea stomatologica pentru varstnici impune si o discutie cu un medic generalist, iar comunicarea cu pacientul varstnic necesita rabdare si intelegere. Din pacate, exista boli ale mucoasei care devin comune o data cu inaintarea in varsta:
  • cancerul oral;
  • lichenul plan;
  • herpes zoster – apare mai ales nevralgia;
  • candidozele – prin purtarea protezelor.

    Solutii

    Scott Rothstein/DREAMSTIME
    Exista tehnici foarte utile pentru persoanele in varsta.
    Restaurari adezive cu ionomeri de sticla pentru cariile de radacina; daca amprentarea ocluziei este dificila, este bine sa utilizam dintii fara cuspizi (varfuri). Chiar si prezenta unui dinte pe arcada dentara il face pe pacient fericit, asa ca este indicat, pe cat posibil, ca tratamentele sa fie restaurative, iar extractiile sa reprezinte doar o solutie finala. Stomatologia a evoluat foarte mult, astfel incat putem realiza lucrari fixe si la pacientii varstnici. Daca inainte gaudentul si alte metale afectau starea dintelui, acum portelanul si metalele nobile sunt compatibile cu organismul.

    Dupa realizarea unor teste medicale se pot indica si implanturi dentare. Avantajele implanturilor sunt considerabile. Lucrarile dentare sunt realizate pe implanturi, pastrand astfel sanatatea dintilor vecini spatiilor edentate. Pe implanturi se realizeaza lucrari din ceramica, cu avantaje privind adaptarea si compatibilitatea cu tesuturile cavitatii bucale. Acum, suportul metalic la lucrarile ceramice se poate realiza si din materiale nobile (aur, paladiu, platina).

    Aceste noutati duc la o scadere a tratamentelor cu proteze dentare, astfel incat obtinem cresterea confortului pacientului, care nu mai este nevoit sa-si "scoata" proteza pentru a o pune in pahar seara.

    Atat lucrarile fixe clasice, cat si lucrarile fixe pe implanturi au un aspect fizionomic si calitativ superior celor clasice cu proteze, aceste lucruri fiind evidente si in starea generala a pacientului.

    IGIENA DIFICILA. Persoanele in varsta au o dexteritate redusa. Din aceasta cauza, varstnicii efectueaza cu dificultate igiena orala. Astfel se explica problemele dentare cu care se confrunta frecvent bunicii nostri: tartrul dentar este indepartat cu greutate, gingia este traumatizata si se produce sangerarea la periaj.
  • ×