x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Cu mumia la RMN

de Steluta Indrei    |    09 Dec 2007   •   00:00
Cu mumia la RMN
Sursa foto: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN/

La un spital din Franţa a fost adus un "pacient" cu totul neobişnuit. O mumie egipteană a fost supusă unei investigaţii RMN.

INEDIT - analiza unui cadavru din Egiptul antic


La un spital din Franţa a fost adus un "pacient" cu totul neobişnuit. O mumie egipteană a fost supusă unei investigaţii RMN.

Â
Liniştea spitalului din Lunéville, un oraş istoric din nord-estul Franţei, este tulburată de reporteri, fotografi, cameramani. Se deschide uşa camerei unde se fac RMN-uri. Agitaţie, bliţuri, exclamaţii de uimire... Apare vedeta zilei: o mumie egipteană, botezată cu numele sau mai degrabă numărul "2002.09.118". Intinsă pe o pănză ceruită, mumia a fost examinată cu ajutorul rezonanţei magnetice nucleare (RMN).

"Ştim cu siguranţă că este vorba despre o femeie, care măsoară 1,59 metri inălţime", remarcă Francis Janot, egiptolog la Universitatea Nancy I. Descoperită in 1904, la 300 de kilometri de Cairo, mumia a fost adusă un an mai tărziu la muzeul castelului din Lunéville, unde este expusă şi in prezent. Vărsta "doamnei de la castel", cum ii spune Francis Janot, rămăne incă un mister. Cercetătorii nu au reuşit să precizeze decăt că a trăit in primele secole după Hristos. Mumia este intr-o stare perfectă de conservare. Faţa ii este acoperită cu piele, uscată, intr-adevăr, o dată cu trecerea timpului. Poartă o rochie simplă, de sub care ies la iveală măinile şi picioarele roşietice, cu extremităţi innegrite. "Dinţii sunt sănătoşi, mult mai sănătoşi decăt ai multora din zilele noastre", a constatat radiologul Michel Nicolas. Creierul şi plămănii, deşi deshidrataţi, sunt incă prezenţi, spre deosebire de celelalte organe dispărute din cauza putrefacţiei. Medicii au prelevat probe de ţesuturi care vor fi analizate din punct de vedere bacteriologic şi toxicologic, pentru a afla dacă suferea de infecţii sau de alte boli.

Infăţişarea frumoasei egiptene, care avea părul blond, va fi reconstruită pe calculator cu ajutorul imaginilor obţinute prin RMN. Oricum, faptul că işi vopsea părul i-a făcut pe cercetători să afirme că era o femeie de rang inalt, care stăpănea arta seducţiei.

steluta.indrei@yahoo.com

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă