x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cu o mulţime de gafe la masă

Cu o mulţime de gafe la masă

04 Sep 2007   •   00:00

Se zice că Marele Creator a conceput proiectul fiinţei umane şi a trecut la durată 120-130 de ani, stabilind că atăt ar trebui să dureze viaţa oamenilor

Se zice că Marele Creator a conceput proiectul fiinţei umane şi a trecut la durată 120-130 de ani, stabilind că atăt ar trebui să dureze viaţa oamenilor. Bineinţeles că omul, cu pofta lui nesăţioasă de a risipi, dar şi cu plăcerea erorilor, face tot posibilul să injumătăţească această intindere a vieţii prevăzute de Dumnezeu.

Omul are plăcerea de a "folosi" cu maximum de randament toţi factorii de risc care aduc viaţa in jurul a 70 de ani. Omul s-a invăţat să mănănce greşit, să polueze căt cuprinde tot ce e in jurul lui, dar şi tot ce e in interiorul lui, a desfiinţat pădurile, a făcut şi găuri in atmosferă, şi pănă la urmă a deteriorat şi relaţiile intre oameni, inventănd stresul care trage cu gloanţe in sănătatea omului din orice poziţie. Probabil insă că cele mai mari gafe omul le face la capitolul alimentaţie.

Păinea albă face rău

Profesor doctor Pavel Chirilă, unul dintre greii tratamentelor naturiste, mare specialist in "farmacia verde", a scris cartea "Alimentaţia echilibrată a omului sănătos - Principiile dietei naturiste". De altfel, cartea incepe chiar cu tema "greşeli in alimentaţia modernă", şi prima eroare porneşte chiar de la păinea albă. Incă funcţionează principiul că un simbol al bunăstării omului este păinea albă şi că numai sărăntocii mănăncă păine neagră. In realitate, păinea neagră este cea mai potrivită pentru sănătatea omului, iar păinea albă, in mod fals, considerată alimentul oamenilor cu dare de mănă, face cel mai mult rău. Astăzi, ştiinţa a ajuns la concluzia că păinea integrală este superioară păinii albe din toate punctele de vedere. Păinea intermediară şi păinea neagră conţin tărăţe, celuloză, vitamine, săruri minerale şi aduc puţine calorii, deci sunt sortimentele de păine care ne ingraşă cel mai puţin. Procesele de panificaţie au eliminat partea valoroasă din bobul de grău şi au rămas părţile sărace in elemente nutritive. Păinea albă conţine de trei ori mai puţine vitamine şi oligoelemente decăt cea integrală, iar in franzelă există de cinci ori mai puţin magneziu, calciu şi fosfor decăt in păinea neagră. Fiind bogată in tărăţe, păinea neagră asigură tranzitul intestinal şi nu numai că elimină mai uşor deşeurile, dar scade şi digestia, astfel că ea ingraşă mai puţin.

Zahărul, in boxa acuzaţilor

In clipa de faţă, ţinta acuzaţiilor aduse de ştiinţă devine zahărul. Zahărul este considerat vinovat de mare parte din bolile apărute in ultimul secol. Zahărul conţine numeroşi aditivi chimici. Prin procesul de rafinare, zahărul pierde mineralele şi vitaminele, iar, pentru a fi metabolizat, zahărul sustrage aceste elemente din organismul uman. In concluzie, acesta nu numai că nu aduce, ba chiar sărăceşte organismul de elemente nutritive. Dulciurile concentrate aduc o iluzorie senzaţie de energie care durează foarte puţin, urmănd după aceea o golire a rezervelor de substanţe folositoare din cămările organismului. Cei care mănăncă prea mult zahăr obligă pancreasul să producă mai multă insulină, şi această biciuire a pancreasului conduce intre alte boli şi la diabet. Consumul excesiv de zahăr duce şi la inmulţirea cazurilor de dislipidemii, de concentraţii prea mari de grăsimi şi de trigliceride in sănge. Creşterea grăsimilor şi a trigliceridelor in sănge stă la baza inmulţirii bolilor cardiovasculare. Dar zahărul este vinovat şi de alte rele, de obezitate, diabet, carii, poluare microbiană, rectocolită ulcero-hemoragică, maladia Krohn etc.

Â

Pro şi contra sării iodate

Profesor doctor Pavel Chirilă, in cartea sa "Alimentaţia echilibrată a omului sănătos - Principiile dietei naturiste", emite şi o altă teorie. Este semnalat faptul că nu ar trebui să se iodeze toată sarea. Doctor Pavel Chirilă susţine că statisticile din Ministerul Sănătăţii semnalează că in Romănia există 12.000 de cazuri de hipotiroidism, şi atunci dr Pavel Chirilă se intreabă de ce pentru 12.000 de oameni cu funcţionare in deficit a tiroidei se iodează toată sarea introducănd astfel iod in 21 de milioane de indivizi. Pe de altă parte insă, endocrinologii susţin că in Romănia continuă să existe zone destule unde se află in apă şi sol deficit de iod.

De aceea, este necesară iodarea sării, pentru că, printre altele, sărăcia in iod duce la naşterea unor copii cu indicele de inteligenţă scăzut. Tot in privinţa sării, prof. Pavel Chirilă critică şi folosirea exclusivă a sării albe extrafine. Sarea albă extrafină este tratată cu E 535, adică cu ferocianură de sodiu, fiind in acelaşi timp foarte săracă in minerale. De exemplu, sarea extrafină este de 30 de ori mai săracă in magneziu decăt sarea gemă. Şi se ştie că magneziul joacă un rol important in sănătatea inimii.

OMG. Este in derulare şi controversa modificării genetice a organismului. Organismele vii la care au fost transferate gene străine faţă de zestrea ereditară proprie pot fi considerate modificate genetic, şi gena străină se transmite la descendenţi. Organismele modificate genetic (OMG) au umflată o singură calitate, dar asta duce la pierderea treptată a altor calităţi. Se ştie polemica care s-a iscat atunci cănd găinile, dar şi animalele erau ingrăşate peste măsură prin modificări genetice. Astfel, vacile cu gene modificate pentru a obţine o producţie mai mare de lapte prezintă o apărare imunitară slabă, fiind necesare doze mari de antibiotice pentru tratarea lor. Scade potenţialul de reproducere a vacilor şi apar la ele boli digestive grave.

Â

EFECTE IN TIMP. Un alt mare dezavantaj al organismelor modificate genetic constă in faptul că efectele adverse nu pot fi anticipate şi nici evaluate in totalitatea lor decăt după un timp indelungat de consum, cănd răul a fost deja comis. Toate aceste ipoteze incriminate de profesorul Pavel Chirilă, recunoscutul medic naturist, pot fi verificate de viitor sau infirmate.

Â

RISCURI. Absenţa fibrelor celulozice din păinea albă dăunează organismului crescănd colesterolul rău. In păinea albă se introduc aditivi care sporesc riscurile şi amorsează reacţii adverse care aduc prejudicii in timp. Cu căt făina din care se fabrică păinea e mai albă la culoare, respectiv cu căt gradul de rafinare e mai mic, cu atăt este mai important deficitul de aminoacizi din proteinele grăului. Proteinele din făina albă au o valoare biologică redusă.

×