x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cu ochii în computer

Cu ochii în computer

de Dr Dana Chehne-Tinică    |    19 Iun 2009   •   00:00
Cu ochii în computer
Sursa foto: /stockxpertcom

Progresele, utilităţile şi binefacerile lumii moderne au adus schimbări pentru care organismul uman nu era adaptat, producând incidente sau uneori o adevărată patologie medicală. Lucrul, hobby-urile sau destinderea la computer sunt azi o parte importantă a vieţii noastre, însă ele se pot însoţi uneori de simptome supărătoare.



Manifestările apar la 40%-70% dintre cei care folosesc zilnic calculatorul şi la peste 70% dintre cei care poartă deja ochelari de vedere, pentru diverse afecţiuni sau au peste 50 de ani, vârstă la care debutează mecanismele involutive. Deşi nu sunt certificate maladii oculare organice permanente, produse de computer, semnele clinice sunt neplăcute şi afectează calitatea muncii.

Ele apar pentru că activitatea la calculator presupune solicitări specifice la nivelul ochiului. Din cauza concentrării, clipitul se reduce cu o treime şi astfel nu se mai distribuie lacrimile cu efectul lor protector. Privirea înainte, concentrată, mai ales la o poziţie inadecvată a monitorului, face ca o mai mare suprafaţă a ochiului să fie expusă, producând evaporare şi uscăciune.

Spre deosebire de imaginile tipărite, care au o culoare neagră, bine definită şi margini clare, cele de pe computer sunt generate de puncte luminoase (pixeli), care sunt mai intense în centru şi mai puţin spre periferie, ceea ce determină o permanentă acţiune de focalizare a ochiului, ce devine obositoare.

Alteori se adaugă necesitatea de a compara datele de pe calculator cu unele din alte surse, care impune o pendulare între ecran şi hârtii, fapt care creşte efortul vizual. Simptomele care apar sunt: durere, disconfort, senzaţia de arsură, mâncărime, uscăciune a ochilor, sensibilitate la lumină, vedere înceţoşată, dublă, înroşirea ochilor, uneori lăcrimare exagerată, dureri de cap şi de ceafă, dificultăţi de concentrare.

Ca prime măsuri, monitorul trebuie aşezat direct în faţă, la circa 60 cm, cu centrul la 10-20 cm sub nivelul ochilor. Contrastul, culorile, caracterele trebuie reglate individualizat, iar suprafaţa utilă trebuie să fie suficient de mare. Lumina din exterior nu trebuie să fie intensă sau îndreptată spre monitor, ceea ce i-ar intensifica strălucirea, ci perpendicular.

La nevoie se poate pune un ecran protector, însă el scade luminozitatea, dar nu mbunătăţeşte problemele de focalizare. Trebuie evitate alte noxe: fluxul de aer ondiţionat spre ochi, fum, praf, umiditate scăzută. Faceţi pauze la fiecare oră de lucru sau, dacă nu se poate, la 15 minute dezlipiţi-vă privirea de pe ecran şi priviţi în depărtare. Încercaţi să clipiţi mai des, controlat şi eventual folosiţi lacrimi artificiale.

Seara puneţi pe ochi comprese călduţe, care relaxează şi îmbunătăţesc secreţia lacrimală. S-ar putea să aveţi nevoie de ochelari speciali adaptaţi pentru lucrul la computer. Acest lucru e valabil şi pentru cei care poartă ochelari de distanţă sau de citit, deoarece aceştia sunt concepuţi pentru vederea obiectelor situate la distanţe diferite - mai mici sau mai mari - decât cea de poziţionare a monitorului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă