x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cum il vindecăm pe bruxoman

Cum il vindecăm pe bruxoman

31 Iul 2007   •   00:00

Dacă vă treziţi cu dureri de cap sau o durere acută, asemănătoare străngerii intr-o menghină, puteţi fi una dintre multele persoane care scrăşnesc din dinţi in timpul nopţii. Mulţi indivizi pot fi inconştienţi de faptul că suferă de această afecţiune (denumită bruxism), deoarece aceasta se manifestă adesea noaptea, in timpul somnului.

Dacă vă treziţi cu dureri de cap sau o durere acută, asemănătoare străngerii intr-o menghină, puteţi fi una dintre multele persoane care scrăşnesc din dinţi in timpul nopţii. Mulţi indivizi pot fi inconştienţi de faptul că suferă de această afecţiune (denumită bruxism), deoarece aceasta se manifestă adesea noaptea, in timpul somnului.

Stomatologul dumneavoastră poate detecta, in general, simptomele degradării danturii. Bruxismul este termenul tehnic utilizat pentru a strănge şi scrăşni din dinţi, care duce la abrazarea danturii şi la dureri faciale.

Persoanele care scrăşnesc şi străng din dinţi, numite bruxomani, muşcă adănc in momente inadecvate, cum ar fi in timpul somnului. Pe lăngă scrăşnirea dinţilor, bruxomanii işi muşcă şi unghiile, creioanele sau mestecă interiorul obrajilor.

De obicei această boală este diagnosticată foarte tărziu, deoarece cei care suferă de bruxism nu realizează că prezintă simptomele bolii. Alte persoane cred in mod eronat că dinţii trebuie să se atingă tot timpul. Aproximativ una din patru persoane suferă de bruxism, care poate fi tratat de stomatologii noştri.

Cum dăunează bruxismul?

Direct sau indirect, bruxismul poate cauza multe probleme. Scrăşnetul dinţilor poate duce la abrazarea sau la pierderea dinţilor. Pacienţii işi pot pierde literalmente părţi ale dinţilor, efectul fiind degradarea sau fisurarea smalţului. Persoane care de altfel au o dantură şi gingii sănătoase pot strănge din dinţi atăt de des şi atăt de tare incăt de-a lungul timpului dantura poate căpăta sensibilitate şi pot experimenta dureri de mandibulă şi de cap. Muşcăturile puternice, care nu sunt asociate mestecării, pot duce la mobilitatea patologică a mandibulei.

Simptome

Scrăşnitul dinţilor este un simptom obişnuit pentru multe persoane la un dat. Dacă prezentaţi dureri faciale, oboseală cronică sau alte probleme, poate fi nevoie de administrarea unui tratament. Discutaţi cu stomatologul dumneavoastră dacă credeţi că suferiţi de bruxism. In timpul unui consult stomatologic obişnuit, in general verificăm şi simptome fizice ale bruxismului.

Dacă observăm semne ale bruxismului, starea pacientului poate fi supravegheată pe parcursul mai multor şedinţe, pentru a fi siguri de existenţa problemei inainte de a recomanda şi de a incepe tratamentul. Atunci cănd o persoană suferă de bruxism, marginile dinţilor sunt plate. Dantura este atăt de degradată incăt smalţul este abrazat, lăsănd expus interiorul dinţilor, care se numeşte dentină.

Atunci cănd este expusă, dentina poate deveni sensibilă. Bruxomanii pot prezenta dureri ale articulaţiei temporo-mandibulare (ATM), care se pot manifesta prin pocniri articulare. Femeile, care sunt mult mai susceptibile de afecţiuni ale articulaţiei temporo-mandibulare (AATM), prezintă şi un risc ridicat de afecţiuni de tipul bruxismului, posibil din cauza faptului că este mult mai probabil să sufere de leziuni ale ţesutului mandibular provocate de scrăşnet şi străngerea dinţilor.

Stresul şi anumite tipuri de personalităţi pot reprezenta cauza esenţială a bruxismului. De-a lungul istoriei omenirii, bruxismul a afectat indivizii care suferă de tensiune nervoasă. Mania, durerea şi frustarea pot provoca apariţia bruxismului. Persoanele cu un grad ridicat de agresivitate, de competitivitate şi care sunt foarte grăbite prezintă şi ele un risc mare de a fi afectate de bruxism.

Cauze

Sunt necesare studii mai aprofundate pentru a determina cauza exactă a bruxismului, dar se crede că factorii declanşatori sunt atăt de ordin psihic, căt şi fizic. Printre factorii care contribuie la apariţia bolii se numără stresul sau dereglări ale somnului, o muşcătură anormală, dinţii fracturaţi sau lipsă.

Tratamentul

Există mai multe metode de tratament al bruxismului. Stomatologii noştri, specializaţi in cosmetică dentară, vor stabili care tratament unic sau care combinaţie de tratamente este adecvată pentru dumneavoastră.

In cazul in care stresul este cauza cea mai importantă a bruxismului, este nevoie ca pacienţii să găsească metode de relaxare. Persoanele care nu-şi controlează stresul au nevoie de ajutor specializat. Stomatologii noştri le pot prescrie un relaxant pentru musculatura mandibulară.

In multe cazuri, putem prescrie gutiere nocturne, care impiedică manifestarea simptomelor bruxismului in timpul somnului. Pentru a ameliora durerile musculare poate fi necesară terapia fizică.

Obiectivul terapiei este să determine bruxomanul să işi schimbe comportamentul, invăţănd modalitatea adecvată de relaxare a limbii, a dinţilor şi buzelor.

Atunci cănd anumite persoane devin conştiente de problemă, simplul sfat de a-şi relaxa limba in sus, cu arcadele dentare separate şi buzele inchise poate fi suficient pentru a-i determina să-şi schimbe comportamentul, eliminănd astfel disconfortul. Cu toate acestea, stomatologul poate realiza un dispozitiv bucal, cum ar fi gutiera nocturnă, care este menit să absoarbă forţa muşcăturii care cauzează leziuni şi dureri, precum şi să ajute la schimbarea comportamentului pacientului.

Gutiera nocturnă şi dispozitivele de apărare

Dacă este proiectat corect, dispozitivul de protejare impotriva muşcăturii ajută la impiedicarea mobilităţii patologice a dinţilor, la protejarea reconstrucţiilor cu ceramică şi la protejarea danturii de abrazarea provocată de scrăşnetul şi străngerea din dinţi.

O gutieră nocturnă este un dispozitiv pentru cavitatea bucală făcut din plastic, care este purtat pe timpul nopţii pentru a preveni scrăşnetul dinţilor. O spatulă linguală este un dispozitiv din plastic care impiedică dinţii să intre in contact. In anumite cazuri, cum ar fi supraocluzia verticală, poate, in final, să reducă gradul de intensitate al ocluziei.

O metodă utilizată pentru tratarea leziunilor provocate de cazuri mai serioase de bruxism implică reconturarea sau reconstrucţia suprafeţelor ocluzate, prin coroane sau inlay. Sau o reconstrucţie totală a cavităţii bucale.

×
Subiecte în articol: timpul dintilor bruxismului bruxism