x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cum ne comportăm cu nodulii

Cum ne comportăm cu nodulii

de Magda Colgiu    |    24 Ian 2011   •   19:19
Cum ne comportăm cu nodulii
Sursa foto: /Thinkstock
148087-04-11-sante-page-7-image-0001.jpgOrice formaţiune suspectă care apare pe corp trebuie verificată de medic pentru a stabili dacă este malignă sau benignă, ne sfătuiesc medicii britanici citaţi de www.dailymail.co.uk. Specialiştii mai precizează însă că nu orice nodul e obligatoriu malign. Cel mai frecvent aceştia sunt necanceroşi şi se pot localiza în diferite zone ale corpului: pe gât, pe picioare, sub braţ, pe mână etc.

Dacă un nodul se formează în zona gâtului, el este, în proporţie covârşitoare, chist sebaceu. Un astfel de chist se formează de regulă dacă o glandă sebacee este obturată. Apoi, secreţia acestei glande se acumulează şi se formează chistul. O astfel de formaţiune este total nedureroasă şi se elimină printr-o simplă intervenţie chirurgicală ce are loc sub anestezie locală.

Nu ignoraţi total aceste chisturi! Există situaţii în care formaţiunile foarte tari pot fi semn de leucemie, de boală Hodgkin sau de cancer localizat în altă parte a corpului. Boala Hodgkin este un tip de limfom malign ce afectează în special ganglionii gâtului şi ai subsuorii. Ea apare mai ales la adulţii tineri şi la vârstnici. Simptomul principal este umflarea gangli­onilor situaţi la nivel cervical şi la subraţ. Ei nu sunt dureroşi şi nu prezintă infecţie aparentă.

Pe picior
Deoarece picioarele sunt mai expuse prafului sau transpiraţiei, multe persoane nu se miră dacă pe membrele inferioare apar diverse leziuni. De cele mai multe ori, nodulii localizaţi pe picioare sunt încadraţi în categoria dermatofibromului, leziune benignă care face pielea mată, lucioasă sau solzoasă. Majoritatea celor care au un astfel de nodul pe picior se tem că ar putea fi lupus eritematos, infecţie cu HIV, leucemie sau chiar un cancer al pielii. Nu sunt excluse aceste afecţiuni, mai ales dacă sunt mai mulţi noduli. Dar astfel de formaţiuni se pot dezvolta şi din cauza unei răni minore (înţepătura unui spin sau chiar o muşcătura unei insecte). Dermatofibromul nu trebuie obligatoriu eliminat. Dacă totuşi începe să sângereze, devine dureros sau provoacă mâncărimi, consultaţi medicul.

Sub braţ
Utilizarea deodorantelor şi a antiperspirantelor poate avea şi dezavantaje. Unul dintre cele mai frecvente? Blocarea unor glande sudoripare. În consecinţă, se pot forma noduli subraţ. Deşi aceşti noduli nu sunt periculoşi, medicul ar trebui con­-su­l­tat fără întârziere. Pentru că numai un specia­list poate face diferenţa între chistul cauzat de blocarea unei glande sudoripare şi glanda limfatică inflamată de o infecţie sau de un virus, situaţie în care este indicată administrarea unui tratament pentru a preveni agravarea bolii. Tot în zona subraţului se mai formează noduli, în cazul femeilor care alăptează. Atenţie! Faptul că mulţi dintre nodulii care apar sub braţ sunt benigni nu exclude posibilitatea ca unii să aibă potenţial cancerigen! Pentru a evita formarea nodulilor în zona sânilor sau a subraţului, medicii recomandă utilizarea deodorantelor şi mai puţin a antiperspirantelor. Explicaţia? Deodorantele lasă pielea să respire şi nu blochează eliminarea toxinelor din organism. Neeliminate, toxinele se depozitează în zona sânului şi sub braţ, în ganglionii limfatici.

La încheietura mâinii
Cazurile cele mai frecvente de chisturi pe mâini sunt cele ganglionare, care apar în jurul articulaţiilor. Nu se cunoaşte motivul apariţiei acestor formaţiuni, dar se ştie că 50% dintre acestea se resorb de la sine.
Medicii ne sfătuiesc ca, în cazul în care devin dureroase, chisturile să fie eliminate printr-o intervenţie chirurgicală. În unele cazuri, un nodul loca­lizat la încheietura mânii poate semnala prezenţa unui cancer.

Pe umăr
Cu toate că sunt mai puţin frecvenţi, nodulii localizaţi în zona umărului sunt, în fapt, o grupare de celule adipoase. Numit ştiinţific lipom, acesta are dimensiuni care variază de la mărimea unui bob de mazăre până la dimensiunea unei cireşe. Lipoamele nu trebuie extirpate obligatoriu. Dar devin urgenţe medicale dacă apasă pe vreun nerv şi sunt dureroase. Pentru a se asigura că această formaţiune nu e malignă, medicul poate cere biopsie.

La sâni
Multe femei au avut senzaţia la un moment dat că au pietre în loc de sâni. Mai ales în perioada premergătoare ciclului menstrual, ele depistează umflături despre care cred că sunt semne ale unui cancer mamar. Medicii susţin că aproximativ 90% dintre nodulii care apar pe sâni sunt benigni.
Totuşi, riscul unui cancer mamar este major, mai ales în cazul femeilor care au frecvent noduli. De aceea, medicii recomandă consultul de specialitate periodic.

În gură
În cavitatea bucală se pot dezvolta mici formaţiuni dureroase, cunoscute sub numele de ulceraţii, frecvent asociate cu cancerul bucal. Medicii spun că, de cele mai multe ori, aceste ulceraţii sunt provocate de periajul agresiv al danturii, de lovirea interiorului gurii cu periuţa de dinţi, de stres şi chiar de schimbările hormonale. Dacă în urma tratamentului, situaţia nu se ameliorează, mergeţi la medic pentru investigaţii suplimentare, deoarece aceste umflături pot fi într-adevăr semnul unei boli severe.

De ştiut
● Orice persoană poate face noduli, dar adulţii între 15 şi 40 de ani sunt cel mai des afectaţi.
● Nodulii apar mai frecvent la femei decât la bărbaţi, proporţia fiind de un bărbat la trei femei.
● Aceşti noduli nu apar, în mod normal, la copii. Totuşi în cazul apariţiei, de regulă, ei dispar fără tratament.

×
Subiecte în articol: noduli