x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cum să-ţi înţelegi soţul

Cum să-ţi înţelegi soţul

de Andrada Floria    |    18 Iul 2008   •   00:00
Cum să-ţi înţelegi soţul

CARTE  ●  Sfaturi pentru a avea o căsnicie fericită
Marţi, împreună cu Jurnalul Naţional şi suplimentul Jurnalul de sănătate, primiţi volumul "Cum să-ţi înţelegi soţul", apărut la Editura Curtea Veche. Autorul acestei cărţi este renumitul scriitor american Garry Smalley, care şi-a dedicat activitatea descifrării căsniciilor fericite.



CARTE  ●  Sfaturi pentru a avea o căsnicie fericită
Marţi, împreună cu Jurnalul Naţional şi suplimentul Jurnalul de sănătate, primiţi volumul "Cum să-ţi înţelegi soţul", apărut la Editura Curtea Veche. Autorul acestei cărţi este renumitul scriitor american Garry Smalley, care şi-a dedicat activitatea descifrării căsniciilor fericite.

"Soţiei mele, Norma, datorită căreia am scris această carte, şi copiilor noştri, Kari, Greg şi Michael". Aceasta este dedicaţia cu care începe volumul "Cum să-ţi înţelegi soţul (La bine şi la greu)". Citind această dedicaţie ne vom da seama imediat că Garry Smalley nu este unul dintre scriitorii cu relaţii conjugale ratate, care încearcă să ofere sfaturi preţioase celor care au trecut prin aceleaşi experienţe neplăcute. Dimpotrivă, autorul acestei cărţi are o căsnicie reuşită şi o familie fericită, şi de aceea face parte din categoria scriitorilor credibili. Astfel se explică de ce majoritatea cărţilor lui Garry Smalley au devenit best-seller-uri.

Aparent, "Cum să-ţi înţelegi soţul" este o carte adresată doar femeilor cu probleme conjugale, care îşi doresc să fie iubite şi înţelese la rîndul lor de către partenerul de viaţă. Experienţa personală, dar şi cercetările făcute de Smalley în calitatea sa de consilier marital i-au arătat autorului că "femeile sînt, în general, mai preocupate decît bărbaţii de aprofundarea relaţiei conjugale". De aceea, scriitorul se adresează în mod direct femeilor pe care le sfătuieşte să vină cu iniţiativa schimbării acelor aspecte ale relaţiei de cuplu care riscă să distrugă căsnicia. Însă în mod indirect, în paginile cărţii sale, Smalley se adresează şi bărbaţilor. Autorul le sfătuieşte pe cititoarele sale să îşi convingă soţii să parcurgă şi ei cu atenţie paginile cărţii.

DIFERENŢE. Ideea de bază a volumului "Cum să-ţi înţelegi soţul", dar şi a celorlalte cărţi ale aceluiaşi autor este că neînţelegerea diferenţelor majore dintre firea bărbaţilor şi cea a femeilor duce la destrămarea unui număr tot mai mare de căsnicii. Însă, "cu instrumentele potrivite, o căsnicie aparent lipsită de speranţă poate fi transformată într-o căsnicie fericită, iar cartea de faţă vă va oferi mare parte dintre aceste instrumente", explică autorul. Totuşi, instrumentele oferite de acest volum sînt inutile dacă nu sînt însuşite şi folosite corect şi cu perseverenţă de către cei doi soţi.

În cele 16 capitole ale volumului "Cum să-ţi înţelegi soţul", autorul scoate în evidenţă care sînt defectele bărbaţilor ce le deranjează cel mai mult pe soţiile lor. "Vă critică des, nu acordă atenţie cuvintelor şi ideilor dumneavoastră, nu-şi asumă suficiente responsabilităţi casnice, se poartă de parcă el v-ar fi superior" sînt doar cîteva dintre nemulţumirile profunde ale femeilor în legătură cu partenerul lor de viaţă. În paralel cu enumerarea defectelor pe care le au bărbaţii, Garry Smalley explică şi "motivele ascunse ale comportamentului bărbaţilor": diferenţele pe plan mental/emoţional, cele de ordin fizic, intuitiv şi, nu în ultimul rînd, de ordin sexual.

Deşi volumul "Cum să-ţi înţelegi soţul" se vrea a fi un fel de manual la îndemîna femeii pentru a-şi găsi fericirea în cuplu, totuşi autorul subliniază că soţia nu trebuie doar să-i ceară pur şi simplu soţului să se schimbe. Ea trebuie la rîndul ei să facă o serie de modificări în atitudinea faţă de partenerul său de viaţă: să fie înţelegătoare, răbdătoare, să îşi ajute soţul să devină mai sensibil şi să îl motiveze să o asculte.

CAPITOLE.
Cartea este structurată în două părţi. Prima parte (capitolele 1-6) are rolul de a le ajuta pe soţii să înţeleagă principiile unei căsnicii solide şi de a le învăţa cum să le aplice practic în viaţa de zi cu zi. În cea de-a doua parte (capitolele 7-16), autorul descrie anumite moduri în care femeia îşi poate motiva soţul să o iubească sincer, aşa cum ea îşi doreşte.

La scurt timp după publicarea volumului "Cum să-ţi înţelegi soţul", Smalley a scris o a doua carte, "Cum să-ţi înţelegi soţia", dedicată bărbaţilor care se simt neglijaţi în cuplu.

Consilierul

Garry Smalley este unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori americani pe tema relaţiilor familiale. S-a născut în Boise, Idaho, şi a studiat la Universitatea California din Longbeech. Are 68 de ani şi 35 de ani de căsnicie fericită alături de soţia sa, Norma, cu care are şi trei copii. Smalley şi-a petrecut aproape jumătate din viaţă învăţînd, predînd şi acordînd consiliere cuplurilor cu probleme conjugale. A intervievat sute de persoane care aveau nevoie de consiliere maritală şi a vorbit în faţa a mii de oameni cu prilejul seminariilor pe care le-a organizat în cadrul centrului de relaţii conjugale pe care îl coordonează (Smalley Relationship Center). Garry Smalley a semnat ca autor sau coautor 16 best-seller-uri, care au apărut în cinci milioane de exemplare şi au fost traduse în mai multe limbi. Datorită succesului pe care l-au avut volumele sale, Smalley a primit mai multe distincţii, printre care cele mai importante sînt Medalia de aur pentru excelenţă în literatură şi Premiul Angel, pentru cea mai bună contribuţie în sprijinul vieţii de familie. Garry Smalley a moderat de asemenea un serial TV de succes internaţional:

"Cheile ascunse ale unei relaţii pline de iubire".

INDIFERENŢĂ
"Dacă relaţia cu soţul dumneavoastră nu este cum v-aţi dorit-o şi el manifestă indiferenţă faţă de sentimentele dumneavoastră, poate că la început vi se va părea dificil să urmaţi etapele descrise în această carte. Însă dacă sînteţi dispusă să-i treceţI cu vederea indiferenţa de moment, ideile prezentate în carte pot funcţiona"

DEDICAŢIE
"În munca mea de consilier am descoperit că, dacă îl pot convinge pe soţ să-şi asume primul responsabilităţile care-i revin, pentru soţie va fi mult mai uşor să-şi îndeplinească datoriile conjugale cu entuziasm şi devotament. Din nefericire, femeile sînt, în general, mai preocupate decît bărbaţii de aprofundarea relaţiei conjugale. (...) Am simţit că dumneavoastră, doamnă, veţi fi cea mai interesată de consolidarea căsniciei"

Garry Smalley - autorul volumului "Cum să-ţi înţelegi soţul"

×