x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cum se aleg protezele pentru articulaţii

Cum se aleg protezele pentru articulaţii

de Florin Condurateanu    |    21 Ian 2012   •   21:00
Cum se aleg protezele pentru articulaţii

Vrem nu vrem, anii trec! Vrem nu vrem, se degradeaza articulatiile! Asa ca artroza devine nedorita logodnica a omului dupa o anumita varsta. Prin uzura se strica atriculatia, primul care cade victima degradarii este cartilajul.

Cartilajul stia sa faca multe. In primul rand, el stie sa repartizeze destept fortele pe intreaga suprafata a articulatiei. Dar cartilajul prin macinare duce la teribila situatie de frecare a osului pe os, generand dureri grele astfel incat la fiecare pas omul cu artroza avansata are o grimasa de durere. Solutia ultima in caz de artroza este montarea unei proteze in articulatia stricata.

Se pune problema cand e bine sa apelezi la solutia grefarii unei proteze: inca de la inceputul aparitiei degradarii sau tarziu, cand alta rezolvare nu mai exista. Aici are loc o polemica intre ortopezi, adeptii implantarii protezelor si reumatologii care sustin ca trebuie intarziata solutia protezarii cat se poate. Si asta fiindca, la randul lor, protezele au viata limitata, asa ca ele trebuie inlocuite dupa trecerea unor ani.
Profesorul doctor Andrei Firica, inteme­ietor de scoala in ortopedie, membru de onoare al Academiei de Ortopedie a Frantei, sustine ca proteza nu trebuie mult intarziata. Daca bolnavul cu artroza vine tarziu sa i se grefeze o proteza, articulatia lui e facuta praf si apar o multime de inconveniente.

O articulatie adanc degradata presupune sacrificarea unei cantitati mai mari de os si procesul inflamator este lasat sa avanseze, distrugand si celelalte vecinatati: muschii, ligamentele, tendoanele. Asa ca proteza trebuie implantata din timp.
Tehnologia si materialele de fabricare a protezelor a evoluat spectaculos. Acum protezele sunt facute din amestecuri rafinate de molibden, cobalt, crom. Asa ca protezele sunt foarte rezistente si subtiri. Aceste metale din aliaj sunt acceptate bine de organism pentru ca molibdenul, cobaltul si cromul chiar sunt componente ale corpului.

Mai exista o intrebare: protezele se pun cimentate sau necimentate? Protezele cimentate se folosesc mai ales la oamenii varstnici. Prin cimentare, fixarea este foarte rapida pentru ca osul este poros la batran si cimentul lichid intra prin pori si se polimerizeaza in masa osului. Dar polimerizarea produce caldura care poate afecta oasele. Si alt dezavantaj este ca in timp se macina cimentul, apar fragmente solide mici care deranjeaza articualtia. Protezele cimentate au viata mai scurta, dar si batranii sunt catre apusul vietii. Protezele cu viata mai lunga, necimentate, se monteaza tinerilor, pentru ca schimbarea lor sa se faca mai tarziu, dupa 20 de ani.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei