x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cum se lupta cu ciroza

Cum se lupta cu ciroza

18 Mar 2005   •   00:00

Ciroza nu este o boala, ci o faza finala a altei boli vechi de ficat, ea bulverseaza structura ficatului cu tesuturi fibrozate, cicatriceale.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

In plus, se petrec alte efecte negative, se pierd celule hepatice, se blocheaza canalele hepatice mici si se instaleaza icterul, iar canaliculele venoase se blocheaza si ele, crescand presiunea sangelui in vena porta cu aparitia lichidului in abdomen. Profesorul Mihai Voiculescu, seful Centrului de Medicina Interna de la Fundeni si presedintele Asociatiei Romane de Studiu al Ficatului, relateaza care sunt sansele bolnavului de ciroza. Daca ciroza este de origine alcoolica, oprirea bauturii face sa regreseze ciroza spre stadii blande, fara ascita si fara presiune in vena porta. Daca virusurile sunt de vina in aparitia cirozei, tratamentul impotriva virusurilor la o treime din bolnavi opreste evolutia bolii. La ciroza in stadiul A, interferonul peghilat (mai eficient de 2-3 ori, care se administreaza doar o data pe saptamana) si ribavirina realizeaza un regres al bolii. In stadiile avansate ale cirozei, interferonul este contraindicat. Cirozele provocate de ficatul gras regreseaza daca pacientul slabeste si se supune unei igiene alimentare.

Aflata in stadiul A fara tulburari encefalopatice, ciroza ii permite bolnavului multi ani de viata. In stadiul B, cand apare icterul, cand scad performantele de cunoastere ale creierului, cand se afla lichid in burta, supravietuirea este cam de 3,5 ani. Cu cat albumina este mai mica, cu atat supravietuirea este mai scurta. Cand rinichiul este afectat in asa masura, incat nu mai fabrica urina, viata se va intinde doar pe 3-4 luni. Medicina a pus la punct o interventie chirurgicala pentru fazele avansate, se scurtcircuiteaza traseul sangelui spre ficat, sangele este obligat sa circule pe o derivatie paralela construita de chirurg si astfel scade presiunea in vena porta si nu se mai blocheaza sangele in ficatul cirotic. Bineinteles ca in cirozele provocate de virusurile B si C este indicat transplantul de ficat.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă ciroza