x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cum se trage frâna de mână în osteoporoză

Cum se trage frâna de mână în osteoporoză

de Florin Condurateanu    |    29 Mai 2012   •   10:11
Cum se trage frâna de mână în osteoporoză

Osteoporoza inseamna o micsorare a structurii osoase ducand la fragilizarea oselor care se rup la cele mai banale cazaturi. In general, osteoporoza apare dupa menopauza. Totusi, care sunt situatiile in care in special femeia trebuie sa isi faca o masurare a structurii osoase prin densitometria cu raze X Dexa. In primul rand, trebuie sa se ingrijeasca de osteoporoza femeile aflate la menopauza precoce, fie aparuta spontan, fie provocata printr-o interventie chirugicala cum ar fi scoaterea ovarelor. In plus, alt factor de risc pentru aparitia osteoporozei este numarul de ani de cand femeile au intrat in menopauza. Alta indicatie de masurare prin Dexa la oase se refera la femeile aflate sub tratament cu cortizon in doze importante. Apare riscul de fractura la trei luni dupa inceprea tratamentului cu cortizon care impiedica celulele sa fabrice masa osoasa.

Cand un om are o fractura importanta trebuie sa se caute de osteoporoza. Poate aparea si o tasare a vertebrelor cand s-a ridicat un borcan cu muraturi. Cand un om ia hormoni tiroidieni in exces se iveste si riscul de osteoporoza. Menopauza tardiva o protejeaza pe femeie de osteoporoza. Cu cat o femeie intra mai tarziu in menopauza este pandita mai putin de capcana osteoporozei. Continua sa explice prof. dr. Daniel Grigorie de la Institutul de Endocrinologie Parhon. Nici radiografia osoasa nu trebuie neglijata, caci ea pune in evidenta tasari la coloana care arata in ce stadiu este structura osoasa. Tocmai de aceea, daca un om are osteoporoza demonstrata prin Dexa si eventual a suferit si o fractura, tratamentul trebuie sa-l dea un medic endocrinolog.

La osteoporoza au aparut solutii: medicamentele bine administrate reduc la jumatate numarul de fracturi provocate de osteoporoza. Protectia prin medicatie ce injumatateste frecventa fracturilor din osteoporoza se face, de exemplu, cu estrogeni si bifosfonati. Exista medicamente care opresc procesul de pierdere de os. Tot prin unele medicamente de genul parathormonilor se protejeaza procesul de nastere a masei osoase. Parathormonii sunt derivati din hormonii fabricati de glandele paratiroide. Un alt medicament util in osteoporoza este ranelatul de strontiu. Este de mentionat ca bifosfonatii nu sunt hormoni.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei