x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cum stai cu glicemia, colesterolul şi trigliceridele

0
Autor: Gina Matei 14 Feb 2011 - 15:43
Cum stai cu glicemia, colesterolul şi trigliceridele /Thinkstock
151809-04-17-sante-17.jpg

Colesterolul, glicemia şi trigliceridele pot fi ţinute sub control. Condiţia: adoptaţi un stil de viaţă sănătos şi faceţi periodic analizele de sânge. Care sunt valorile normale, ce consecinţe au depăşi­rile acestora, ce măsuri trebuie adoptate ne spune doctorul Cristian Guja, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice de la Institutul „N.C. Paulescu”.

 

 

Verificată o dată la doi ani
Pentru a fi siguri că nu aveţi probleme cu glicemia trebuie să vă asiguraţi că nivelul acesteia nu depăşeşte 100 mg/100 ml sânge. Pentru aceasta mergeţi la un laborator de analize, fără a fi mâncat nimic în prealabil. Nivelul glicemiei este depistat cu ajutorul glucometrului. „Vorbim despre hiperglicemie când valorile glicemiei depăşesc 126 mg/100 ml”, spune specialistul nostru. Dar şi valorile situate între 100 şi 126 mg sunt motiv de îngrijorare, deoarece pot anunţa un prediabet.

Chiar dacă glicemia mărită nu doare, totuşi dacă depăşeşte 300 mg poate fi însoţită de simptome. Primul dintre acestea este poliuria, adică urinatul des şi mult. Prin urmare, organismul se deshidra­tează şi apare setea puternică, persoana în cauză ajungând să bea multă apă, chiar peste 4-5 litri pe zi. De asemenea, se poate observa că, în ciuda faptului că persoana mănâncă suficient, poate chiar mai mult decât de obicei, ea nu asimilează nimic, chiar scade în greutate. Dacă apar aceste simptome nu amânaţi efectuarea analizei. O persoană care nu prezintă nici unul dintre aceste simptome, dar are în familie un membru care a avut diabet trebuie să îşi facă analiza o dată pe an. La fel trebuie să procedeze obezii, dar şi mamele care au născut copilaşi cu o greutate mare, peste 4 kg. Pentru că atât obezitatea, cât şi naşterea unui copil cu greutate mare sunt factori majori în declanşarea diabetului.
„Nu uitaţi că 90% dintre diabetici sunt obezi”, spune doctorul Cristian Guja.
În cazul în care nu există antecedente în familie, analiza se face o dată la doi ani.

 

Hiperglicemie = diabet
În urma analizei aţi depistat că nivelul glicemiei este peste valoarea normală. Ceea ce înseamnă că  aveţi hiperglicemie. Ce trebuie făcut? În primul rând, se impune adoptarea unei alimentaţii sănătoase. Persoanele cu hiperglicemie vor renunţa la zahăr şi produse zaharoase, produse de patiserie şi cofetărie, fructe dulci uscate (prune, stafide, curmale, poame), must, lichioruri, băuturi răcoritoare cu zahăr, chiar şi la sucurile naturale din fructe. Alimentele permise, în limita necesarului caloric, sunt produsele lactate (telemea, caşcaval), carne slabă (pasăre, vacă, viţel), peşte slab (şalău, ştiucă, biban, cod, crap), ouă, legume şi grăsimi cum ar fi unt, untdelemn, margarină şi smântână.

 

Coma hipoglicemică
Opusă hiperglicemiei este hipoglicemia care se înregis­trează atunci când valoarea glicemiei este sub 45 mg/100 ml de sânge. De cele mai multe ori, hipoglicemia este depistată tot la persoanele diabetice cărora medicamentele administrate le pot scădea glicemia.
Semnele hipoglicemiei: stare de nervozitate, agitaţie, dureri de cap, senzaţia de foame exagerată, transpiraţia şi tremuratul mâinilor. În cazul în care vă confruntaţi cu aceste simptome, mâncaţi rapid ceva dulce. În situaţia în care pacientul ajunge la comă hipoglicemică, i se administrează perfuzii.

 

Cu cât mai mic, cu atât mai bine
În cazul colesterolului, valorile normale sunt mai greu de definit, precizează doctorul Cristian Guja. Optim este ca valoarea totală a colesterolului (colesterol rău + colesterol bun) să nu depăşească
200-220 mg/100 ml sânge. Nu există o limită inferioară, ceea ce înseamnă că un nivel mic al colesterolului înseamnă o stare de sănătate mai bună.

Din valoarea totală a colesterolului, colesterolul bun, numit medical şi HDL colesterol, trebuie să aibă un procent mai mare. Sau aşa este de dorit, pentru că, spune specialistul nostru, o valoare mai mare a colesterolului bun înseamnă un risc mai mic de boli cardiovasculare. Valorile colesterolului bun se stabilesc în funcţie de sex. De pildă, valoarea normală pentru bărbaţi este de peste 40 mg, în timp ce la femei este de peste 50 mg. O valoare mai mică a HDL-ului atrage după sine un risc mai mare de ateroscleroză.
Colesterolul rău sau LDL colesterol trebuie să aibă valori mici. În nici un caz nu trebuie să depăşească 130 mg. Însă, în cazul diabeticilor şi al hipertensivilor, nivelul trebuie să se menţină sub 100 mg, chiar sub 70 mg.

Adulţii sunt sfătuiţi să îşi testeze nivelul colesterolului o dată la doi ani. De mai multe ori pe an trebuie să facă acest test cei care au fost deja diagnosticaţi cu hipercolesterolemie sau boli cardiace.
Diagnosticul de hipercolesterolemie impune adoptarea unei alimentaţii echilibrate. În principal, se vor consuma cu moderaţie grăsimile de origine animală. Mai sănătoase sunt cele vegetale, cum ar fi uleiul şi margarina. Vor evita laptele integral, ouăle, carnea de porc, carnea de oaie, brânzeturile, care cu cât sunt mai grase cu atât conţin mai mult colesterol. Dar pot consuma grăsimi animale cu mai puţin colesterol: carne de pui şi peşte.
Exerciţiul fizic nu poate scădea nivelul coleste­rolului rău, dar creşte semnificativ nivelul colesterolului bun.

 

Grăsimile din sânge
Valorile normale ale trigliceridelor nu trebuie să depăşească 150 mg/100 ml sânge. Depăşirea acestor valori determină apariţia atero­sclerozei. Pe fondul unei valori de peste 400-500 mg apare pancreatita acută, adică necrozarea pancreasului. Această boală este anunţată de următoarele simptome: dureri abdominale puternice, greaţă şi vărsături. Există doi factori majori care pot determina valori mari ale trigliceridelor: excesul de alcool şi de dulciuri. O valoare prea mică a trigliceridelor nu este periculoasă, din contră.

Citeşte mai multe despre:   sănătatea familiei

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Un vaccin pentru COVID-19 a fost testat pe oameni. Rezultatele sunt promițătoare

Un vaccin pentru COVID-19 a fost testat pe oameni. Rezultatele sunt promițătoare
Compania germană Biontech împreună cu gigantul farmaceutic american Pfizer au anunţat că au dezvoltat un vaccin experimental, transmite DPA. Testele realizate în SUA au rezultate...

Studiu: Imunitatea colectivă la COVID-19 este mai mare decât o arată testele de anticorpi

Studiu: Imunitatea colectivă la COVID-19 este mai mare decât o arată testele de anticorpi
Imunitatea colectivă la infecția cu COVID-19 este mai mare decât o arată testele, întrucât anticorpii din organismul persoanelor asimptomatice ori cu simptome ușoare pot duce la rezultate negative, arată un...

Oxitocina, hormonul care ne construiește relațiile

Oxitocina, hormonul care ne construiește relațiile
Până în urmă cu aproximativ 100 de ani, poeții, artiștii și filosofii erau cei care se ocupau de problemele legate de dragoste și atașamente. Mai recent însă, neurobiologia și endocrinologia, științe care...

Noi informații despre sindromul asociat cu COVID-19 la copii

Noi informații despre sindromul asociat cu COVID-19 la copii
Două studii americane aduc noi informații despre boala asociată cu COVID-19 care a afectat circa o mie de copii la nivel mondial. Se numește sindromul inflamator multisistemic la copii (MIS-C),...

Stresul cronic afectează creierul

Stresul cronic afectează creierul
Galerie Foto Stresul este considerat boala secolului 21 și adesea includem în acest concept orice fel de simptom ni se pare nelalocul său în comportamentul nostru sau în starea noastră fizică. Stresul este parte din viața...

Apendicul face parte din apărarea imunitară

Apendicul face parte din apărarea imunitară
Multă vreme s-a considerat că unele organe nu au nicio utilitate. Din categoria aceasta făceau parte amigdalele, apendicul şi, de aceea, se îndepărtau prin operaţii pe bandă rulantă. Teoria aceasta s-a...

Explicațiile psihologului: Despre omul “sintetic” și soluții la boala mileniului III - depresia

Explicațiile psihologului: Despre omul “sintetic” și soluții la boala mileniului III - depresia
În decursul dezvoltării civilizației sintetice (prin radio, tv, internet și telefon), unde imitarea altor culturi a devenit o activitate des întâlnită, omul nu și-a mai găsit liniștea. A primit mai mult decât...

Ce semnifică poftele alimentare

Ce semnifică poftele alimentare
Galerie Foto Probabil fiecăruia dintre noi i s-a făcut foame atunci când a trecut pe lângă vitrina unei cofetării sau când a văzut fotografii cu diverse feluri de mâncare în reviste sau scene din filme cu meniuri...

În Evul Mediu, era considerată AFRODIZIAC: Află ce efecte terapeutice uimitoare are de fapt această plantă

În Evul Mediu, era considerată AFRODIZIAC: Află ce efecte terapeutice uimitoare are de fapt această plantă
Este una dintre cele mai delicioase, sănătoase şi costisitoare legume. Primii muguri, care pot fi albi, verzi, roz verzui sau violet, sunt bogaţi în vitamine, minerale şi fibre. Mugurii tineri pot fi consumaţi...

5 leacuri băbești pentru durerea de dinți. Ce faci dacă nu reușești să ajungi la stomatolog?

5 leacuri băbești pentru durerea de dinți. Ce faci dacă nu reușești să ajungi la stomatolog?
Migrenele sau durerile de dinţi vă pot strica ziua, mai ales dacă apar din senin şi nu puteţi să vă duceţi imediat la medic. Nu intraţi în panică, pentru că leacul se află mai aproape decât credeţi, chiar...

De ce este recomandat consumul zilnic de nuci? Câte nuci trebuie mâncate în 24 de ore

De ce este recomandat consumul zilnic de nuci? Câte nuci trebuie mâncate în 24 de ore
Beneficiile nucilor pentru creier sunt foarte mari. S-a constatat recent că nucile sunt în măsură să dezvolte gândirea logică. Consumând nuci, organismul primeşte dopamină şi serotonină şi ca efect creşte...

Planta care a salvat-o pe Maica Domnului și pe pruncul Iisus vindecă 100 de boli

Planta care a salvat-o pe Maica Domnului și pe pruncul Iisus vindecă 100 de boli
De mii de ani, o mare atenţie a celor preocupaţi de terapiile naturiste a fost îndreptată către această plantă. Care este motivul pentru care mai este numită și „iarba sfântă" sau „hrana...

Descoperire „epocală”!!! Yoga poate proteja împotriva COVID-19

Descoperire „epocală”!!! Yoga poate proteja împotriva COVID-19
Yoga poate proteja împotriva COVID-19, spune un instructor. Desigur, practicat de 4 sau 5 ori pe săptămână, câte 20 de minute. Teoria e susținută de premierul Indiei, Narendra Modi, care îndeamnă oamenii să pr...

Biorezonanţa readuce în echilibru vibraţiile oricărui ţesut

Biorezonanţa readuce în echilibru vibraţiile oricărui ţesut
Reflexoterapia, una dintre cele mai apreciate terapii alternative, este o tehnică de masaj veche de 5.000 de ani. Recuperarea echilibrului energetic se face prin eliberarea toxinelor care se acumulează în zona din...

E cel mai banal instrument din bucătărie, dar folosirea lui... SPOREȘTE RISCUL DE CANCER. Au pățit-o și bucătari profesioniști!

E cel mai banal instrument din bucătărie, dar folosirea lui... SPOREȘTE RISCUL DE CANCER. Au pățit-o și bucătari profesioniști!
Poate că sună banal dar există un obiect în bucătăria noastră despre care specialiștii nu au o părere bună și susțin că sporește riscul de cancer. Aparatele de gătit cu gaz sunt periculoase nu numai...
Serviciul de email marketing furnizat de