x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cupa menstruală

Cupa menstruală

de Magda Colgiu    |    14 Feb 2011   •   15:32
Cupa menstruală
Sursa foto: /Thinkstock

151804-04-17-sante-5.jpgO metodă de protecţie în perioada ciclului menstrual, mai puţin cunoscută în România, este cupa menstruală. Aceasta este realizată dintr-un material fin şi este concepută să colecteze sângele menstrual, nu să îl absoarbă. Pentru că nu este realizat din fibre, nu afectează flora vaginală.

 

 

 

 Dimensiuni şi utilizare
Cupa poate fi realizată din latex, silicon sau cauciuc natural. Ea are aproximativ cinci centimetri lungime şi se foloseşte exact ca un tampon intern: se plasează aproape de colul uterin, de unde recoltează fluxul menstrual. Cantitatea maximă de sânge reţinut este de 30 de mililitri.

Unul dintre avantajele utilizării cupei este că nu afectează sub nici o formă flora vaginală, fiind chiar recomandată femeilor predispuse la micoze sau alergii. De asemenea, spre deosebire de tampoanele interne sau externe, cupa nu usucă pereţii vaginali şi nici nu „pierde” fibre. Datorită faptului că este realizată dintr-un material fin şi alunecos, acest dispozitiv nu irită suprafaţa vaginală, spre deosebire de tampoane şi absorbante care pot provoca un şoc toxic. Un astfel de dispozitiv costă între 70 şi 100 RON şi poate fi utilizat aproximativ zece ani (acesta este termenul de garanţie). Cupa se goleşte la un interval cuprins între patru-opt ore şi se clăteşte sau se spală după fiecare utilizare. Cititoarele Jurnalului de sănătate trebuie să ştie că e posibil ca la început să aibă unele dificultăţi în fixarea dispozitivului la locul potrivit, dar în timp se vor acomoda.

 

Alte avantaje
n) Veţi simţi permanent o senzaţie de curat şi uscat, fără să ştiţi că purtaţi un astfel de dispozitiv.
n )Puteţi merge la plajă, puteţi practica sporturi acvatice.
n )Trebuie golită mai rar decât ar trebui să schimbaţi un tampon.
n) Poate fi sterilizată înainte de fiecare folosire.
n) Exclude total sindromul de şoc toxic.
n) Poate fi folosită de toate femeile (cu excepţia celor care folosesc sterilet sau inel vaginal).

 

Atenţie!
n) Nu protejează contra sarcinilor nedorite sau a bolilor cu transmitere sexuală.
n) Trebuie scoase înainte de un contact sexual.
n) Nu poate fi folosită de fetele virgine.
n) Este contraindicată în cazul unor afecţiuni vaginale.
n) Nu trebuie folosită înainte sau în perioada sângerărilor post-natale, deoarece există pericolul inflamaţiei.
n) Înainte de utilizare, trebuie să vă spălaţi temeinic pe mâini, pentru a nu contamina dispozitivul. De asemenea, înainte de prima folosire a cupei menstruale, fierbeţi dispozitivul cinci minute pentru dezinfectare. 

 

Tampoanele şi problemele lor
Cupa menstruală e o alternativă la tampoanele şi absorbantele tradiţionale. Deoarece, de-a lungul anilor, în procesul de fabricaţie a acestor produse igienice au fost folosite substanţe acuzate că pot provoca diverse probleme. Unele dintre aceste substanţe sunt vâscoza şi dioxina.

Vâscoza are rol de absorbţie, însă poate deveni periculoasă atunci când fibre din tampon rămân în interiorul vaginului. În această situaţie se poate declanşa TSS (Toxic Shock Syndrome) sau sindromul de şoc toxic (SST), care poate fi fatal. Acest sindorm poate fi declanşat de o bacterie, dar este asociat şi cu tampoanele. Dioxina este un compus chimic ce are rolul de a albi produsele igienice. Albul strălucitor este asociat cu o curăţenie desă­vârşită, iar femeile care vor să ştie că tampoanele folosite de ele sunt igienice aleg în mod special tampoanele albe. Dar dioxina se ştie că este cancerigenă şi este implicată în apariţia endometriozei.

Pentru a evita aceste boli, specialiştii recomandă utilizarea tampoanelor neînălbite, din bumbac sau a celor „înălbite” prin oxigenare.

n) Sindromul şocului toxic recidivează la aproximativ 30% dintre femei.
n) Spălăturile vaginale se efectuează doar la recomandarea medicului şi nu după orice ciclu menstrual. Chiar dacă vă simţiţi mai curată după spălături, totuşi vaginul are capacitatea de autocurăţare prin propriile secreţii. De aceea, protejaţi flora vaginală, care este foarte sensibilă şi uşor perturbată de spălăturile vaginale.
n) Primele cupe menstruale datează încă din anul 1930.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei