x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Curăţenie în corzile vocale

Curăţenie în corzile vocale

de Florin Condurateanu    |    14 Iul 2009   •   00:00

Corzile vocale sunt nişte muşchi acoperiţi cu o mucoasă. Aceşti muşchi se apropie şi se depărtează în curentul de aer, rezultând că vocea şi muşchii au mişcări precum aripile unei păsări. Ce se întâmplă când nişte suporteri ţipă de mama focului la meci, după care a doua zi abia de mai pot şopti de răguşeală?



Când un om zbiară se sparge câte un vas şi apare un hematom, o mică pungă de sânge pe corzile vocale, care nu se mai apropie bine. De unde, vocea gâjâită. Continuă să explice fenomenul răguşeală dr Raluca Grigore, de la Clinica ORL a Spitalului Colţea. Când nişte oameni se ceartă şi ridică glasul se instalează un fel de febră musculară la corzile vocale, este o oboseală a muşchilor corzilor vocale, care nu se mai apropie şi nu se mai depărtează bine pentru a scoate un glas normal.

De multe ori auzi oamenii plângându-se că le-a apărut un nodul pe corzile vocale. Cei care vorbesc mult, profesorii, actorii, avocaţii etc. ajung uneori să facă un nodul ca o bătătură pe corzile vocale. Alţi oameni se plâng cum că le-a apărut un polip pe corzile vocale.

Aceasta este o formaţiune tumorală necanceroasă, de degenerescenţă a mucoasei, aşa că apare o denivelare pe mucoasa corzilor vocale. Această ridicătură pe corzi strică spaţiul dintre corzile vocale şi acest polip duce la vocea gâjâită. Mai apare la copii uneori şi un papilom pe coarda vocală, la acei copii infectaţi de la mamă în timpul naşterii cu papiloma virus. Aceşti copii vor fi răguşiţi toată viaţa.

Cea mai întâlnită, dar şi nepericuloasă formă de răguşeală e cea în care se depune un fel de gelatină pe corzile vocale în cazul laringitelor cronice mixomatoase. Intervenţia se face în acest caz cu endoscopul, cu care se curăţă o coardă vocală de această gelatină, urmând ca peste două luni să se cureţe şi a doua coardă vocală.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă vocale corzile