x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cutia de rezonanta a organismului

Cutia de rezonanta a organismului

07 Iun 2004   •   00:00

Sunt tentati unii sa minimalizeze rolul vezicii urinare: „un mic rezervor intermediar unde se aduna urina inainte de a fi eliminata".

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei
Complet gresita aceasta zicere, ca argument la prima vedere ar fi si acela cum ca, atunci cand se elimina chirurgical vezica biliara, omul poate trai fara ea, in timp ce extirparea vezicii urinare impune construirea alteia prin tot felul de artificii chirurgicale. Ba mai mult, exista teorii conform carora vezica urinara este o veritabila cutie de rezonanta a intregului organism. Vezica urinara stocheaza urina, dar eliminarea ei se face numai la anumite momente, vezica urinara se afla sub control cerebral, semnalele de la creier deschid si inchid corect sfincterele vezicii urinare. Avand acest rol complex, vezica urinara este pandita si de o serie de boli. Mai intai este de mentionat faptul ca vezica urinara a femeilor este educata sa tina mai multa urina decat cea a barbatilor. Cand vezica urinara ramane nematura se inregistreaza acel enurezis nocturn: copiii, dar si adolescentii fac pipi in pat, un defect care nu se inlatura usor. Cand bolnavul pierde urina, vezica nu se goleste, ea se micsoreaza si doare, sangereaza si se infecteaza, ceea ce impune un tratament condus cu atentie.

Profesor doctor Gheorghe Calomfirescu, seful Clinicii de urologie de la Spitalul „Gerota", explica si alte boli ale vezicii urinare. Exista si o vezica urinara geriatrica, mai batrana decat varsta ei reala, o sursa de numeroase neplaceri. Sunt pacienti care au probleme cu vezica urinara din pricina unor cauze neurologice, maduva spinarii a suferit traumatisme sau diabetul e sursa acestei functionari defectuoase. Vezica urinara se poate micsora la dimensiunea unei nuci si incepe pierderea de urina. Sunt si alte afectiuni grele, de exemplu, cancerul de vezica urinara, cand ea devine rigida sau vezica urinara poate fi imbolnavita de tuberculoza. In cazul operatiilor de scoatere a vezicii urinare, pentru suplinirea ei, se fac fie derivatii cu gasirea unor solutii de stocare si eliminare a urinii, fie se construieste o alta vezica urinara, eventual din intestin.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă vezica urinara