x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei De ce ai vocea ca un gramofon gâjâit?

De ce ai vocea ca un gramofon gâjâit?

de Florin Condurateanu    |    14 Iul 2011   •   21:00
De ce ai vocea ca un gramofon gâjâit?

Un om care tipa din toti rarunchii la un meci, fie ca-i incurajeaza urland, fie ca-i huiduie pe adversari, si-a pus vocea pe butuci. Si nu sufera rarunchii, sufera corzile vocale. Aceste corzi vocale sunt muschi acoperiti cu mucoasa, care se apropie si se departeaza precum aripile unei pasari. Sunt doua corzi vocale nu foarte lungi, ci de doi centimetri. Daca un om zbiara la un meci, risca sa i se sparga un vas. Apare un he­ma­tom pe corzi, asa ca ele nu se mai inchid bine. Cand un om se cearta, striga tare, vorbeste tare si mult face un fel de febra musculara la corzile vocale. Muschii din aceasta zona obosesc, nu se mai apropie si nu se mai de­par­tea­za corespunzator. Uneori, pe cor­zile vocale apar noduli. In cazul persoanelor care vorbesc mult apar astfel de bataturi pe corzi.

Altii au alt necaz: le apar polipi pe corzile vocale. Acesti polipi sunt niste formatiuni tumorale necance­roase, o degenerare a mucoasei. Este ca si cum se ridica din mucoasa o de­ni­velare. Din cauza acestui polip, din cau­za acestei denivelari, corzile nu se mai apropie bine si vocea gajaie. Un astfel de polip pe corzile vocale i-a in­tristat amarnic sufletul uriasului ac­tor Amza Pellea. A murit cu sufletul amarat ca in capodopera 'Mihai Viteazul', unde a avut o creatie su­perba, vocea voievodului nu a fost a lui. A trebuit sa fie dublat cu glasul ac­torului Emanoil Petrut. Amza nu si-a putut folosi vocea, deoarece era grav afectata de un polip pe corzile vocale, care-l faceau sa vorbeasca ba gros, ba subtire, ca un adolescent cu vocea in schimbare. Din aceasta cauza s-a decis dublarea vocii.

Cea mai grava boala localizata in zona gatului este cancerul de laringe. Este esential ca acest cancer sa fie descoperit cat mai devreme. Profesor doctor Codrut Sarafoleanu, seful clinicii ORL de la Spitalul Clinic 'Sf. Maria' din Bucuresti, ne mai avertizeaza ca 'orice raguseala rebela care nu se retrage dupa o luna trebuie sa-l trimita pe bolnav de urgenta la medic', deoarece poate fi punctul de plecare a unui cancer. Daca boala can­ceroasa e decelata in faza de in­ce­­put, se poate extirpa doar o ju­ma­tate de laringe. In aceasta situatie, pa­cientul are sansa de a continua sa res­pire normal si sa poata vorbi. Daca boala canceroasa se diagnosticheaza in etapa avansata, se impune scoa­te­rea in totalitate a laringelui. Apoi se monteaza un fel de buton sub ma­rul lui Adam si pacientul respira prin aceasta canula. Vorbirea se face prin aparatul laringofon lipit de gat, iar vocea e ca de robot, metalica. Exista si situatii in care bolnavul isi educa vor­birea, dirijand aerul din stomac sa iasa intr-un anume fel pentru a vorbi precum ventrilocii, din burta.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei