x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei De ce curge sange din nas?

De ce curge sange din nas?

18 Mai 2005   •   00:00

Adesea, unora le curge sange din nas. Umbla prin popor vorba cum ca, atunci cand iti curge sange din nas, este bine sa stai cu capul pe spate si sa ridici o mana.

  • de FLORIN CONDURATEANU
  • PULSUL MEDICINEI

  • Sef de lucrari doctor Codrut Sarafoleanu, seful Clinicii ORL de la Spitalul "Sf. Maria", cel care opereaza cu aparatura endoscopica la granita dintre creier si nas, interventie moderna si rafinata, explica aceste mici incidente. Practica mentionata mai sus este gresita. In timpul sangerarii nu e bine sa stai cu capul pe spate, fiindca risti sa inghiti sange, iar mana ridicata nu are nici un efect. In timpul sangerarii trebuie sa fie apasata nara de unde se scurge sangele. Alte vorbe auzite in popor suna cam asa: "Sa fii bucuros ca ti-a curs sange din nas, daca se spargea un vas in creier, mureai sau ramaneai paralizat". Doctor in medicina Codrut Sarafoleanu spune ca aceasta idee raspandita in popor nu este departe de adevar, pierderea sangelui din nas este uneori o consecinta a hipertensiunii arteriale. Deci, este folositoare sangerarea dintr-un vas din nara. S-a deschis in nas un fel de supapa, care mai scade presiunea sangelui din sistemul vascular afectat de un puseu de hipertensiune. De fapt, hipertensiunea este una dintre cauzele generale cele mai importante in provocarea pierderii de sange din nas.

    La capitolul boli generale vinovate de curgerea sangelui din nas mai pot fi enumerate unele boli endocrine, dar si diabetul, care se face vinovat la unii de epistaxis, cum numesc medicii curgerea de sange din nas. Cardiacii primesc uneori tratamente cu anticoagulante si ele pot genera sangerari. Bolnavii cu afectiuni hepatice grave sufera si ei de sangerari din nas. Sangerarea din nas este data si de cauze locale, dupa o viroza, vasele din nas se inflameaza si se mai sparg. Si rinosinuzitele sunt de vina pentru sangerari. Dupa cum tumorile din nas sau fibromul necanceros din spatele nasului provoaca epistaxis.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă