x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei De ce doare articulaţia

De ce doare articulaţia

de Florin Condurateanu    |    13 Mar 2012   •   21:00
De ce doare articulaţia

Putina lume stie ca artroza este una dintre cele mai costisitoare boli. Sufera enorm de multa lume de artroza, iar tratamentele sunt pe lunga durata. Costurile de tratare a artrozei, de exemplu, sunt de 30 de ori mai mari decat terapia administrata in afectiunile severe, cum ar fi poliartrita reumatoida.

Artroza este o boala degenerativa. Este o degenerare care progreseza o data cu inaintarea in varsta. Intr-o fraza artroza se poate numi o mo­dificare a cartilajului din ar­ti­cu­la­tie. Spre deosebire de artroza, artrita este o inflamatie. Durerea apare fiindca nu poti misca soldul, ge­nun­chiul sau cotul. Fiindca aceste arti­culatii se misca cu incetinitorul. Asa apare impotenta functionala. Adica articulatiile nu mai lucreaza normal. Trosnesc articulatiile, amintind de un sac cu nuci care se misca din loc in loc. Artroza a fost descoperita si la mumii, dar si la mamifere.

In articulatie sunt doua capete osoase care sunt acoperite de cartilaj, de ceea ce noi numim in mod curent zgarci. La randul lor cartilajele sunt acoperite de o membrana sinoviala. In spatiul din articulatie exista un lichid cu o anume vascozitate, el lucreaza ca lichidul de motor. Cu trecerea vremii si prin uzura se macina, se roade cartilajul, dar se modifica si compozitia, inclusiv vascozitatea acestui lichid de lubrifiere in ar­ti­cu­la­tie. Se intreaba oamenii de ce atunci cand se ridica de pe scaun, la primii pasi, durerile sunt foarte mari, pentru ca mai apoi ele sa scada ceva-ceva.

Poporul zice ca s-a incalzit articulatia si isi da druml din intepenire. De fapt, dupa cativa pasi, se schimba si vascozitatea lichidului sinovial, iar efectul de ungere este mai bun. Ce doare in articulatie? In primul rand, se roade cartilajul astfel incat sunt portiuni de frecare os pe os. In plus, se modifica unele celule din articulatie. Unele celule, condro­ci­te­le, isi desarta in articulatie enzimele rele si rod cartilajul precum lacustele. Cartilajul dispare si ramane osul neacoperit de acest zgarci. Cand lichidul sta pe os nu e normal, el face o presiune si apar ciocurile care duc la durere. De fapt, cartilajul nu doare, el nu e prevazut cu nervi, doar foita numita sinoviala doare. De fapt, doare invelisul total din interiorul capsulei articulatiei. Genunchiul se umfla si durerile vin de la acele ciocuri. Pot durea si tendoanele, adica partile moi. Fiecare se trateaza in moduri diferite.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei