x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei De ce e şmecheră o strungăreaţă?

De ce e şmecheră o strungăreaţă?

de Florin Condurateanu    |    27 Ian 2008   •   00:00

Strungăreaţa pare o şmecherie a danturii. Până la urmă, ce-o fi însemnând strungăreaţa asta? Explică prof. dr. Constantin Găucan, marele inventator şi deschizător de drumuri noi în stomatologie.

Strungăreaţa pare o şmecherie a danturii. Când între cei doi dinţi din faţă şi-a făcut loc o “aerisire”, ei bine, acest spaţiu neumplut între doi dinţi dă un aer de nostim, de umor, iar purtătorul de strungăreaţă are haz. O serie întreagă de vedete au strungăreaţă şi nu s-au dus la dentist să le-o repare, tocmai pentru a-şi păstra aerul nostim. O mare vedetă, precum Madonna, furtuna de pe scenă, are strungăreaţă şi se mândreşte cu ea.

Tot strungăreaţă are şi drăgălaşa Vanessa Paradis. Iar din lumea spectacolului românesc strungăreaţă au Maria Ciobanu, Ionela Prodan, dar şi “patroana lui vino-ncoa”, Laura Andreşan. Până la urmă, ce-o fi însemnând strungăreaţa asta? Explică prof. dr. Constantin Găucan, marele inventator şi deschizător de drumuri noi în stomatologie. Strungăreaţa înseamnă că între dinţii din faţă rămâne un cartilaj fibros care nu lasă dinţii din faţă să se apropie. La copii, dar şi la tineri, strungăreaţa se poate anula prin aparatele ortodontice, adică prin acele dispozitive din sârmă care silesc dinţii să se alinieze corect.

Când la maturitatea târzie omului îi vine chef să-şi îndrepte strungăreaţa, aceasta se face numai chirurgical, prin îndepărtarea cu bisturiul a cartilajului. Dar părerea stomatologilor e că acest spaţiu liber între cei doi dinţi din faţă nu creează neplăceri şi poate fi lăsat aşa cum a apărut de la mama natură, conferind un aer de haz purtătorului de strungăreaţă.

×