x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei De ce i s-au strâmbat degetele lui Edith Piaf?

De ce i s-au strâmbat degetele lui Edith Piaf?

de Florin Condurateanu    |    10 Mar 2011   •   21:29
De ce i s-au strâmbat degetele lui Edith Piaf?
Sursa foto: /Thinkstock
155733-think-stock-94345349.jpgPoliartrita reumatoidă este o boală grea care din păcate n-a fost deve­lopată de ştiinţa medicală. Multe pete albe ale necunoaşterii se adună în capitolele ce se referă la bolile reumatismale de natură inflamatorie. Nu este vorba de acea clasă a bolilor de reumatism purtând numele dege­nerative, în care se strică, se uzează articulaţia. Rămâne celebru exemplul uriaşei artiste Edith Piaf care bucura inimile milioanelor de pă­mânteni cu vocea ei inconfundabilă. Şi, totuşi, imaginaţi-vă că pe scenă Edith Piaf îşi ascundea cu sfială, cu jenă mâinile pentru ca să nu i se vadă degetele urâte ca vreascurile unui copac mort. Degetele mâinii marii cântăreţe erau îndoite de parcă le suflase într-o parte o vijelie puternică. Edith Piaf era bolnavă de po­liartrită reumatoidă.

 

Trebuie să ştim de la început că această boală gravă atacă mai ales articulaţiile mici. Atacă articulaţiile degetelor dinspre palmă, articulaţiile de la mijlocul degetelor, încheietura pumnului. Şi uneori atacă articulaţiile de la genunchi, de la cot, de la umăr. Mult mai puţine sunt agresările poliartritei la coloană. La coloana vertebrală boala este cunoscută sub numele de spondilită. Deci poliartrita reumatoidă este o boală care-şi face de cap la periferia corpului omenesc. Deocamdată medicina încă nu a pus la punct un tratament care să vindece poliartrita reumatoidă. Dar prin tratament se obţin remisiuni pentru o perioadă mai lungă, adică o bună perioadă boala face pasul înapoi. Principala cauză a poliartritei reumatoide rămâne necunoscută. Dintre cauze, specialiştii men­ţio­nea­ză şi pe cea hormonală. Se îm­bol­nă­vesc de regulă femeile între 40 şi 50 de ani. Dar poliartrita reumatoidă apare şi la cei măcinaţi de stres, şi la oamenii care au meserii ce presupun ex­punerea la frig, la apă rece. Însă se îmbolnăvesc de poliartrită reumatoidă şi bărbaţi, şi copii, şi bătrâni. 

Continuă să explice această boală şeful de lucrări, medicul primar doctor Violeta Bojincă de la Clinica de medicină internă şi reumatologie a Spitalului Sfânta Maria din Bucureşti. Care sunt semnele instalării poliartritei reumatoide? Apar dureri la articulaţiile mici ale mâinii, la baza degetelor şi la mijlocul degetelor, la articulaţia dintre pumn şi antebraţ. Du­rerile apar mai ales noaptea şi sunt si­metrice. Aceste dureri cedează într-o oarecare măsură când omul face mişcare. Dimineaţa este o înţepenire a articulaţiilor numită redoare matinală care durează de la 30 de minute până la 5 ore. Bolnavul simte că arti­culaţiile par a fi ruginite. Semnele acestei boli nu sunt doar durerile şi înţepenirea articulaţiilor, ci şi umflarea articulaţiilor (tumefacţie). Această umflare a articulaţiilor se face prin acumulare de lichid, nu prin „umflarea” oaselor. Se mai întâmplă ceva rău, că membrana care căptu­şeşte prin interior articulaţia, anume sinoviala, se înmulţeşte anormal şi găureşte oasele şi cartilajele. Dar umflare e şi la ţesuturile moi, aşa că aceste tendoane, ligamente, muşchi strâng în ele lichid. Poliartrita reumatoidă rupe şi tendoanele şi de aceea degetele fug în lateral, aceste deformaţii semnalând faza avansată şi netratată a bolii.

Este foarte important ca diagnosticul să se facă de­vreme, să pună punctul pe i, adică să stabilească că este poliartrită reumatoidă eliminând confuzia cu artroza de vârstă. Există poliartrite reumatoide cu forme blânde, dar şi severe atunci când sunt prinse şi alte or­gane, de exemplu plămânii, ajun­gându-se şi la decese. Tratamentul se face cu medicamente. Antiinflamatoarele se prescriu doar pentru simptomele bolii, dar acestea nu acţionea­ză şi la fondul bolii. Medicii trebuie să fie cu atenţia trează, pentru că antiinfla­matoarele prezintă reacţii adverse mai ales la aparatul digestiv, la rinichi şi la sistemul cardiovascular.

×